Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 2023 vizyonu çerçevesinde otomotiv sektörüne 4 milyon üretim, 3 milyon ihracat ve 75 milyar dolar ihracat geliri hedefi konulduğunu anımsatarak, "Otomotivde 2023 hedefleri bu vergilerle hayal" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aybar, otomotiv pazarının yılın başında tahminleri çerçevesinde gerçekleştiğini, yıl başında toplam pazarın 700-710 binler seviyesinde olacağını öngördüklerini, pazardaki gidişatın da bu yönde olduğunu kaydetti.
Aybar, otomotiv pazarındaki daralmanın ağustos ayı itibari ile kısmen sona erdiğini dile getirerek, eylül ayında da bu toparlanmanın devam ettiğini söyledi.
Hafif ticari araç satışlarındaki düşüsün ağustos ayından itibaren sona erdiğini anımsatan Aybar, "Ağustostaki toparlanma o aya özgü bir toparlanmaydı. Orada minibüs satışlarındaki artış, biraz daha K belgesindeki maliyetin düşmesi gibi faktörler girdi. Toparlanmasının hem ticari hayatın canlanması hem de ekonomi açısından olumlu sinyalleri oluyor. Neticede bunun sürdürülebilir olması lazım. İnşallah 3 ayda da bu devam ederse ticari araçlar eski erozyonu geride bırakmış olur" diye konuştu.
İbrahim Aybar, gelecek yıla ilişkin tahmin yapmanın Türkiye'de zor olduğunu, Türkiye'de dinamik bir ortamın bulunduğunu, Türkiye'de gündemin çok sık değiştiğini anlatarak, "Şu an itibari ile söyleyebilirim ki otomotiv pazarının 2015 yılında da bu yıl ayarında gerçekleşmesini öngörüyoruz. Her ne kadar seçim yılı yaşayacaksak da biz aynı ayarda bir pazar tahmini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Renault Mais Genel Müdürü Aybar, Türkiye'de otomotiv üzerindeki vergilerin emsal ülkelere göre çok yüksek olduğunu dile getirerek, bir yandan da bunun Türkiye'deki makroekonomik dengenin gereği olarak uygulandığını bildiklerini ancak Türkiye'nin vergilerde bir şekilde AB ortalamalarına inme mecburiyeti olduğunu kaydetti.
2023 vizyonu çerçevesinde otomotiv sektörüne 4 milyon üretim, 3 milyon ihracat ve 75 milyar dolar ihracat geliri hedefi konulduğunu anımsatan Aybar, "Türk insanının alım gücü belli. Bizim kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin dolar. Otomotivde 2023 hedefleri bu vergilerle hayal" dedi.
"Seçim öncesi ben yeni bir vergi artışı getirebilecek bir sistemi beklemiyorum"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Çevre kirliliğini önlemek amacıyla trafiğe yeni çıkacak araçlardan karbondioksit salınımı düşük olanları vergisel açıdan teşvik edici bir model planladıkları" yönündeki açıklamalarına ilişkin Aybar, şunları kaydetti:
"Bu son bilgi hepimizin gündemine geldi. Bütçe çalışmaları içinde yeni bütçe kanununa girecek bir bilgi olarak geldi. Daha sonra bizim de öğrendiğimiz kadarıyla yeni bir MTV olarak geldi ama bunu şöyle yorumlamak istiyoruz. Türkiye, pazarda eski otomobillerin çok olduğu bir ülke. Çok fazla emisyon ve ciddi şekilde ekonomik olmayan bir yakıt sarfiyatı var. Bunların aşağı çekilmesinin teşviki için emisyon değeri çok düşük, çok az yakan araçların MTV'de teşvik edilmesi gerek. Bütün dünya böyle yapıyor. Gelişmiş ülkelerde bu böyle.
Buna mutlaka bizim gelmemiz lazım. Umuyoruz ki yeni bir vergi artışı olmaz, vergiler yeterince yüksek. Seçim öncesi yeni bir vergi artışı getirebilecek bir sistemi beklemiyorum. 2015 model yılından itibaren çıkacak araçlarda 3 kategori olarak bunun çıkacağını duydum. Emisyona, yaşa ve motorizasyona göre duydum. Bekliyorum ki Avrupa Birliği'ndeki (AB) gibi bir düzenleme yapılır. Sektöre yeni vergi düzeninin yük getirmemesi lazım. ÖTV'e de aynı kriterlerde vergi düzenlenmesi yapılıp çevreci araçların teşvik edilmesi gerekiyor."
İbrahim Aybar, son dönemde döviz kurlarında yaşanan artışın otomobil fiyatlarına yansımasına ilişkin de yıla çok yüksek avro/TL değeriyle başladıklarını anımsatarak, yılın başında bunun da otomobil fiyatlarına yansıdığını kaydetti.
Bu yansımanın hazmedildiği bir dönem yaşandığını belirten Aybar, "Yılın başında belli bir fiyat ayarlaması oldu. Umuyorum ki yılın son üç ayı sektörümüzdeki en hareketli aylarımız. Sektörümüzde mübarek 3 aylara girdik. Bu aşamada doğal olarak bütün markaların hazırlıkları var. Her marka kendi maliyetine göre hareket edecektir. Ama ben umuyorum ki bu dövizdeki oynama insanların alacağı otomobilleri daha pahalı hale getirmez" diye konuştu.
"Dünyada 500 bin civarında elektrikli motorlu otomobil satıldı"
Dünyada elektrikli otomobillerin 2025 yılına kadar toplam satışların yüzde 15'ine ulaşacağını belirten Aybar, bütün firmalarda emisyon değerlerinin aşağı çekilmesinde büyük rekabet olduğunu anlattı.
Aybar, sürdürülebilir ulaşımdan bahsedilecekse sıfır emisyonun korunması gerektiğine işaret ederek, Renault olarak elektrikli otomobillerin öncüsü olduklarını, çeşitli modeller çıkarmaya devam edeceklerini söyledi.
Dünyada şu ana kadar yaklaşık 500 bin civarında elektrikli motorlu otomobil satıldığını ifade eden Aybar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyada yılda 90 milyon otomobil satılırken, toplam 500 bin satılması daha işin başında olduğumuzu gösteriyor. Önemli olan sürdürülebilirlik. Biz buna devam edeceğiz. Bu konuda markaların çeşitliliği artıyor. Başka markalar da kulvara giriyor. Bunların getirdiği çeşitlilik ve hızla bu iş gidiyor.
Burada deniyor ki şarj istasyonları bir sorun mu? Sorun gibi gelebilir ama değil. Çünkü 500 bin araç kullanıcısından alınan anket sonuçları gösteriyor ki yüzde 90 evde ve iş yerinde şarj ediyor. Zaten otomatikman evde ve iş yerinde şarj imkanı sağlanıyor. Sadece yüzde 10 yollara kalıyor. Bunların da belediyeler ve çeşitli yerel yönetim unsurlarıyla geliştirilmesi gerekiyor."
Aybar, Renault olarak bu yılı planladıkları gibi geçirdiklerini ifade ederek, "Geçen yıl çok yoğun lansmanlarımız olmuştu. Şimdi o lansmanların arkasından yeni modellerimizi satma yılı yaşıyoruz. Kendi planladığımız ölçüde gidiyoruz. Pazarın şartlarına bağlı olarak devam ediyor. Planlarımızda her hangi bir değişiklik yok. En az geçen yılın pazar payıyla bu yılı kapatma hedefimiz var" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Otomotivde 2023 Hedefleri Bu Vergilerle Hayal' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?