Müsiad 2012 İçin Yüzde 4 Büyüme Öngörüyor - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad 2012 İçin Yüzde 4 Büyüme Öngörüyor

Müsiad 2012 İçin Yüzde 4 Büyüme Öngörüyor

Türkiye ekonomisinde 2012 yılında ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağını söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "MÜSİAD olarak, bugünkü şartlar dahilinde 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini beklemekteyiz" dedi Türkiye ekonomisinde 2012 yılında ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağını söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "MÜSİAD olarak, bugünkü şartlar dahilinde 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini beklemekteyiz" dedi.

02.01.2012 15:01

Türkiye ekonomisinde 2012 yılında ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağını söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "MÜSİAD olarak, bugünkü şartlar dahilinde 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini beklemekteyiz" dedi Türkiye ekonomisinde 2012 yılında ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağını söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "MÜSİAD olarak, bugünkü şartlar dahilinde 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini beklemekteyiz" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD'ın 2011 yılı değerlendirmesi ile 2012 yılı ekonomi beklentilerini düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda büyüme rakamlarını değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı, "2010 yılındaki olağanüstü büyümenin ardından, Türk ekonomisi, 2011'in ilk 3 çeyreğinde de, yüzde 9,6 gibi ekonomi otoritelerinin bile ağzını açık bırakacak çarpıcı bir rakamla büyümüştür. Bu haliyle Türk ekonomisi, Çin ve Arjantin gibi en güçlü büyüyen ülkeleri bile geride bırakmış ve büyüme hızında liderliği elde etmiş durumdadır" dedi. Türkiye ekonomisinin geçmiş yıllara göre kıyaslamasını da yapan MÜSİAD Başkanı, "2000'li yıllar öncesinde hâkim olan istikrarsızlık ortamında ekonomimiz nasıl sürekli tahribatlara maruz kaldıysa, şimdi de tam tersi bir şekilde en güçlü şoklarda dahi kendi içimizdeki güven ortamı sayesinde dimdik ayakta durabilmekteyiz" açıklamasında bulundu.

-"TÜRKİYE AVRUPA'NIN GÖZ BEBEĞİ"-

Küresel krizin Avrupa cephesindeki etkilerini de yorumlayan Vardan şöyle devam etti:

"AB ülkeleri ayağa kalkmak bir yana, yeni bir düşüş riskiyle sallanırken, Türkiye ekonomisi hızlı ve kararlı bir şekilde büyümeye devam ederek Avrupa'nın gözbebeği haline gelmiştir. Büyüme trendinin yanı sıra, işsizlik oranlarına da farklı ülke kategorilerinde baktığımızda, Türkiye'nin ayrışmakta olduğunu görmekteyiz. Hem gelişmiş ülkelerle ve gelişmekte olan yıldızı parlayan BRIC ülkeleriyle kıyaslandığında, hem de bizim de içinde bulunduğumuz (MIST) ülkeleri kategorisinde, işsizliğin iyileşmesinde de Türkiye'nin başrolde olduğunu gururla görmekteyiz. Nitekim 2011'in mevcut rakamları itibariyle ABD ile aynı, AB ülkelerinden ise daha düşük bir işsizlik oranına ulaşmış bulunmaktayız. Türkiye, 2009'dan bu yana işsizlik oranında giderek ivme kazanan bir düşüş sergilemişken, Avrupa bunun tam tersi bir gidişat izlemiş, ABD ise ancak 2010'dan bu yana işsizliği azaltıcı küçük adımlar atabilmiştir. Ayrıca, ülkemizde mali disiplinin 2011 yılında arzu edilenden de daha iyi bir performansta gittiğini görmüş bulunmaktayız."

-YÜZDE 4 BANDINDA BÜYÜME BEKLENTİSİ-

2012 yılı beklentileri ve tahminlerini açıklayan MÜSİAD Başkanı, "2012 yılına dair beklentilerimiz, yeni yılda uluslararası ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağına yönündedir. Aksine 2011 kadar kuvvetli olmasa da, çok keskin bir düşüşün yaşanmayacağı istikrarlı bir büyümenin devam edeceğine inanmaktayız. Beklentilerin ekonomik aktiviteyi önemli oranda şekillendirildiği de göz önüne alındığında, üyelerimizin büyüme, yatırım ve istihdam beklentileri çerçevesinde, MÜSİAD olarak 2012 büyüme oranının yüzde 4 civarında gerçekleşmesini öngörmekteyiz" dedi.

