Muhasebeciler Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nu Tartıştı - Son Dakika
Ekonomi

Muhasebeciler Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nu Tartıştı

Muhasebeciler Yeni Gelir Vergisi Kanunu\'nu Tartıştı

'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın farklı görüşler alınmadan hazırlanarak TBMM'ye sunulduğunu söyleyen Prof.Dr.Mehmet Yüce, "Vergi kanunları, iktisadi hayatın yanı sıra sosyal hayatımızı da etkiliyor."

27.06.2013 12:35

'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın farklı görüşler alınmadan hazırlanarak TBMM'ye sunulduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Yüce, "Vergi kanunları, iktisadi hayatın yanı sıra sosyal hayatımızı da etkiliyor. Bu kadar geniş bir kanunun tıpkı anayasa gibi katılımcı bir anlayışla hazırlanması gerekirdi" dedi.

BSMMMO'nun BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında 'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı Üzerine Görüşler' konulu seminer düzenlendi. Meslek mensuplarının katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, mesleklerini icra ederken sürekli değişen kanunlarla boğuştuklarını, muhasebecilerin mevzuatla ilgili bilgilerini güncel tutmaları gerektiğini belirtti. Türkiye'de kapsamlı bir vergi reformuna duyulan ihtiyacın hükümet dahil bütün kesimler tarafından yıllardır dile getirildiğini ifade eden Sönmez, "Uzun yıllardır yapılacağı söylenilen gelir vergisi reformu, 'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı' olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Meclis'e sunulan tasarı ile yatırım, üretim, istihdam ve tasarrufların teşvik edilmesi, vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması, vergi tabanının genişletilerek vergi adaletinin pekiştirilmesinin hedeflendiği belirtiliyor" dedi.

Yeni TTK'nın yasalaştığını da ifade eden Ahmet Hikmet Sönmez şunları söyledi:

"En başında kayıt dışının tamamıyla kayıt altına alınmasını hedefleyen ve bizim de desteklediğimiz bir süreç vardı. Ama yeni TTK'nın son haline baktığımızda, kanun adeta kadük hale geldi. Umarız yeni Gelir Vergisi Kanunu, hedefine ulaşır".

Sönmez, seminerdeki görüşlerin derlenerek Meclis'te çoğunluğu sağlayan üç partinin il başkanlıklarına iletileceğini hatırlattı.

Kanun değişikliklerinin Türkiye'de sık sık karşılaşılan bir durum olduğunu dile getiren

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, "Şu anda da bir değişim düğmesine basıldı. Üzerine konuşulmadan, tartışılmadan, farklı görüşler alınmadan tasarı hazırlanarak birden ortaya çıktı. Vergi kanunları, iktisadi hayattan öte sosyal hayatımızı da etkiliyor. Bu kadar kapsamlı bir yasanın tıpkı anayasa çalışması gibi katılımcı bir çalışma olması gerekirdi" dedi.

Şu anda Meclis'e sunulan kanun tasarısının çok ham olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüce şöyle konuştu:

"1960 yılında kabul edilen ve 53 yıldır yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu 76 kez değişikliğe uğramış ve bu değişiklikler kanunun sistematiğini zamanla bozmuştur. Yeni bir reforma gerek olduğu aşikardır. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. Ancak, eğer revizyon olacaksa basit bir iki ekleme ve çıkartmayla, edebiyata büründürülüp sunmakla değil de katılımcı bir anlayışla olmalıydı."

Prof. Dr. Yüce, sunumunda, yasa tasarısının içeriğinden bahsederek, eleştirilerini de dile getirdi. Soru-cevap bölümüyle devam eden seminerin sonunda meslek mensupları tasarıya ilişkin görüşlerini dile getirdi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Muhasebeciler Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nu Tartıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement