Ordu'da İlk Çay Hasadı Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Ordu'da İlk Çay Hasadı Başladı

Ordu'da fındığın yanında alternatif olarak üretilen çayın hasadı başladı. Ruhsatlı olarak sadece Perşembe ilçesinde yıllık ortalama 50 ton civarında üretilen çay, kilogramı yaklaşık 11.30 liradan satılıyor. Hasadı fındığa göre daha zor olan çayı toplamak için çalışan işçilerin ise günlük yevmiyelerinin 450-500 TL olduğu belirtiliyor.

07.06.2023 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fındık diyarı Ordu'da ilk çay hasadı başladı

ORDU - Ordu'da, fındığın yanında alternatif olarak üretimi sürdürülen 'çay' hasadı başladı

Karadeniz çayının ana vatanı olan Rize'de hasat günler önce başladı. Türkiye'de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu'da ise fındığın yanında alternatif olarak yaklaşık 40 yıldır üretilen ve üretildiği de az bir kesim tarafından bilinen çayda olumsuz hava şartları nedeniyle ilk hasada geç başlandı. Ruhsatlı olarak sadece Perşembe ilçesinde yıllık ortalama 50 ton civarında üretilen çay, kilogramı yaklaşık 11.30 liradan satılıyor. Hasadı fındığa göre daha zor olan çayı toplamak için çalışan işçilerin ise günlük yevmiyelerinin 450-500 TL olduğu belirtiliyor.

Çay üreticisi İhsan Aydın, hava şartları nedeniyle bu yıl mahsulün az olduğunu söyledi. Her hasatta bir buçuk ton kadar çay topladıklarını belirten Aydın, "Bana göre fındıktan iyi. Yaklaşık bir hafta hasat sürer. İlk hasada başladık, ikincisi temmuz ayının sonların, son hasat ise eylül ayında olur" dedi.

"Çay üretimi azaldı"

Perşembe ilçesi Ortatepe Mahallesi'nde çay hasadı yapan ve çay üreticisi Mustafa Keskin, "Hasat başladı şuanda toplanıyor. Artık insanlar çayı bıraktı, artan maliyetler dolayısıyla üretim azaldı. Biz alıştığımız için bırakamıyoruz. Biz çay bölgesi olmadığımız için fiyat konusunda da yorum yapmamı uygun olmaz. Perşembe iklimi daha fazla güneş aldığı için kalitesi Rize çayından daha iyi. Hatta çevrede insanlar bu çayı içiyorlar. İşçi sıkıntısı da var, köyümüzde genç nüfus azaldı" dedi.

"Perşembe çayının kalitesinin iyi olduğu biliniyor"

Hasat yapan Şevket Aydın ise fındığın yanında ek olarak çay üretimi yapıldığını söyledi. Çay üretimi yapanların azaldığını söyleyen Aydın, "Çayımız kaliteli ve şimdilik devam ediyor. Hasat gayet güzel geçiyor, mevsimden dolayı biraz geç kaldık. Güzel bir şekilde devam ediyor. Perşembe ilçesinde bir hafta içerisinde hasat işlemleri sonlanır. Kalite olarak Perşembe çayının Karadeniz Bölgesi'nde iyi kalitede olduğu söylenir" şeklinde konuştu.

Ordu\'da İlk Çay Hasadı Başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ordu'da İlk Çay Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.


Advertisement