Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin Açıklaması

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin Açıklaması

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu teyidine ilişkin, Merkez Bankası'nın başarısı ve bu süreci yönetme kapasitesinin gelecek dönemde Türkiye'ye iyi haberler...

21.11.2012 20:05

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu teyidine ilişkin, Merkez Bankası'nın başarısı ve bu süreci yönetme kapasitesinin gelecek dönemde Türkiye'ye iyi haberler getirebileceğini söyledi.

Moody's'in Türkiye'nin ülke notuna ilişkin açıklamasını değerlendiren Girgin, ülke notunun Ba1'de, görünümünün ise pozitifte tutulmaya devam edildiğini hatırlattı.

Moody's'in, dış denge ve dış hesaplardaki kırılganlıkları Türkiye için en önemli risk olarak gördüğüne işaret eden Girgin, "Risk var ama bu riske karşı neler yapıldığı önemli. Merkez Bankası, çeşitli politika araçlarıyla mümkün olduğunca bu kırılganlıkları önlemeye çalışıyor. Burada attığı adımlar ve yeni mekanizmalar var. Tüm bunlar Moody's tarafından olumlu olarak görülüyor" dedi.

Türkiye'nin cari açığının yapısal bir sorun olduğunu, Fitch'in de bunun farkında olarak Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini anımsatan Girgin, şunları söyledi:

"Her ülkenin kendine göre riski bulunuyor. Bizim cari açık riskimiz var. Diğer ülkelerin de maliye politikalarında problem var. Önemli olan, bir dış şok geldiği zaman bunu nasıl absorbe edebildiğiniz ve elinizde bu dış şokun diğer makro göstergeler üzerinde etkisini minimize edecek enstrümanlarınızın olup olmadığı.

Buradaki en önemli konu, yapısal önlemlerin ve cari açığın gerçekten sürdürülebilir bir hale gelmesi. Ama kısa dönem için düşünürsek, Merkez Bankası'nın başarısı, bu süreci iyi yönetme kapasitesi, önümüzdeki dönemde bize iyi haberler getirebilir."

Merkez Bankası'nın bu süreci iyi yönetme kapasitesinin yüksek olduğunu ifade eden Girgin, bir ülkenin görünümünün pozitif olarak değerlendirilmesinin, makro dinamiklerinde herhangi bir kötüleşme olmazsa gelecek dönemlerde notunun yükseltilmesinin mümkün olduğunu gösterdiğini de vurguladı.

Girgin, "Standart&Poor's, Türkiye'nin görünümünü stabilde tutuyor. Bu gösterge, orada kısa zamanda herhangi bir değişiklik olamayacağını gösteriyor. Ama Moody's'teki pozitif görünüm olumlu olarak değerlendirilebilir" yorumunu da yaptı.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement