Plastik Sanayicileri Federasyonu'nun (PLASFED ) 2013 yılı "Türkiye Otomotiv Plastikleri Sektör Raporu"na göre 2018 yılında taşıtların yüzde 12.2 si plastik malzemelerden oluşacak.
PLASFED'in "Türkiye Otomotiv Plastikleri Sektör Raporu 2013"de, dünyada ve Türkiye'de otomotiv sektörünün plastik malzeme kullanımının hızla arttığı, yeni ürünlerle bu artış eğiliminin de devam edeceği belirtildi. Türkiye otomotiv sektöründe kullanılan plastik malzemelerin 2018 yılında 312 bin tona çıkacağının açıklandığı raporda, plastiklerin halen taşıt araçlarının yüzde 11'lik bölümünü oluşturduğu, yıllar içindeki değişimde de plastik malzeme ağırlığının artma eğilimi gösterdiği yer aldı.
-"PLASTİK ÜRETİMİNDE DESTEK, BİRÇOK SEKTÖRDE KARLILIĞI ARTIRIR"-
Plastikler sayesinde taşıt araçlarının daha ucuz ve daha çevreci hale geldiği kaydedilen rapora yönelik değerlendirmelerde bulunan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye'nin güçlü bir plastik sektörü bulunduğunu hatırlatarak, başta hammadde olmak üzere yapısal sorunların bulunduğunu bunların çözümünün sadece plastik sektörü için değil, katkı verilen birçok sektöre de fayda sağlayacağına dikkat çekti. Aksoy şunları kaydetti:
"Plastik ürünler denilince genellikle insanların aklına ambalaj malzemeleri, kap, bardak gelir ancak plastik demek artık aynı zamanda, uçak, helikopter, inşaat malzemesi ve otomobil demektir. Plastik, istenilen miktarda üretilebilen ve geri dönüşümü kolay, üretim süreçleri çevreci, dayanıklı ve ucuz bir malzemedir. Bu nedenle, uçaklardan taşıtlara, inşaat malzemelerinden gıda korumaya kadar birçok alanda polimer teknolojileri kullanılıyor. Ülkemiz güçlü bir plastik sektörüne sahip. Avrupa'nın ikinci büyük plastik üreticisi ülkesiyiz. Başta hammadde ve hammaddeye uygulanan gümrük tarifeleri olmak üzere bir dizi yapısal sorunumuz var. Plastik ürünlere karşı ciddi bir negatif algı oluşturma gayretleri var. Biz sektörümüze stratejik olarak önem verilmesini istiyoruz çünkü plastik sektörüne verilen destek aynı zamanda otomotiv, inşaat, gıda sektörüne verilen destek anlamına gelir. Otomotiv sektörümüzdeki her kademe üreticilerimizle daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz. Otomotiv sektörüne daha fazla katkı vermeye hazırız."
-"PLASTİKLER ÇEVRECİ VE UCUZ OLDUĞU İÇİN OTOMOTİVDEKİ YERİNİ ARTIRIYOR"-
Otomotiv plastiklerinin bu sektörün üretim miktarı ile çok yakından ilgili olduğu, buna karşılık otomotiv piyasasında yaşanan dalgalanmalardan, otomotivdeki plastik kullanma eğiliminin artması nedeniyle kısmi olarak etkilendiğinin kaydedildiği raporda, taşıtlarda, performans talebinin artmasına karşılık çevre duyarlılığının arttığı belirtildi. Plastik malzeme kullanımının her iki talebi birlikte karşılama yönünde katkısının görüldüğünün de vurgulandığı raporda, Türkiye'de, 2013 yılında otomotivdeki araç üretiminin 2012 yılına kıyasla otomobilde yüzde 10 artarak 634 bin, ticari araçlarda yüzde 1 azalarak 492 bin ve toplamda yüzde 5 düşerek 1 milyon 126 bin adet olduğu hatırlatıldı. Buna karşılık, Türkiye'de taşıt araçları üretiminde ve parktaki araçların yenileme talebinde, 2013 yılında 2005 yılına kıyasla toplam malzeme ağırlığı aynı kalmış olmasına rağmen, kullanılan plastik miktarında yüzde 33, kauçuk miktarında ise yüzde 33 artış görüldüğü kaydedildi. Raporda ayrıca Türkiye otomotiv sektöründe 2005 yılında 212 bin ton plastik tüketilirken, 2013 yılında tüketimin 281 bin toplam kauçuk tüketiminin de 113 bin tondan 156 bin tona yükseldiği belirlendi.
-OTOMOTİV PLASTİKLERİ KULLANIM EĞİLİMLERİ-
2018 yılında Türkiye otomotiv sektörünün en az 312 bin ton plastik malzeme tüketeceği tahmin edilen raporda, bunun yeni malzemelerin üretimi, otomobil içindeki plastik malzeme kullanma eğilimindeki artışlarla değişebileceği kaydedildi.
Son Dakika › Ekonomi › Plasfed: 2018'de Taşıtların Yüzde 12.2'si Plastik Malzemelerde Oluşacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?