YAKUP GÜLER - Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, seralarda ticari fide üretiminde perlit kullanılmasının ülke ekonomisi ve yetiştiriciler için daha avantajlı olduğunu söyledi.
Varış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, perlitin bir çeşit kaya olduğunu, bin derecede ısıtılıp toz haline getirilerek seralarda, topraksız fide ve sebze yetiştirilmesinde kullanıldığını belirtti.
Perlitin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sonucunda steril hale geldiğini ifade eden Varış, "Perlit, bin dereceye kadar ısıtıldığı için tamamen steril ve bunda hastalık, zararlı görülme olasılığı yok. Perlit hiçbir hastalık, zararlı olmadan size garantili fide üretimi sağlıyor." dedi.
Seralarda topraksız tarım ortamı olarak torf ve kaya yünü de kullanıldığını ancak üreticilerin en steril, en kaliteli ve ucuz ortamı kullanmaları gerektiğini vurgulayan Varış, perlitte, topraksız yetiştiriciliğin torf ve kaya yününe göre daha uygun olduğunu bildirdi.
" Türkiye, dünyanın perlit yatağının büyük kısmına sahip"
Varış, Türkiye'nin perlit yatakları açısından oldukça zengin olduğunu aktardı.
Dünyadaki yaklaşık 7 milyar ton perlitin 4,5 milyar tonunun Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Varış, "Seracılıkta topraksız kültürde kullanılan perlitin metreküpü 300 lira, torfun metreküpü 500 lira, kaya yününün metreküpü ise 750 lira civarı. En ucuzu kendi ürünümüz olan perlit. Perlitte fide üretmemi hem ülke ekonomisi hem de yetiştiricilerimiz için daha avantajlı." diye konuştu.
Varış, perlitte fide üretiminin diğer ürünlere göre daha verimli olduğunu söyledi.
Hem maliyeti az hem de verimli ürünün çiftçilerin yüzünü güldüreceğini vurgulayan Varış, şunları kaydetti:
"Bir defa fideyi çiçek aşamasına kadar tutuyorsunuz ve çiçek aşamasında bir fideyi diktiğiniz zaman, bu fide daha erken meyveye yatıyor ve bitkinin kontrolü daha kolay oluyor. Şimdi ticari 3-4 yaprakta, torfta üretilmiş bir fideyi diktiğiniz zaman bu fide vegetaif aşaması sürdüğü için perlite dikildiğinde bol besin bulduğu için birdenbire aşırı vegetatif gelişme yapıyor ve geç meyveye yatıyor, az çiçek oluşturuyor. Bunu önlemenin yolu, fideyi çiçek aşamasına getirmek ama biz diyoruz ki ideal olan topraksız kültürde perlit ortamını kullanıyorsanız, burada fideyi de perlitte üretin, bu şekilde fidenin adaptasyon sorunu da ortadan kalkar, ve fide erkencilik bakımından çiçek açılıp da dikildiği için erkenci olur. Daha iyi ürün alırsınız, zaten seracılıkta erkencilik amaç. Yani ne kadar erken ürün çıkarırsanız piyasadaki fiyatı o kadar yüksek. Bunu sağlamak için de tekniğine uygun bir şekilde fide üretmeniz gerekir."
Son Dakika › Ekonomi › Seracılar 'Perlit'Le Daha Çok Kazanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?