Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye üzerine oynamaya çalıştıkları ekonomik algı operasyonlarının boşa çıktığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Not indirimi tutmadı.Dolar değer kaybediyor, yabancı yatırımcı kaçmıyor, borsa yükseliyor.Karanlık ellerin Türkiye'yi karşı başlattıkları ekonomik savaş başarılı olmadı." dedi.
"Kredi derecelendirme kuruluşlarının hamleleri başarısız"
Son olarak da Fitch ve S&P adlı kuruluşların son bir atağa kalktığını vurgulayan Palandöken,"Hamleleri başarısız kaldıkça çığırından çıkan sözde uluslararası ekonomik kuruluşlar, Türkiye ile ilgili ekonomik verilerden, kurallardan uzak kararlar almaya devam ettiler. Moody's Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürerek başladı. Onu Standard&Poor's aldığı negatif not kararıyla takip etti. Son olarak da Fitch, not düşürüp görünümü ise durağana çevirdi" diye konuştu.
"Amaçları Türkiye'ye para akışını engellemek"
Bu atakla, Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmeye çalışıldığını hatırlatan Palandöken, "Amaçları ülkemize para akışını durdurmaktı. Ama başaramadılar. Ekonomik verilerimizin güçlü olması operasyonları tersine çevirdi. Türkiye, milyar dolarlık yatırımları almayı sürdürüyor. İşte bakın, kredi kuruluşlarına rağmen ihaleye çıkan Çanakkale Köprüsü için 4 ayrı ülkeden 10 yabancı grup şartname aldı. Bunların 8'i de teklif verdi. Yetmedi, Katarlılar 1.3 milyar dolar ödeyerek Digiturk'ü aldılar. Banvit'e Brezilyalılar talip oldu. GulfNavigation Holding ve Polimar Denizcilik Türkiye, ortaklık anlaşması imzaladı. Bunların hepsi yabancı sermayenin Türkiye'ye olan ilgisinin göstergesidir. Yani yabancı yatırımcı geri geliyor. Hem de bankalara ortak olmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.
"Piyasalar dikkati elden bırakmamalı"
Yabancı yatırımcıların Türkiye'nin geleceğine güvendiklerini her fırsatta açıkladıklarının altını da çizen Palandöken, "S&P ve FitchRatings'in Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinin ardından döviz kurlarındaki yükselişler sınırlı kaldı. TL'ye talep arttı. Dolar değer kaybetti. 3,75'in altına indi. Euro düşüşle 4 TL'nin altında işlem görmeye başladı. Borsa değer kazandı. Bu gidişle dolar 3.70'in altına gördü. Bunda Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği sıkılaştırıcı tedbirler önemli rol oynuyor. Bankalarımızın Türk Lirası depo karşılığı döviz depo ihalelerine de talebi giderek azalıyor. Azalan döviz iştahı iyi gidişin önemli göstergesidir. Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında FED'in Mart ayında da faiz artırımına gideceği yönünde sinyal vermedi. FED önümüzdeki ay da her zamankinin aksine faizi artıracağının işaretini vermedi. Bu da piyasalarımız için olumlu. Ancak piyasalarımız dikkat etmeli" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Palandöken: 'Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Karalama Kampanyası Ters Tepti' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?