-İŞSİZLİK AZALMAYA DEVAM EDECEK-

Büyümeye paralel olarak işsizlik oranındaki düşüşün de devam etmesini beklediklerini söyleyen Vardan, "Tüm bu veriler ışığında, 2012 yılında işsizlik oranının yüzde 9-9,5 aralığında gerçekleşeceğine inanmaktayız" diye konuştu. Son aylarda döviz kurunda yaşanan artışların ve dalgalanmaların etkisiyle ve özellikle de gıda fiyatlarındaki dikkat çekici yükselişle birlikte, yılsonuna doğru enflasyon yükselişe geçmiştir" değerlendirmesinde bulunan Vardan, "Önümüzdeki dönemde de, bilhassa gıda fiyatlarının yukarı yönlü muhtemel etkisiyle bu trendin devam edeceğini öngörmekteyiz. Ancak yeni yılın ikinci yarısından itibaren bir yumuşama beklemekteyiz. Bu veriler ışığında 2012 yılı sonunda enflasyonun yüzde 7 civarında olacağını öngörmekteyiz" dedi. MÜSİAD Başkanı Vardan cari açık, dolar ve bütçe tahminlerini de şu şekilde açıkladı:

"2011 yılının son aylarında makul ve finanse edilebilir bir seviyeye inen cari açığın milli gelire oranını yeni yılda yüzde 8,5-9 aralığında beklemekteyiz. Ayrıca, sıkı bir mali disiplinin 2012 yılında da devam edeceğini ve bu çerçevede bütçe dengesinin GSYH'ya oranının yüzde 1-1,5 bandında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Diğer yanda dolar kurunda ise yıl boyunca 1,80-1,85 aralığında dalgalanmaların olacağını öngörmekteyiz."

-2012 YILINA İLİŞKİN MÜSİAD'IN ÖNERİLERİ-

2012 yılı için MÜSİAD önerilerini açıklayan Vardan, "İleriye dönük olarak, ekonomide aşırı ısınmayı mahal vermemek ve riskleri azaltmak için özel tüketim harcamalarını düşürmek ve böylelikle iç tasarrufu artırmak amacıyla yapılacak uygulamalar yerinde olacak olup, tüketimde aşırı düşüşe sebebiyet verecek kemer sıkma politikalarından kaçınılmalıdır" dedi. Kredi kartlarına tek limit uygulamasını da değerlendiren Vardan, kredi kartlarına getirilmesi düşünülen tek limit uygulamasında, sadece gelir düzeyinin değil, ödemelerini düzenli yapanlara esneklik verecek olan reyting sisteminin de limitleri belirlerken devreye sokulması ve sorun yaratmayacak bir altyapı sisteminin oluşturulması gerekmediğine işaret ederek, "Yine özel tüketim ve yatırımları, kısacası harcamaları kontrol altında tutmaya yönelik olarak kredilere getirilecek kısıtlamaların türüne göre belirlenmesi önem taşımaktadır. Örneğin, son çeyrekte GSYH'ya katkısı gözle görülür biçimde artan ve ilk çeyrekte milli gelir içerisindeki payı yüzde 9'u geçen tarım sektörü gibi alanlara yönelik proje kredilerinin geliştirilmesi son derece önem arz etmektedir" diye konuştu.

-"CARİ AÇIK İÇİN YERLİ ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ"-

Cari açığın azaltılmasına yönelik olarak gerek kamu ve özel kuruluşlarda, gerekse toplum bünyesinde Türkiye'de üretilen malların kullanımına ilişkin bir zihniyet değişikliğine gidilmesinin elzem olduğunu vurgulayan Vardan MÜSİAD'ın bu konudaki yaklaşımını da şöyle özetledi:

"Cari açığı oluşturan ara mallarının ülke içinde üretilmesine yönelik teşvikler verilmesi aciliyet taşımaktadır. Ülkemizde perakende sektöründeki satışa sunulan malların giderek ithal ürünlerden oluştuğunu ve bunun yüksek oranlara çıktığını görmek endişe yaratmaktadır. Bu gelişmeye dur diyecek tedbirler alınmalıdır. Cari açığı bir yandan minimize etmeye çalışırken, bir yandan da finansman kaynaklarını güçlü ve risksiz hale getirmek gerekmektedir. Bu bağlamda, doğrudan dış yatırımlar büyük önem taşımaktadır. En güvenli finansman kalemi olan DYY, önümüzdeki yıl çok daha yüksek seviyelere çıkarmak için yatırım ortamını iyileştirecek düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi şarttır. Dolayısıyla yatırımları ülkemize çekme yönünde tüm bürokratik engellerin kaldırılması, sonuca yönelik en temel çözüm olacaktır." - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Müsiad 2012 İçin Yüzde 4 Büyüme Öngörüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement