Pwc Çözüm Ortaklığı Platformu - Son Dakika
Ekonomi

Pwc Çözüm Ortaklığı Platformu

PwC Türkiye Dolaylı Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı Cenk Ulu, "Artık e-faturaya geçme zorunluluğu olmayan firmalar bile iş yaptığı firmaların zorlamasıyla e-faturaya geçecek ve birkaç yıl sonra muhtemelen klasik fatura görmeyeceğiz" dedi.

16.12.2015 15:31

PwC Türkiye Dolaylı Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı Cenk Ulu, "Artık e-faturaya geçme zorunluluğu olmayan firmalar bile iş yaptığı firmaların zorlamasıyla e-faturaya geçecek ve birkaç yıl sonra muhtemelen klasik fatura görmeyeceğiz" dedi.

Ulu, denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri şirketi PwC'nin her yıl düzenlediği Çözüm Ortaklığı Platformu kapsamında gerçekleştirilen "Dijitalleşme vergi dünyamızı nasıl değiştiriyor?" panelinde e-faturaya ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Birçok şirketin 1 Ocak'ta e-faturaya geçeceğini anımsatan Ulu, dönüşümün, şirketlerin iş yükünü azaltacağına işaret etti.

Ulu, Türkiye'de devletin dijitalleşmede çok iyi bir sınav verdiğini belirterek, "Elektronik işlemlerde Türkiye 189 ülke arasında 61. sırada" bilgisini verdi.

Dünyada teknolojik dönüşümde özel sektörün kamu kesimlerinin önünde yer aldığını aktaran Ulu, şunları kaydetti:

"Dünyada devlet, özel sektörü takip ederken Türkiye'de tam tersi oldu. Devlet denetim önceliğiyle e-vergi sistemine geçmesine rağmen bu, şirketler için büyük bir verimlilik kaynağı haline gelmiştir. Artık e-faturaya geçme zorunluluğu olmayan firmalar bile iş yaptığı firmaların zorlamasıyla e-faturaya geçecek ve birkaç yıl sonra muhtemelen klasik fatura görmeyeceğiz."

"Mobil e-fatura aplikasyonları ile mükellefler faturalarını karşılaştırabiliyor"

PwC Türkiye Vergi Teknolojileri Hizmetleri Lideri Cem Aracı ise dönüşüm sürecinin sadece bilgi işlem departmanlarının sorumluluğunda olmadığını vurgulayarak, e-fatura, e-arşiv, e-stok işlemlerinin tüm birimlerin verimliliğini arttıran hareket alanı sağladığını anlattı.

Ortalama bir şirketin e-faturaya geçmesinin ardından kayıt, arşiv, matbaa ve posta hizmetleri düşünüldüğü zaman çok kısa bir sürede kendini amorti edebileceğini anlatan Aracı, "Devlet e-dönüşüm sürecini çok başarılı bir şekilde yönetiyor. Tebliğler yapılmadan önce taslakları hazırlanıp mükelleflere gönderiliyor, katkı ve fikirleri soruluyor. Mobil e-fatura aplikasyonları ile mükellefler her yerden faturalarını kontrol edip karşılaştırabiliyor. PwC'nin e-defter kontrol yazılımıyla doğrulama ve kontrol hizmeti veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Devlet 'e'leşiyor"

PwC Türkiye Vergi ve Gümrük Uyuşmazlıkları Direktörü Ezgi Türkmen Yıldırım, vergi çevrelerinin uyuşmazlıklarıyla ilgili güncel gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz de Türkiye'de hizmetlerin sanal ortama taşınması için bütüncül çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Şu anda 130'un üzerinde proje sadece Maliye Bakanlığında yürütülüyor. Devlet 'e'leşiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Pwc Çözüm Ortaklığı Platformu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement