Otomotiv Yine Müjdesiz Kaldı - Son Dakika
Ekonomi

Otomotiv Yine Müjdesiz Kaldı

Otomotiv Yine Müjdesiz Kaldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Otomotiv Sektörüne İlişkin Bir Düzenleme Yapılıp Yapılmayacağı Konusunda En Azından Bir Açıklama Yapılmasını Teklif Edeceğim Sözü Gerçekleşmedi.

16.02.2009 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın, otomotiv sektörüne ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusunda en azından bir açıklama yapılmasını teklif edeceğim sözü gerçekleşmedi.

Otomotivde eylem planı hazır 

Başbakan Yardımcısı Nazım Erken Başkanlığı’nda bugün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı bitti. Ancak toplantıya ilişkin ne otomotivle ne de başka bir sektörle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

 Bakan Çağlayan, toplantının başlamasından kısa bir süre önce katıldığı televizyon programında, “Otomotiv sektöründe yapılacak olanları ya yapacaksınız ya yapmayacaksınız. Öbür türlü, 'yapacağım' diyerek, beklentiye soktuğunuz zaman ister istemez sektörde daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalınıyor. Bugün gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, özellikle otomotiv sektörüyle ilgili ne yapılıp, yapılmayacağının netleştirilip, bir açıklama yapılmasını teklif edeceğim” demişti.

Aysel ALP YAZIYOR

Ancak Çağlayan’ın bu teklifine karşın toplantıdan sonra herhangi bir açıklama olmadı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz üst düzey bir ekonomi bürokratı, “Bu tür düzenlemeler için siyasi irade gerekir. Biz bürokratlara düzenleme yapın, talimatı verildikten sonra iki saat içinde çalışmayı önlerine koyarız” yorumunu yaptı.

Unakıtan’a niyet

Bakan Çağlayan’ın toplantının ardından BAE’ye gitmek üzere yola çıktığı öğrenildi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) toplantısına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan katılacaktı. Ancak Bakan’ın rahatsızlığı nedeniyle yerine Sanayi Bakanı Çağlayan bu ziyareti gerçekleştirecek. 18 Şubat’ta Abu Dhabi Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Abu Dhabi'de yapılacak Türk - BAE İş Forumu toplantısına katılacak.

Dünyanın en büyüğü!

Yedi Emirlikten oluşan ve ekonomisi petrol ve doğal gaza dayanan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 190 milyar dolar GSYİH ile Körfez bölgesinin Suudi Arabistan’dan sonra ikinci büyük ekonomisi. 2013’te BAE GSYİH’sinin 430 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin sahibi olduğu kamu yatırım fonu Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), 700 milyar dolar sermayesi ile dünyanın en büyük yatırım fonu. Bakan Çağlayan’ın ziyareti süresince ülkenin önde gelen yatırımcılarıyla da bir araya gelmesi bekleniyor.  

 Türkiye’nin BAE’ye yaptığı ihracatta sürekli bir artış sözkonusu. 2008’in on aylık döneminde Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %192, 57 oranında artmıştı. BAE, Türk müteahhitlik firmaları için de önemli bir potansiyel pazar oluşturuyor. Türk müteahhitlik firmaları bu ülkede 5,5 milyar dolar değerinde proje üstlendiler.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Otomotiv sektörüyle ilgili eylem planını bakanlık olarak konunun taraflarıyla beraber hazırladıklarını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:

“Konunu taraflarıyla bir araya geldik. Diğer taraftan Hazine, Maliye ve diğer kurumlar ilgili, gerekli toplantıyı yaptılar. Şu anda bizim paketimiz hazır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak yapmış olduğumuz çalışmamız hazır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Otomotiv Yine Müjdesiz Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement