Otomotivci Eleman Bulamıyor - Son Dakika
Ekonomi

Otomotivci Eleman Bulamıyor

Otomotivci Eleman Bulamıyor

Otomotiv satışlarındaki yükselişe bağlı olarak üretim kapasitesini artırma yoluna giden yan sanayi firmaları ara eleman sıkıntısına düştü.

24.04.2011 11:45

Otomotiv satışlarındaki yükselişe bağlı olarak üretim kapasitesini artırma yoluna giden yan sanayi firmaları ara eleman sıkıntısına düştü. Başta döküm firmaları olmak üzere firma temsilcileri, çalıştıracak eleman bulamadıklarını belirtti.

Otomotiv sektöründeki canlanmadan payını almak için harekete geçen ve vardiyalarını çoğaltmak isteyen İzmirli otomotiv ve yan sanayi firmalarının temsilcileri, gazetelere her gün ilan vermelerine rağmen eleman bulamamaktan yakındı. Üretim kapasitesini artırmak isteyen otomotivciler, işsizliğin en yüksek olduğu illerden biri olan İzmir'de eleman bulamamayı 'tezat' olarak değerlendirildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, sanayinin en büyük sorunlarından biri olan nitelikli eleman sıkıntısı ile otomotivcilerin de karşılaştığını anlatırken, "Ticari ve binek otomobil satışlarında rekor rakamlara ulaşılırken bu hareketlilik otomotiv yan sanayinde de kapasite artışlarını gündeme getiriyor. Şu anda yan sanayide büyük bir hareketlilik var. Firmalar üretim kapasite ve vardiyalarını artırmaya çalışıyor ama ne yazık ki çalışan bulamıyorlar. Bu nedenle bölgemizde birçok firma kendilerine gelen üretim taleplerini başka firmalara yönlendirmek zorunda kalıyor" dedi.

SABIRLI: ÇALIŞAN YOK, KAPASİTE ARTMIYOR

EBSO Meclis üyesi Vedat Sabırlı ise son dönemde kendi firmasına vasıfsız eleman bulmada bile zorluk çektiğine dikkat çekerek, sektörün küresel kriz döneminde eleman sayısını azaltmak zorunda kaldığını ancak, hareketlilikle birlikte üretim kapasitesini artırmak istemesine rağmen çalıştıracak eleman bulamadığını bildirdi. Kendi firmasının otomotiv yan sanayinde etkinlik gösterdiğini anlatan Sabırlı, "Firmamda 30 kişi çalışıyor. Şu anda 2 vardiya üretim yapıyoruz. Üretimi 3 vardiyaya çıkarmak istiyorum. Çalışan sayımı 50'ye çıkarmak istiyorum. Bugünlerde sürekli yeni işler alıyorum. Ancak eleman bulamadığım için bu işleri başka firmalara yönlendiriyorum. İlgili kurumlarla da görüşüyorum ama ne yazık ki çalışan bulamıyorum. Bu ülkede işsizlik olduğuna da bu şartlarda inanamıyorum" diye konuştu.

35 KİŞİ ARIYOR, BULAMIYOR

EBSO Meclis Onur üyesi Metin Deyirmenci de her gün gazetelere ilan vermelerine rağmen eleman bulamadıklarını bildirirken, otomotiv sektöründeki hareketliliğin döküm firmalarının üretim kapasitelerine de olumlu yansıdığını söyledi. Kendi firmasındaki 65 çalışanı eleman bulamadığı için artıramadığını vurgulayan Deyirmenci, "İmkan olması halinde çalışan sayımı 100'ün üzerine çıkarmak istiyorum. Bizim işlerin biraz da ağır olması dolayısıyla insanlar işsiz olsa da ne yazık ki bu işleri tercih etmiyor. Herkes rahat işte çalışmak istiyor. Böyle olunca da sıkıntı yaşıyor" değerlendirmesini yaptı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Otomotivci Eleman Bulamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement