Teliasonera: Turkcell'de Hedefimiz Kontrolü Almak - Son Dakika
Ekonomi

Teliasonera: Turkcell'de Hedefimiz Kontrolü Almak

Teliasonera: Turkcell\'de Hedefimiz Kontrolü Almak

Daha Önce Turkcell'de Yönetimi Ele Geçiremedikleri Takdirde, Hisselerini Satarak Türkiye Pazarından Çekileceklerini Duyuran Teliasonera Strateji Değiştirdi. Teliasonera Avrasya Başkanı Tero Kivisaari, "Artık Avrasya Stratejimiz Açık Hale Geldi. Türkiye'nin Bulunduğu Avrasya, Büyüme Stratejimizin Temelini Oluşturuyor. Turkcell'den Vazgeçmeyiz, Hedefimiz Kontrolünü Almak" Dedi.

19.04.2008 01:48

Daha önce Turkcell’de yönetimi ele geçiremedikleri takdirde, hisselerini satarak Türkiye pazarından çekileceklerini duyuran TeliaSonera strateji değiştirdi. TeliaSonera Avrasya Başkanı Tero Kivisaari, "Artık Avrasya stratejimiz açık hale geldi. Türkiye’nin bulunduğu Avrasya, büyüme stratejimizin temelini oluşturuyor. Turkcell’den vazgeçmeyiz, hedefimiz kontrolünü almak" dedi.

GEÇEN yıl "Eğer yönetim bize geçmezse Turkcell’i bırakırız" diyen TeliaSonera, artık büyüme stratejilerinin netleştiğini, Türkiye ve Turkcell’den asla vazgeçmeyeceğini açıkladı. TeliaSonera Avrasya Başkanı Tero Kivisaari, İsveç Finlandiya ortaklığı telekom devinin CEO’su ve yönetiminin 2007 yılında değiştiğine işaret ederek, "Artık Avrasya stratejimiz açık bir hale geldi. Türkiye’nin bulunduğu Avrasya, büyüme stratejimizin temelini oluşturuyor. Turkcell’den asla vazgeçmeyeceğiz. Hedefimiz Turkcell’in kontrolünü almak" dedi.

’KONTROL EDEMEZSEK GİDERİZ’ DEMİŞTİ: Temmuz 2007’de CEO’luk görevini Lars Nyberg devreden Anders Igel, 2007 Şubat’ında yaptığı bir açıklamada, yüzde 37.3 ile ortak oldukları Turkcell’de hedeflerinin kontrolü ele almak olduğunu belirterek, "Eğer kontrolü alamazsak, bu yatırıma devam etmemiz için bir neden göremiyorum" diye konuşmuştu.

ASLA TERK ETMEYECEĞİZ: Avrasya Başkanı Tero Kivisaari ise, "Geçen yıl eski COE Igel, yönetim TeliaSonera’ya geçmezse Turkcell’i bırakacaklarını açıklamıştı. Grup olarak hala aynı politikayı benimsiyoruz musunuz" şeklindeki sorumuza, şu yanıtı verdi: "Yeni CEO ve yönetim çok açık bir şekilde Türkiye’nin stratejimizin merkezinde olduğunu belirtti. Şimdiki durum o zamankinden farklı. Artık Avrasya stratejimiz gayet açık bir hale geldi. O zaman bu strateji net değildi. Türkiye ve Rusya’nın bulunduğu Avrasya, büyüme stratejimizin temelini oluşturuyor. Hedefimiz Turkcell’in kontrolünü almak. Turkcell’den asla vazgeçmeyeceğiz ve bu ülkeyi de terk etmeyeceğiz."

TURKCELL İLE REKABET ETMEYİZ: Avrasya’daki operasyonlarının büyük bölümünü Turkcell’in oluşturduğunu anlatan Kivisaari, "Ukrayna’da Turkcell aracılığıyla bulunuyoruz. Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan’da faaliyet gösteriyoruz. Fintur şemsiyesi altında ise Gürcistan ve Moldavya’da yer alıyoruz. TeliaSonera olarak Turkcell’in faaliyette bulunduğu pazarlara girip rekabet etmek istemeyiz. Eğer Turkcell Ukrayna’da faaliyette bulunuyorsa, biz o pazara girmeyiz. Yeni pazarlara girmemiz açısından da Turkcell çok önemli" diye konuştu.

HAKLI OLDUĞUMUZA İNANIYORUZ: Çukurova Grubu tarafından Rus Alfa şirketine yapılan Turkcell hisselerinin satışını iptal ettirmek için hukuki bir süreç başlattıklarını hatırlatan Kivisaari, şunları söyledi: "Turkcell’deki sorun, çoğunluk hissenin bize geçmesi amacıyla 2005 yılında Çukurova Grubu ile yaptığımız bir anlaşmanın yerine getirilmemesinden kaynaklanıyor. Cenevre ve Viyana’da Tahkim Kurulu’na başvurduk. Cenevre’deki karar, Turkcell Holding’deki hisseleri satın almak için Çukurova’yla geçerli bir anlaşmaya sahip olduğumuzu teyit etti. Viyana’daki karar da, hisselerin Çukurova’nın Alfa ile ortak girişimine transferinin hissedar anlaşmasını ihlal ettiğini teyit etti. Çukurova Grubu mahkeme kararları doğrultusunda bizimle yapmış olduğu anlaşmanın gereğini yerine getirir mi bilmiyorum. Ancak, biz haklıyız."

10 yıl sürmez sorunlar birkaç yılda çözülecek

MAHKEME sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını umduğunu belirten Tero Kivisaari, "Süreç henüz sonuçlanmamıştır. Ara ve son kararlar vardır. Cenevre ve Viyana’da çıkan kararlarla daha ilk aşamayı geçtik. Henüz nihai son karar verilmemiştir. Ancak deneyimlere dayanarak, bu tip ekonomik çıkarların söz konusu olduğu süreçlerin uzun zaman aldığını söyleyebilirim. Ama burada uzun derken, 10 yıllık bir süreçten bahsetmiyoruz. Hukuki sorunların maksimum birkaç yıl içinde çözüleceğini tahmin ediyoruz. Eninde sonunda çözülecek. Türkiye ve Turkcell’e bağlıyız. Turkcell’in geleceğinde var olmayı çok fazla istiyoruz" şeklinde konuştu.

Turkcell, TeliaSonera için neden önemli

17 ülkede GSM sektöründe faaliyet gösteren İskandinav grubun bünyesindeki ve ortak olduğu şirketler, toplamda 104.7 milyon aboneye sahip.

TeliaSonera’nın Rusya’da yüzde 43.8 ile ortak olduğu MegaFon, 35.6 milyon boneyle pazarda 3’üncü GSM operatörü konumunda bulunuyor.

Aynı şekilde Turkcell, sahip olduğu 34.8 milyon aboneyle pazar liderliğini sürdürüyor. Bu iki operatörün toplam abone sayısı da 70 milyonu geçiyor.

Ayrıca, TeliaSonera’nın 2007 yılı finansal sonuçlarına göre, operasyonel gelirlerin en büyük dilimi yüzde 39 ile Avrasya Bölgesi’nden geliyor.

Anlaşmazlıkları yönetime taşımıyoruz

TERO Kivisaari, hissedarlar arasındaki hukuki anlaşmazlıklara rağmen Turkcell’in başarılı olmasını ise şöyle değerlendirdi: "Benzer bir durum Rusya’da ortağı olduğumuz MegaFon için de geçerli. Bütün hissedarlar profesyonel bir şekilde şirket yönetimini destekliyor. Aynı çıkarlar doğrultusunda hareket eden hissedarlar, anlaşmazlıkları yönetim kuruluna taşımıyor. Aksi bir durumdan kimse fayda sağlayamaz. Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv de Cenevre ve Viyana’daki süreç yerine müşterileri düşünüyordur. Bu konuda bir endişem yok. Turkcell operasyonel olarak çok başarılı bir şirket. Biz de diğer ana hissedarlar gibi bu durumdan çok memnunuz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Teliasonera: Turkcell'de Hedefimiz Kontrolü Almak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement