Süs Bitkisi İthalatına 'Klonlu' Çözüm - Son Dakika
Ekonomi

Süs Bitkisi İthalatına 'Klonlu' Çözüm

Süs bitkisi ithalatına 'klonlu' çözümANTALYA'da oturan Timur Eker, akvaryumlar için Avrupa ve Asya'dan yüksek maliyetle ithal edilen süs bitkilerine alternatif olması için yerli üretime girişti.

10.10.2018 11:59

Süs bitkisi ithalatına 'klonlu' çözüm

ANTALYA'da oturan Timur Eker, akvaryumlar için Avrupa ve Asya'dan yüksek maliyetle ithal edilen süs bitkilerine alternatif olması için yerli üretime girişti. Geliştirdiği özel jelle bir bitki dokusundan yüzlerce bitki klonlamayı başaran Eker, Avrupa'dan gelen ürünlerin fiyatı petshoplarda 70 TL'den satılırken Asya'dan gelen doku bitkiler ise 50 TL'den satılıyor dedi.

Antalya'da 30 yılı aşkındır akvaryum hobisi bulunan eski turist rehberi Timur Eker, Avrupa ve Asya ülkelerinden yüksek maliyetle ithal edilen akvaryum bitkilerini üretmek için kolları sıvadı. Eker, laboratuar için Muratpaşa ilçesinde bir apartmanın zemin katını kiraladı. Burada bir laboratuar kuran ve çeşitli makineler alan Eker, doku kültürüyle bitki klonlamak için kimyagerlerle görüşmeye başladı. Formülünü gizli tuttuğu bir jel geliştiren Eker ve çalışma arkadaşları, kısa sürede bitki klonlamayı başardı.

TEK BİR DOKUDAN SAYISIZ ÜRETİM

Bir bitkinin dokusundan o bitkinin tıpa tıp aynısından sonsuz sayıda üretebilecek imkana sahip olduklarını anlatan Timur Eker, geliştirdikleri jelde bitkinin ihtiyaç duyduğu her türlü besin ve faydalı mikroorganizmaların olduğunu anlattı. Steril edilmiş plastik kutular içerisine yerleştiren bir akvaryum bitki dokusunun havayla temas etmemesi gerektiğini aktaran Eker, kutu içerisindeki jel sayesinde bitkinin kısa sürede kendi içinde üreyerek geliştiğini belirtti. Bir bitkiden elde edilen dokuyla şimdilik 100 farklı kutu ürün alan Eker, sayısız üretim yapılabilecek imkana sahip olduklarını da aktardı.

'İTHALATI ÖNLEMEK İSTEDİM'

Uygulamanın süs bitki sektörünün yanı sıra tarım sektöründe de kullanılabileceğini söyleyen Timur Eker, esas amacının bu yönde olduğunu kaydetti. Tek bir domates fidesinden yüzlerce klonlanabileceğini kaydeden Eker, en büyük avantajının da hastalıklardan uzak bir üretim olduğunu söyledi. Türkiye'deki akvaryum bitkilerinin yüzde 90'ının ithal edildiğini anlatan Eker, Bunu üreterek ithalatın önüne geçeriz diye düşündük. Avrupa'dan gelen ürünlerin fiyatı petshoplarda 70 TL'den satılırken Asya'dan gelen doku bitkiler ise 50 TL'den satılıyor. Şu an 8 bin saksılık kapasitem var. Yılda 3 defa döndürürsek 24 bin bitki üretebileceğim. Fiyatlar netleşmedi henüz ama Avrupa fiyatlarının altında olacağı kesin diye konuştu.

Eker, yerli ürünlerin yakın zamanda piyasaya sürüleceğini de sözlerine ekledi.

Süs Bitkisi İthalatına \'Klonlu\' Çözüm
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Süs Bitkisi İthalatına 'Klonlu' Çözüm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement