SPK Kanun Tasarısı Değişiyor - Son Dakika
Ekonomi

SPK Kanun Tasarısı Değişiyor

SPK Kanun Tasarısı Değişiyor

SPK Başkanı Vedat Akgiray yeni Sermaye Piyasası Kanunu tasarısının öncelikli hedeflerinden birisinin yatırımcıların korunması olduğunu belirtti.

23.11.2012 11:50  Güncelleme: 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray yeni Sermaye Piyasası Kanunu tasarısının öncelikli hedeflerinden birisinin yatırımcıların korunması olduğunu belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2013 yılı bütçe sunumu yapan SPK Başkanı Vedat Akgiray, Meclis gündemine alınan Sermaye Piyasası Kanunu tasarısıyla ilgili bilgi verdi. Sermaye Piyasası Kanunu tasarısı ile getirilen yeniliklere ve yapılan değişikliklere değinen Akgiray "Tasarının öncelikli hedeflerinden birisi yatırımcıların korunmasıdır. Bu çerçevede, Tasarıyla, yatırımcıların korunması konusunda mevcut Kanunda da yer alan hassasiyet geliştirilmiş; piyasanın işleyişi ve gereklilikleri ile yatırımcıların korunması arasındaki denge gözetilerek bazı yeni düzenlemelere yer verilmiştir" dedi.

Tasarı ile sermaye piyasalarının temel aktörlerinden olan ihraççılar ile ihraç edilen araçlar hususunda köklü değişiklikler gerçekleştirileceğine değinen Akgiray, sermaye piyasası alanında meydana gelen ciddi gelişmeler ile sermaye piyasası araçlarında yaşanan çeşitliliğin tasarının yaklaşımına da yansıdığını belirtti. Örnek olarak, sermaye piyasası araçlarının ihraç veya halka arzı için öngörülen Kurul kaydına alınma sisteminin kaldırıldığını söyleyen Akgiray, bunun yerine izahnamenin Kurulca onaylanması sistemine geçildiği bilgisini verdi.

Akgiray, tasarıda yatırımcı güveninin oluşturulması ile bilgiden doğan sorumlulukların belirlenmesi açısından dengeli bir yaklaşımın benimsendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Tasarıda sermaye piyasası kurumları açısından da kurum bazlı düzenleme yerine faaliyet bazlı düzenleme esas alınmıştır. Bu yaklaşım, uluslararası düzenlemeler ile finansal kriz sonrasında dünya genelinde görülen düzenleme yaklaşımındaki yeni eğilimler ile paraleldir.

Dünya genelinde finansal kriz sonrasında benimsenen kriterler dikkate alınarak, birçok kurum Tasarı ile yasal altyapıya kavuşturulmuştur. Bu kapsamda, merkezi takas Tasarı ile ilk kez borsaların anonim şirket olarak kurulmalarına ilişkin yasal altyapı oluşturulmuştur. Bu düzenleme, ülkemiz borsalarının bu rekabet ortamında daha etkin şekilde çalışmalarına imkan sağlayacaktır."

-"Tasarıda piyasa denetimine ilişkin kapsamlı düzenlemeler yapıldı"-

Akgiray, Tasarıda piyasa denetimine ilişkin olarak da kapsamlı düzenlemeler yapıldığını dile getirerek "Tasarıyla, Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetim faaliyetlerinin, özünde risk değerlendirmeleri kapsamında yürütülmesi hedeflenmiş ve denetimin kapsamı genişletilerek, Kurulun denetim yetkisini daha etkin olarak kullanması amaçlanmıştır. Düzenlemelerin etkinliğinin, etkili ve caydırıcı yaptırım düzeninin sağlanması ile mümkün olabileceğinden hareketle, bu yöndeki eksikliklerin giderilmesi de Tasarıda özellikle gözetilmiş ve sermaye piyasası suçlarına ilişkin bölümde önemli bir reform yapılmıştır" ifadelerine yer verdi.

-SPK'nın 2013 yılı faaliyetleri için 95 milyon 510 bin lira ödenek teklifi-

Kurulun 2012 bütçe ödeneğinin 82 milyon 782 bin lira olduğunu hatırlatan Akgiray, ekim ayı sonu gerçekleşmeleri göz önüne alınarak yapılan yıl sonu gerçekleşme tahminlerine göre ise gelirlerin 82 milyon 243 bin TL civarında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Yıl sonu itibariyle kayda alma ücretlerinden elde edilecek gelirin 78 milyon 757 bin liraya, diğer gelirlerin ise 3 milyon 486 bin liraya ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Akgiray, sunumunda "Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2013 yılı faaliyetleri için 2012 yılı ödeneğine göre yaklaşık yüzde 15'lik bir artışla 95 milyon 510 bin lira ödenek teklifinde bulunulmuştur" bilgisini aktardı.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement