Pepsi, 100 Bin Soğutucuyu 'Yeşil'e Dönüştürüyor 50 Bin Ağaç Kurtuluyor - Son Dakika
Ekonomi

Pepsi, 100 Bin Soğutucuyu 'Yeşil'e Dönüştürüyor 50 Bin Ağaç Kurtuluyor

Pepsi, 100 Bin Soğutucuyu \'Yeşil\'e Dönüştürüyor 50 Bin Ağaç Kurtuluyor

Türkiye'de; Çorlu, Adana ve İzmir'de Bulunan Üç Fabrikasında Kurduğu Soğutucu Yenileme Merkezlerine 3 Milyon Dolar Yatırım Yapan Pepsi Bottling Group (Pbg), Önümüzdeki 10 Yıl İçinde Piyasadaki 100 Binden Fazla Eski Soğutucuyu Yüzde 51 Enerji Tasarruflu "Yeşil Soğutucular" ile Değiştirecek.

28.07.2009 02:20

Türkiye’de; Çorlu, Adana ve İzmir’de bulunan üç fabrikasında kurduğu soğutucu yenileme merkezlerine 3 milyon dolar yatırım yapan Pepsi Bottling Group (PBG), önümüzdeki 10 yıl içinde piyasadaki 100 binden fazla eski soğutucuyu yüzde 51 enerji tasarruflu “yeşil soğutucular” ile değiştirecek.

PepsiCo Newyork, İtalyan Carel ve PBG Türkiye’nin; yeşil soğutucu için Ar-Ge ve pazarlama ekipmanı yatırımları, 2009 yılında toplam 8 milyon doları bulacak. Pepsi Bottling Group Türkiye Satış Operasyon Başkan Yardımcısı Ahmet Levent Yüksel, Pepsi’ye özel geliştirilen “yeşil soğutucular”ın yüzde 51 enerji tasarruflu özelliği ile pazarda ses getireceğini belirtti.

Türkiye öncülük yapacak

PBG’nin, dünyada 67 bin çalışanı ve 100’den fazla fabrikası bulunuyor. Pepsi Bottling Group Türkiye; bu sene tüm soğutucu tercihini PepsiCo New York Operasyon Destek Merkezi tarafından geliştirilen yeşil soğutucularından yanan kullanacak ilk ve tek ülke. Ahmet Levent Yüksel, Türkiye’deki Çorlu, Adana ve İzmir fabrikaları için 3 bin metrekarelik alanda kurdukları soğutucu yenileme merkezlerinde üretilecek “yeşil” soğutucuları, halen kullanımda bulunan 100 binden fazla eski soğutucu ile orta vadede değiştireceklerini bildirdi. Çevre dostu “yeşil soğutucu”lar hakkında bilgiler veren Ahmet Levent Yüksel “Tek kapılı bir dolap, yılda yaklaşık 350 TL elektrik sarfediyor. Eğer bakkalın 3 tek kapılı ve bir çift kapılı dolabı varsa, elektrik sarfiyatı 1750 TL’ye çıkıyor. Yeşil soğutucular, çevreci olma ve ürünlerin satış noktalarındaki elektrik masrafını yarı yarıya azaltan iki temel fayda sağlıyor” dedi. Ahmet Levent Yüksel, sözlerine şöyle devam etti:

Gece tarifesi

“Soğutucuların ömrü ortalama 10 yıl, değerleri modele göre 200 ila 2 bin dolar arasında. 3 fabrikada soğutucu yenileme merkezleri için 3 milyon dolar yatırım yaptık. Akıllı soğutuculardaki gece-gündüz modu, soğutucu içindeki ürünlerin gündüz 4, gece 15 derecede korunmasını sağlıyor. Diyelim ki süpermarket sabah 07.00’de açılıyor. Sahibi akşam saat 19.00’da dolap ışıklarının sönmesini istiyor. Bunu istediği zamana ayarlıyor ve dolap gece tarifesi tasarrufu ile soğutmaya devam edebiliyor. Hem ışığı kesiyor, hem de gece biraz daha ısıyı makul seviyeye getiriyor. Soğutucu kapısının uzun süreli açık kalması veya aşırı nemli ortama bağlı oluşabilecek buzlanmalar için her gece otomatik buz çözme modu devreye giriyor, gereksiz elektrik tüketimi engelleniyor.”

Yılda 50 bin ağaç

Ahmet Levent Yüksel, Türkiye’de 10 bin yeşil soğutucuya geçilmesinin, sadece bu yıl 5 bin ağacın kesilmekten kurtulması anlamına geldiğini beldirdi. 10 bin yeşil soğutucuya geçilmesinin, yılda toplamda 3 milyon TL tasarruf sağlayacağını da vurgulayan Yüksel, “10 yıl sonra geldiğimiz noktada ise toplamda 100 bin soğutucu yenilenmiş olacak, yılda 50 bin ağacın kesilmesi önlenecek. Bu da 10 yıl sonra yılda 30 milyon TL enerji tasarrufu sağlayacak” dedi.

Michael Jackson’ın ölümünü fırsat olarak kullanmayacağız

PEPSİ Global, 25 yıl önce, o güne kadar bir ünlüyle yapılan dünyanın en pahalı reklam anlaşmasını yaptıkları Michael Jackson’ın ölümünü “bir pazarlama fırsatı” olarak kullanmayacağını açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: “Michael Jackson ile ilk anlaşmamızı 1983’te imzaladık. 1980’ler PepsiCo için de, Michael için de büyümenin, şöhretin ve gücün önemli olduğu dönemlerdi. PepsiCo birinci olmak, Michael Jackson ise solo kariyerini daha ileri noktalara taşıma peşindeydi. PepsiCo’nun ödediği miktarın karşılığını alamayacağı, anlaşmanın batışı getireceği konuşuldu. Aksine bu işbirliği başarıyı getirdi. Ailesi, arkadaşları ve hayranları için bu acı olaydan bir pazarlama fırsatı yaratmak istemiyoruz. Pepsi markası veya şirketi, bu trajediyle ilgili bir proaktif çalışma yapmayacaktır.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Pepsi, 100 Bin Soğutucuyu 'Yeşil'e Dönüştürüyor 50 Bin Ağaç Kurtuluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement