Türk Yapı Sektörü 2023 Hedefi 100 Milyar Dolar - Son Dakika
Ekonomi

Türk Yapı Sektörü 2023 Hedefi 100 Milyar Dolar

Geçen Yıl 22,5 Milyar Dolar İhracat Gerçekleştirdi

23.05.2015 11:01

İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Türk yapı sektörünün geçen yıl yaklaşık 22,5 milyar dolar ihracat yaptığını söyledi. İnşaat sektörünün lokomotif olma özelliğini sürdürdüğünü ifade eden Urfalılar,"2023 ihracat hedefimiz 100 milyar dolar. Türk yapı malzemeleri sektörü olarak dünyada ilk üçe girmeyi hedefliyoruz" dedi.

Türk yapı sektörünün toplam ihracata olan katkısı aralıksız sürüyor. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Türk yapı sektörünün 2014 yılında yaklaşık 22,5 milyar dolar ihracat yaptığını söyledi. Geçen yılın sektör açısından olumlu geçtiğini söyleyen Urfalılar, 2023 ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu belirtti.

İstihdamdaki toplam payı yüzde 7.5

Yapı sektörünün Türk ekonomisine yön veren sektörlerden biri olduğuna dikkati çeken Serdar Urfalılar konuyla ilgili şunları söyledi: "Yapı malzemeleri sektörü 2014 yılında yüzde 0,5'lik büyüme gösterdi. Cari açıktaki iyileşme, ihracat artışı ve ithalattaki gerilemenin karşısında yavaşlayan ekonomi ile birlikte artan işsizlik ekonominin 2014 yılında yavaşlamasının en büyük sonuçlarından biri. 2014 yılının ilk iki çeyrek döneminde de inşaat sektörü genel ekonominin üzerinde büyümeyi başardı. İnşaat sektörü geçen yıl da lokomotif işlevini sürdürdü. 2014 son çeyrek verilerine göre yapı malzemeleri sektörünün toplam istihdamın içindeki payı yüzde 7,5 olarak hesaplandı. İnşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğunu görüyoruz."

Yapı sektörünün 'kapsam alanı' genişledi'

İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Urfalılar, "Günümüzde inşaat, yalnızca çevrenin inşa edilmesini değil, bakım, onarım ve işletilmesine katkıda bulunan faaliyetlerin tümünü içerecek şekilde değerlendiriliyor. İnşaat üretimi artık yalnızca yapının üretimi olarak algılanmıyor. Çevreyle dost, sosyal sorumluluk taşıyan, sosyal yaşama, toplumsal yapıya doğrudan etki eden, saydam ve sürdürülebilir üretim anlamına da geliyor. İnşaat malzemeleri sanayinin ihracatı çok sayıda alt sektörden ve çok çeşitli ürünlerden oluşuyor. Bu nedenle ihracat pazarları da çeşitlilik gösteriyor" şeklinde konuştu.

2023 yılına kadar uzmanlık merkezi kurmaya yönelik olarak bazı sektörlerin ciddi atılım yapma potansiyelinin olduğunu söyleyen Serdar Urfalılar, "Gıda ve içecek, otomobil üretimi ve turizm sektörlerinde önemli yol kat ettik. Bu sayede Türk ekonomisi bu alanlarda göreceli olarak hızlı büyümeye tanıklık edecek. İnşaat sektörünün de bu sürece hızlıca girdiğini düşünüyorum. Yapı malzemeleri açısından bütün alt sektörlerinde bu tür girişimler bulunmasa da geneline yayılmış inovatif yaklaşımlar var. 2023 Yılı ihracat hedefi olarak belirlenen 500 Milyar Dolar'ın 5'de 1'ini karşılamayı hedefleyen sektörümüz 100 Milyar dolar ihracat yapmayı, dünyadaki yapı malzemeleri sektöründe ilk 3 ülkeden biri olmayı amaçlıyor" dedi.

Türk yapı sektörünün yeni rotası Amerika kıtası

Bölge ülkeler ve mevcut ihracat pazarlarında yaşanan ekonomik ve siyasal sorunların Türk yapı sektörünü yeni pazarlar bulmaya teşvik ettiğine değinen Urfalılar, "Biz İMMİB Yapı Komitesi olarak yeni pazarlara her zaman sıcak bakıyoruz. Çevre ülkelerimizde yaşanan ekonomik ve siyasal sorunları, yeni pazarlar keşfetmek için kendimize sebep olarak görüyoruz. ABD'de inşaat ve konut sektöründeki toparlanma ihracatımızı destekler nitelikte. Öte yandan Kanada, Brezilya gibi ülkelerde hedef pazarlarımız arasında. Bu ülkelerde pazarlarımızı çeşitlendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

İMMİB Yapı Komitesi olarak sektörün yararına olabilecek girişimleri hayata geçirmek için her paydaşla iletişim halinde olduklarını söyleyen Urfalılar, "Yurtdışı fuarlara katılmaya Türk Sanayicisine güven duymaları gerektiğini göstermeye çalışıyoruz. Satın almacı, mimar, mühendis, sektörün bütün oyuncularının baktığı kaliteli mal, uygun fiyat ve doğru işçiliğin yanında istikrar. Örneğin Fransa ve Fransızca konuşan ülkeler. Sadece fuarlara katılmakla kalmayıp heyetler düzenliyoruz. Sektörün en büyük fuarlarından biri olan BATİMAT PARİS fuarına 4.kez Milli Katılım gösteriyoruz. Her sene katılımcı sayımızın da arttığını belirtmekte fayda var. Fransa bugün ihracatımızın arttığı ülkelerden biri konumunda" dedi.

İhtiyaç raporu hazırladı, eğitim sürecine girdi

Serdar Urfalılar'a göre bu senenin son çeyreği ve gelecek senenin tamamına yayılacak olan en büyük oluşum Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Kümelenmesi (URGE). Urfalılar, "25 Firma ile büyük bir ihtiyaç analizi raporunu hazırladık. Bakanlık tarafından onayımızı aldık, şimdilerde eğitim sürecine girdik. Son çeyrekte ön heyetlerle potansiyel pazarlara gidip birebir görüşmeler yapacağız. Komite olarak bu tür fuarları heyetleri sunmamızın en büyük sebebi bir fark yaratabileceğine inanıyor olmamız. Bu tür etkinliklerde layığı ile bulunduğumuzda ihracatımızda bir artış olmaması durumu söz konusu olabileceğine inanmıyoruz" şeklinde konuştu.

Güven unsuru birinci koşul

İMMİB Yapı Komitesi Başkanına göre sektörün en büyük sıkıntısı giriş-çıkışların fazla olması. Bu durum güveni zedeleyen en büyük unsur. Serdar Urfalılar'a göre sektörün büyük müteahhitlik örneklerine ihtiyacı var. Urfalılar, sektöründe mevcut sıkıntılarını şu cümlelerle özetledi: "Yeterli desteğin olmaması anlayışını irdelemek gerekir. Biz sektöre destek verebilecek tüm paydaşlarla iletişim halindeyiz. İhracat yapabilecek firmanın ihtiyaçlarına cevap verebilen destekler mevcut. Ancak bunları takip edebilecek, ya da yürütebilecek kaliteli insan kaynağı yok. Bürokratik süreçlerin bu denli uzamasının ana nedeni bu. Var olan en büyük sıkıntılardan biri de yurt dışındaki müşavirlik projelerin şartnamelerinde belirli firmaları gösterecek kadar kesin bilgiler verilerek yapılması. Bu haksız rekabete yol açıyor. Son zamanlarda da en çok eksikliği gördüğümüz Ar-Ge faaliyetlerinin yetersizliği."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Türk Yapı Sektörü 2023 Hedefi 100 Milyar Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement