Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin yüzde 75'ini kapsayan ABD, AB ve Pasifik ülkelerinin tek çatı altında toplandığına dikkati çekerek, "Maalesef biz Türkiye olarak bunun çok farkında değiliz. AB'ye girdik girdik, giremezsek, ABD ile özellikle bu Transatlantik Antlaşmasına benzer bir müzakereyi bizim de başlatmamız lazım. Yoksa büyük pazarın içinde olmayacağız" dedi.
Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in onurlarına verdiği yemeğe katıldı.
Atambayev, Cumhurbaşkanlığı Konutu'ndaki yemekte yaptığı konuşmada, Hisarcıklıoğlu ve beraberindekileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ana yurdun havası geldi bize. Türk iş adamı heyeti ve kardeşliğimiz böyledir" dedi.
Asya'da bir çok bölgede Türklerin yaşadığını hatırlatan Atambayev, "Ankara'dan Rusya'ya kadar, Astana'dan Ankara'ya kadar bir birlik yapsak çok güzel olacak" diye konuştu.
Türkiye'nin Türk Cumhuriyetlerinin en büyüğü ve güçlüsü olduğunu vurgulayan Atambayev, bu nedenle Türkiye'nin sorumluluğunun da büyük olduğunu söyledi.
Atambayev, Orhan Gazi İznik'i alırken Kırgızların da gelerek destek olduğunu hatırlatarak, Türklerin büyük bir ortak tarihi olduğunu, geleceklerinin de o kadar büyük olacağını ifade etti.
Türk yatırımcıları Kırgızistan'a beklediklerini belirten Atambayev, "Bizim için Türkiyemiz anavatanımız, o büyük bir yıldız gibi. Uzakta görmüyoruz, ama biliyoruz Türkiye var, anavatanımız var. Türkiye her zaman kalbimizde" dedi.
Hisarcıklıoğlu da Kırgızistan'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kırgızistan'a illerinde kanaat önderi olan oda başkanlarıyla geldiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, oda başkanlarının illerine döndüğünde buradaki yatırım imkanlarını iş adamlarına anlatacaklarını söyledi.
Kırgızistan'da Türk iş dünyasının yaptığı yatırımların 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun yeterli olmadığını kısa zamanda bu rakamın 5 hatta 10 milyar dolara çıkacağına inandığını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan'ın, bölgesinin atılıma en açık ülkesi olduğunu belirterek, "Kırgızistan geleceğin parlayan kutup yıldızıdır" diye konuştu.
Uçakta soruları yanıtladı
Yemeğin ardından beraberindeki heyetle Türkiye'ye dönen Hisarcıklıoğlu, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Kırgızistan Türk yatırımcı için neden cazip" sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan yetkililerinin özellikle enerji yatırımları konusunda Eximbank'ın kendilerine kredi açmasını istediklerini bildirdi.
Çin, Rusya ve Kore'nin bölgede bu tür organizasyonları olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, tarihi, kültürel bağlar dolayısıyla Kırgızistan'ın bölgede Türkiye için önemli bir ülke olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında köprü konumunda olması gibi, Kırgızistan'ın da Çin ile Avrupa arasında ana bağlantı noktası konumunda olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, gelecekte Kırgızistan'ın rolünün çok daha önemli olacağını söyledi. Kırgızistan'ın su rezervlerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Kırgız yetkililerin başta enerji ve tarım olmak üzere Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'in Kırgızistan'a gelen Türk yatırımlarının büyük bölümünün hizmet sektöründe olduğunu ifade etmesi ve diğer alanlarda da yatırım yapılmasını istemesinin hatırlatılması üzerine Hisarcıklıoğlu, "Bazı zorluklar var tabi burada. Burası demokrasiyle birlikte ekonomideki liberalleşme noktasında adım atıyor. Burada Türkiye'nin ve Türkiye'deki kuruluşların yol göstericiliğine ihtiyaç var. Demokrasi, çok partili parlamenter sistemi oturmuş durumda. Bu bizim için büyük bir avantaj" diye konuştu.
Dünyada ticaret globalleşirken herkesin kendi arterinde büyüdüğünün altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Şimdi dünya ekonomisinin yüzde 75'ini kapsayan ABD, AB ve Pasifik ülkeleri tek çatı altında toplanıyor. Maalesef biz Türkiye olarak bunun çok farkında değiliz. Standartından tutun yatırım fırsatına kadar her şey bir pazar da buluşuyor. AB'ye girdik girdik giremezsek, ABD ile özellikle bu Transatlantik Antlaşmasına benzer bir müzakereyi bizim de başlatmamız lazım. Yoksa büyük pazarın içinde olmayacağız . 2 sene içerisinde biterse bu olmayacak. Bütün ülkeler artık kendilerine ticari kamplar oluşturdular. Eğer dışarıda bırakırsanız o ülke bir başka kampın içinde yer almak zorunda kalıyor. Bu kapsamda Türkiye olarak stratejimizi çizerken Türkiye ile birlikte hareket edecek ülkelerin stratejisini de ortaya koymak lazım." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › TOBB Heyetinin Kırgızistan Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.