Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş. Tesisi Temel Atma Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş. Tesisi Temel Atma Töreni

Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş. Tesisi Temel Atma Töreni

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Ekonomi Bakanı Moon Jae Do, "Bu proje Türkiye'deki çelik endüstrisinin gelişimini hızlandıracak ve otomotiv ve inşaat sektörünün büyümesine katkıda bulunacaktır" dedi.

28.09.2011 18:40

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Ekonomi Bakanı Moon Jae Do, "Bu proje Türkiye'deki çelik endüstrisinin gelişimini hızlandıracak ve ülkenin en önemli paslanmaz çelik kullanıcıları olan otomotiv ve inşaat sektörünün büyümesine katkıda bulunacaktır" dedi.

Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli'de yaklaşık 350 milyon dolara kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisinin temel atma töreninde konuşan Moon, Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin merkezi olan İzmit'te Kore ve Türkiye'nin ortaklığıyla kurulan paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisinin yapılmasında derin bir anlamı olduğunu söyledi.

Kardeş ülke olarak Türkiye ve Kore'nin derin tarihi bir ilişkisi olduğunu hatırlatan Moon, "Özellikle Kore Savaşı sırasında Türklerin gösterdiği fedakarlık ve destek Korelilerin kalbinde yer almıştır" dedi.

Türkiye'nin geçen yıl OECD ülkeleri arasında birinci ve G-20 ülkeleri arasında da ikinci olarak, önemli bir ekonomik performans gösterdiğini hatırlatan Bakan Moon, şöyle konuştu:

"Avrupa ve Asya'yı bağlayan Türkiye'nin jeopolitik avantajları küresel yatırımcıların gözlerini Türkiye'ye çevirmektedir. Ülkelerimizin içten bağlılığına ve Türkiye'nin potansiyeline dikkat eden POSCO ve Hyundai Otomotiv gibi bir çok Kore şirketi de Türkiye'ye girmişlerdir. Bu şirketlerimiz yatırımlarını daha da büyütmek istemektedirler. Bugünlerde görüşülmekte olan Kore-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın (FTA) imzalanmasından sonra iki ülke arasındaki yatırım ve ekonomik işbirliğinin hızla artacağına inanmaktayız.

POSCO'nun yatırımı hem ölçek büyüklüğü olarak hem de Türk sanayisine yapacağı etki olarak büyük bir anlam ifade etmektedir. Daha önce Hyundai Otomotiv ile ortaklık yapmış Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Kibar Holding'le ortaklık kurmuş olmaktan dolayı mutluyuz. Bu proje Türkiye'de çelik endüstrinin gelişimini hızlandıracak ve ülkenin en önemli paslanmaz çelik kullanıcıları olan otomotiv ve inşaat sektörünün büyümesine katkıda bulunacaktır."

Kurulacak olan yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisinin yaratacağı istihdam ve yapacağı ihracatın dış ticaret dengesine olumlu etkisi olacağını vurgulayan Moon, şöyle devam etti:

"Kurulacak tesisin Türkiye'nin ekonomik büyümesine yardımcı olacağına inanmaktayız. Tesis POSCO'nun Orta Doğu ve Avrupa'ya köprü kurarak paslanmaz çelik küresel piyasasına girişini daha da hızlandıracaktır. Çelik ve otomotiv sektörlerindeki aktif işbirliği ve ticaret örnek alınarak ilerde daha farklı bir alandaki başarı için iki ülkenin işbirliğinde bulunabileceği bir fikrimi sunmak isterim. İnşaat ve altyapı sektörlerinde her iki ülkenin de rekabet üstünlüğü vardır. Bu rekabet gücü karşılıklı işbirliğiyle Orta Doğu ve Orta Asya'ya doğru bir ilerleme yapılabilir.

Türkiye'de enerji santralleri kurulmasına, yenilenebilir enerji yatırımlarının arttırılmasına ve benzeri konulara da önem verilmelidir. Bilişim sektöründe büyük gelişmelerin olacağını düşünüyoruz. Kore bilişim alanında dünyanın lider ülkelerinden biridir. Bilişim sistemleri ve altyapıları konusunda da oldukça deneyimliyiz. 'E-devlet' ve diğer bilişim altyapısını iyileştirme konusunda katkıda bulunabileceğimizi düşünmekteyiz."

Kore Cumhuriyeti olarak Türkiye ekonomisinin daha da gelişmesi için her zaman destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Moon, "İki ülke işbirliği kurduğu zaman hedefe daha çabuk ulaşılacaktır. Türkiye'nin, Kore ile işbirliği kurması, Türk sanayi ve ekonomisinin bir seviye daha yükselteceğinden eminim" diye konuştu.

-VALİ TOPACA-

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'nin Türkiye'deki sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu, toplam ihracatın yüzde 12'sini ve ithalatın yüzde 18'ini gerçekleştirdiğini söyledi.

İki denize kıyısı olan Kocaeli'nin ulaşım avantajları ve limanlarıyla yatırım açısından çok cazip bir coğrafyada bulunduğunu dile getiren Topaca, kentte yetişmiş insan kaynağı bakımından yatırımcılar açısından önemli avantajların bulunduğuna dikkati çekti.

"Kocaeli sanayinin getirdiği avantajlar yanında dezavantajlarını da aynı anda yaşandığı kentimizdir" diyen Topaca, şöyle konuştu:

"Özellikle havanın, suyun kirlenmesiyle ortaya çıkan çevre sorunları ülke ve kent gündemini her zaman meşgul etmektedir. Çevre sorunlarının çözümü için yerel ve ulusal ölçekte tedbirler almıştır. Kocaeli'de gökyüzünün temizlenmesi, sanayi ve evsel atıklarını arıtılması ile fabrika bacalarından çıkan gazların kontrol altına alınması için ciddi yatırımlar yapılmıştır. Alınan tedbirler sonucunda çevre sorunlarının çözümünde önemli mesafeler katedilmiştir. Hava ve sudaki kirlilik sorunlarını yaşayan vatandaşlarımız çevre konusunda çok duyarlı ve takipçi özelliğe sahiptir. Kentin hukukunu korumakla görevli bir yetkili olarak bu konularda ben de çok duyarlı davranmaya çalışıyorum. Halkımızı bu konudaki hassasiyetini her zaman anlamaya çalışıyorum. Bu sebeple aynı hassasiyeti bütün yatırımcılardan da bekliyoruz."

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş. Tesisi Temel Atma Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement