GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Salondan detaylar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşması - "Şu anda fert başına düşen gelirimiz 10 bin dolar civarında eğer bunu yukarıya çekmek istiyorsak, 25 bin dolara çıkarmak istiyorsak, artık yüksek teknolojili ürünlere dönüyor olmamız lazım. Bu da CERN gibi, nükleer santraller gibi yerlere iş yapabilmeye bağlı"
"CERN'e mal satmak, dünya Şampiyonlar Ligi'nde top oynamaktır, maç yapabilmektir"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Şu anda fert başına düşen gelirimiz 10 bin dolar civarında eğer bunu yukarıya çekmek istiyorsak, 25 bin dolara çıkarmak istiyorsak, artık yüksek teknolojili ürünlere dönüyor olmamız lazım. Bu da CERN gibi, nükleer santraller gibi yerlere iş yapabilmeye bağlı" dedi.
Hisarcıklıoğlu, İzmit'teki bir kültür merkezinde düzenlenen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) Türk Firmaları İçin İş Fırsatları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, CERN'in kuruluş amacına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İnternetin CERN'de çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yakında zamanda CERN'e ortak olmasıyla sanayicilere yeni fırsatlar açıldığını ifade etti.
CERN'in yaklaşık 600 milyon dolarlık yıllık mal alımı gerçekleştirdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye buraya para koyuyor. 40 milletten toplanan para buraya yatırılıyor. Bize de bir fırsat açıldı. Diyorlar ki 600 milyon dolarlık pazardan pay alabilirsiniz. Verdiğimizden fazla alırsak o kadar zenginleşeceğiz. Sanayicilere söylüyorum, CERN'e iş yapmak demek, müthiş bir itibar demek" diye konuştu.
"Yüksek teknolojiye sıçrama yapmak için CERN'de bir fırsat"
Ankara'da CERN'le ilgili yaptıkları ilk toplantıyı anımsatan Hisarcıklıoğlu, daha sonra sadece bir firmanın 4 aylık sürede CERN'den 3 ihale aldığını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, CERN'e mal satabilen bir firmaya dünyada bütün kapıların açıldığını vurgulayarak, "Burada müthiş bir fırsat var. Bunu da en iyi satın alacak yerlerin başında Kocaeli geliyor. Sizler için büyük fırsat var. Kim ne üretiyorsa adamlar herşeyi alıyorlar. 5 kişinin çalıştığı atölyeye bile fırsat var" dedi.
Türkiye'nin dünyaya orta düzeyde teknoloji ihraç ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Zenginleşmek için daha yüksek gelir elde etmemiz lazım. Şu anda fert başına düşen gelirimiz 10 bin dolar civarında eğer bunu yukarıya çekmek istiyorsak, 25 bin dolara çıkarmak istiyorsak artık yüksek teknolojili ürünlere dönüyor olmamız lazım. Bu da CERN gibi nükleer santraller gibi yerlere iş yapabilmeye bağlı. Onun için bu büyük bir fırsat. Bizim toplam ihracatımız içerisinde yüksek teknolojili ürünler ihracatı yüzde 4. Bu 10 sene öncede yüzde 4'dü, 20 sene önce de yüzde 4'dü. Bir kademe ilerleyemedik. OECD ortalamasına baktığımız zaman yüzde 18. Şimdi zenginleşebilmenin yolu, işte böyle bir yüksek teknolojiye sıçrama yapmamıza bağlı. CERN'de bu noktada müthiş bir fırsat. Bunu iyi kullanın kardeşlerim."
"CERN'e mal satmak, Mercedes'e binmek gibi"
Hisarcıklıoğlu, nükleer santral kurulumunun Türkiye için yeni bir durum olduğunu vurgulayarak, böyle bir teknoloji için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Japonya ile görüşmeler yaptıklarını anlattı.
Türk sanayicisinin nükleer santrallerde iş alabilmeleri için çalıştıklarını, böylece bir üst teknolojiye daha rahat çıkabileceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunların yapılmasıyla gerçek zenginliğe ulaşmanın mümkün olduğunu bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, "Bu fırsatı iyi değerlendirin. Top şimdi ayağınızda, gol atmak mümkün. Yapabilir miyim? Yapabilirsin korkma. Gel kardeşim yardımcı olacağım diyorum. Şu anda en üst segmentte araba nedir desem aklınıza ne gelir? Mercedes. CERN'e mal satmak, Mercedes'e binmek gibidir. Burada da fırsat var" diye konuştu.
Ar-Ge Kanun Tasarısı'nın çıktığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, sanayicinin bir üst teknolojiye geçmesi için Kanun Tasarısı'nın fırsatlar sunduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, yerli malını kamuya satmak için de fırsatlar bulunduğuna işaret ederek, "Eğer burada yabancıyla rekabete girdiyseniz kamu ihalelerinde yüzde 15 yerli malını daha pahalı satabilme şansınız var. Burada bütün mesele yerli malı olduğunu belgelendirmeniz lazım. Bu kanun bir seneden azdır uygulanıyor. Türkiye'de kamunun satın aldığı mallardaki Türk malı oranı yüzde 7-8'lerdeyken bu yasa çıktıktan sonra odalarımızın verdiği yerli malı belgesi kapsamında yüzde 30'lara geldi. 20 milyon liralık pazar var" ifadesini kullandı.
Herkesin ürettiği malı CERN'e satabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "CERN'e mal satmak, dünya Şampiyonlar Ligi'nde top oynamaktır, maç yapabilmektir" dedi.
Konuşmanın ardından Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Hisarcıklıoğlu'na hediye takdim etti.
Son Dakika › Ekonomi › TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?