Turizm Sektörü '200 Bin Kış İşsizi'ne Çözüm Arıyor - Son Dakika
Ekonomi

Turizm Sektörü '200 Bin Kış İşsizi'ne Çözüm Arıyor

Turizm Sektörü \'200 Bin Kış İşsizi\'ne Çözüm Arıyor

Kışın Kapanan Oteller Nedeniyle 200 Bin Kişinin İşsiz Kaldığı Turizm Sektöründe, Otel Sahipleri İşsiz Sayısını Azaltmak İçin İstihdam Üzerindeki Yüklerinin Hafifletilmesini İstiyor.

31.12.2007 05:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kışın kapanan oteller nedeniyle 200 bin kişinin işsiz kaldığı turizm sektöründe, otel sahipleri işsiz sayısını azaltmak için istihdam üzerindeki yüklerinin hafifletilmesini istiyor.

TÜRSAB İkinci Başkanı Talha Görgülü, turizmde yüksek sezonda Türkiye genelinde istihdam edilen 500 bin kişinin yarıya yakınının kışın işsiz kaldığını söyledi.

DÖNEMSEL istihdamın en yaygın olduğu sektörlerden biri olan turizmde kışın otellerin kapatılması 200 bine yakın kişiyi işsiz bırakıyor. Turizmin on iki aya yayılmaması nedeniyle sözleşmeli eleman çalıştırmak zorunda kalan otel sahipleri, istihdam üzerindeki yüklerin hafiletilmesiyle elemanları işten çıkartmak zorunda kalmayacaklarını belirtiyor. Özellikle Antalya’daki yatak kapasitesindeki artışa dikkat çeken sektör yetkilileri, fiyatların düşmesine ve kalitesiz hizmete neden olan yatak kapasitesinde en az beş yıl artış olmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

YARISI İŞSİZ KALIYOR: Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) İkinci Başkanı Talha Görgülü, turizmde yüksek sezonda Türkiye genelinde istihdam edilen 500 bin kişinin yarıya yakınının kışın işsiz kaldığını vurgulayarak, sektörün istihdam yükünün azaltılmasıyla işsiz sayısının yarıya ineceğini kaydetti. Sektörde pek çok kişinin sözleşmeli çalıştığını ve otellerin kasım-nisan aylarında kapalı olması nedeniyle bu insanların işsiz kaldığını aktaran Görgülü, istihdam yükünün azaltılmasıyla bu insanların yüzde 60’ının işine devam edebileceğinin altını çizdi.

İSTİHDAMIN YÜKÜ ARTIYOR: Görgülü, hizmet sektörü olan turizmde insanın ve çalışanın çok önemli olduğunu hatırlatarak, işten çıkartmaların sosyal yönü yanıdan kendilerine de zarar verdiğini, sürekli eleman yetiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti. YTL’nin de değerlenmesiyle Türkiye’de turizm sektöründe çalışanların giderlerdeki payının yüzde 40’lara yükseldiğini dile getiren Görgülü, Türkiye’nin rakibi ülkelerde ise, bu oranın yüzde 22-28 arasında bulunduğuna dikkat çekti.

DÖVİZ ALEYHİMİZDE: Türkiye’nin Avrupa’nın en yüksek istihdam vergisi ödeyen ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Talha Görgülü, "Tamemen insan hizmetine dayalı sektörün istihdam yükünün azaltılması gerekiyor. Üç yıldır döviz ve enflasyon dengesi turizmcilerin aleyhinde. Otel yatırımlarının geri dönüşü 15 yıla çıktı. Böyle bir ticaret mümkün değil. Tesisler yabancıların eline geçecek ve sadece para kazanan dönemde açık tutulmaya başlanacak" dedi.

YATAK KAPASİTESİ ARTMAMALI: 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek KDV indirimini uygulamaya hazırlanan turizmciler, sektördeki yatak fazlası sorununu tekrar gündeme getiriyor. Talha Görgülü, şu anda Antalya’da belgeli 350 bin yatak kapasitesi bulunduğunu belirterek, en az beş yıl boyunca yatak kapasitesinin artmaması gerektiğini vurguladı.

Vergiden muaf olmak istiyoruz

DİANA Turizm Genel Müdürü Burak Tonbul da, otelciler olarak iş olan dönemde istihdamın sosyal kısmından mükellef olup, iş olmayan dönemde muaf tutulmak istediklerini belirterek, "O zaman biz de kendi içimizde fedakarlık yapıp daha fazla insanı tutup, eğitimlerini verip hem de gelirlerinden etmeyiz. Bu da mutlu, kalifiye ve iyi elemanı beraberinde getirir. Sektör olarak da bizi rahatlatır. İşsizliğin sosyal ve suç boyutu da var. Sektörde en büyük sermaye insan. İstihdam yüküne katkı elemanların büyük bölümünü tutabilmemizi sağlar" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Turizm Sektörü '200 Bin Kış İşsizi'ne Çözüm Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement