Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ikinci nesil reformlarla Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler grubu arasına sokmayı hedeflediklerini belirterek, "Aslında bütün bu çalışmaların, reformların, çabaların, girişimlerin amacı Türkiye'yi üst gelir grubuna çıkartmaktır. Bu da hakikaten mümkün." dedi.
Şimşek, Hazine Müsteşarlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Avrupa Yatırım Fonu'nun geliştirdiği "Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu"nun tanıtım toplantısının kapanışında yaptığı konuşmada, fonların fonu meselesine önem verdiklerini, bunun girişimcilik ekosistemini tamamlayıcı önemli bir unsur olduğunu kaydetti.
Silikon Vadisi'nde girişimcilere ne sunuluyorsa kendilerinin de bunu oluşturmak için yoğun çaba içinde olduklarını ifade eden Şimşek, şunları söyledi:
"Türkiye'nin temel sorunlarından biri biliyorsunuz ki katma değer zincirinde arzuladığımız yerde değiliz. Yani Türkiye'deki üretim, ihracat yapısına baktığınızda ağırlıklı olarak 3'te 2'si düşük ve orta altı, bir anlamda aslında dünyada rekabetin yoğun olduğu, karların neredeyse olmadığı emtia haline gelmiş üretimden bahsediyoruz. Bununla bizim yüksek gelir grubuna çıkmamız zor. Bu nedenle en temel önceliklerimizden birisi bilgi, teknoloji yoğun üretimdir. Ar-Ge teşviklerinde çok cömertiz, önemli bir noktaya geldik ama tek başına yetmiyor. Başlangıç aşamasındaki firmalara doğrudan verdiğimiz destek var. Bir sürü destekler veriliyor ama yetmiyor.
Bizim girişimcileri destekleyen girişimci fonlara, girişimcilere de destek vermemiz lazım. Bugünkü Avrupa Yatırım Fonu ile önemli bir birliktelik yapılıyor. Hazine, KOSGEB ve TSKB bu işin içinde, önemli olan şey şu biz güç birliğine gidiyoruz. Her birimiz bir miktar kaynak koyuyoruz. Şu anda (fon büyüklüğü) 200 milyon avro, 'bunu 300 milyon avroya çıkartabilir miyiz?' diye düşünüyorlar. İnşallah bu da olur, katılımcı yeni hissedarlar olabilir."
Hazine'nin bu konuya 500 milyon lira kaynak ayırdığını bildiren Şimşek, "İnanıyoruz ki bu sürecin sonucunda girişim sermayesi fonları rahat bir şekilde, hacim olarak yatırımlar 2 milyar dolara varır. Dolayısıyla heyecanlı bir dönemin başındayız." dedi.
- "Türkiye yeni bir çıkışın arifesindedir"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, kitlesel fonlama noktasında da gereken yasal düzenlemeyi yaptıklarını anlatarak, bu konuda da dünyada ilkler arasında olunacağını, Avrupa'da İngiltere'nin öncülük ettiğini, kendilerinin de bunun yasal zeminini, kurumsal alt yapısını kuracaklarını söyledi.
Bu konuya vatandaşın geçmişte epeyce ilgi gösterdiğini, ancak mağdur olduğunu ifade eden Şimşek, "Bu işi çok daha sağlam zemine oturtarak yapmayı ümit ediyoruz. Panelin bitmesini beklerken, dışarıda bir bankamız dedi ki 'Bizim özel bankacılıkta müşterilerimiz var, belli bir servetin üzerinde olan kesimlere hitap eden. Biz onları melek yatırımcı olmaya teşvik ediyoruz.' 1 milyon lira ve üzerinde mevduatı olan yaklaşık 94 bin vatandaşımız varmış. Bunların bir kısmının iş tecrübesinin ve melek yatırımcı olduğunu düşünün. Yeni kurulan şirketler ilk 5-10 yılda yok olmaz, çünkü tecrübe devreye girer. Biz dünyada bu alanlarda teşvik noktasında en cömert ülkelerin başında geliyoruz." diye konuştu.
Mehmet Şimşek, teşviklerin tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak, ekosistemin bütün bileşenlerinin iyi çalışması gerektiğini, ekosistem iyi işlerse, büyüme ve inovasyonun önünün açılacağını dile getirdi.
Türkiye'de bu enerjiyi gördüğünü, ekosistemin de aşağı yukarı bütün bileşenlerini ortaya koyduklarını ve hukuki alt yapısını hazırladıklarını belirten Şimşek, "Bir anlamda elimizi taşın altına koyuyoruz. Hazine olarak bu fona 60 milyon avro koyuyoruz. Bu çok önemli bir başlangıç, ben inanıyorum ki bununla sınırlı kalmayacak, bunlar ufak rakamlar. Dünyaya göre biz epey erken aşamadayız." açıklamasında bulundu.
Şimşek, hükümetin 2000'li yılların başında birinci nesil reformları devreye soktuğunu, Türkiye'nin alt orta gelir grubundan, üst orta gelir grubuna sıçradığını anımsatarak, "İkinci nesil reformlarla biz Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler grubu arasına sokmayı hedefliyoruz. Aslında bütün bu çalışmaların, reformların, çabaların, girişimlerin amacı Türkiye'yi üst gelir grubuna çıkartmaktır. Bu da hakikaten mümkün. Çünkü rahmetli Özal döneminde başarmışız. Türkiye'yi yüksek sürdürülebilir büyüme patikasına sağlıklı bir şekilde oturtacağız. Reform ile Türkiye yeni bir çıkışın arifesindedir. Bu fon girişimcileri destekleyen bir fon. Bu önemli bir eşik. İnşallah ABD'deki sistemi Türkiye'de de başarırız. Türkiye'de inovasyon, teknoloji odaklı, gelecek vadeden başlangıç aşamasındaki firmalara daha güçlü destek imkanı sunacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu' Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?