Türk Zeytinini 43 Ülkeye Yedirip, İhracat Patlaması Yaptılar - Son Dakika
Ekonomi

Türk Zeytinini 43 Ülkeye Yedirip, İhracat Patlaması Yaptılar

Türk Zeytinini 43 Ülkeye Yedirip, İhracat Patlaması Yaptılar

Avrupa'daki "etnik pazar"larla sınırlı olan ihracatını, ürünlerinin tuz oranını azaltıp, çeşidini artırarak 43 ülkeye yayan ve bu ülkelerin ulusal market zincirlerinin raflarına giren Marmarabirlik, 2013 yılında dış satışını yüzde 55'lik artışla 24 milyon dolara taşıdı Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa: "Önümüzdeki ilk 5 yıl içinde tüm ürünlerimizin tuz oranını azaltmayı ve 'etnik pazar' dışında kalıcı şekilde var olmayı, Türklerin yanı sıra Almana da İngilize de Fransıza da Türk zeytini yetirmeyi hedefliyoruz" "Şimdiden sonuç almaya başladık ve ihracat yaptığımız ülkelerin ulusal market zincirlerinin raflarına girdik.

10.01.2014 11:40

HALUK YÜKSEL - Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa'daki "etnik pazar"larla sınırlı olan ihracatını, ürünlerinin tuz oranını azaltıp, çeşidini artırarak 43 ülkeye yayan ve bu ülkelerin ulusal market zincirlerinin raflarına giren Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2013 yılında dış satışını yüzde 55'lik artışla 24 milyon dolara taşıdı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğin Bursa'daki tesislerinde işlenen "Gemlik tipi" sofralık zeytinin, dünyanın en kaliteli zeytinleri arasında yer aldığını, ancak yıllardır tuz oranının fazlalığı yüzünden özellikle yurt dışı satışlarda "etnik pazar"larla sınırlı kaldıklarını söyledi.

Asa, birlik bünyesinde kurdukları Ar-Ge biriminin çalışmaları sonucunda ürünlerin tuz oranını önemli ölçüde azalttıklarını, hatta "Gold" adını verdikleri üründe bu oranı yüzde 2'ye kadar çektiklerini vurgulayarak, bir taraftan da ürün çeşidini artırdıklarını ve bu çalışmalarının neticelerini almaya başladıklarını bildirdi.

Ar-Ge biriminin üzerinde çalıştığı bir ürün çeşidinin daha yakında piyasaya sürüleceğini, özellikle yurt dışı pazarlarda bu üründen çok büyük satış rakamları beklediklerini aktaran Asa, "klasik yağlı sele" olarak satılacak ürünün ise sıfıra yakın tuz oranı ihtiva ettiğini belirtti.

" Tesco'ya, ilk partide 6 tır civarında sevkıyat"

Asa, ayrıca yurt dışında tek distribütör yerine çoklu bayilik sistemine geçtiklerini belirterek, bu çalışmalar sonucunda ihracat yaptıkları ülke sayısının 43'ü bulduğunu, 2014'te buna 10 ülke daha ilave etmeyi planladıklarını bildirdi.

Marmarabirlik'in ihracatının ise miktar olarak yüzde 44'lük artışla 5 bin 400 tona ulaştığını belirten Asa, 2013 yılında tutar olarak da yüzde 55'lik artışla net 24 milyon dolar döviz girdisi sağladıklarını kaydetti. Asa, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki ilk 5 yıl içinde tüm ürünlerimizin tuz oranını azaltmayı ve 'etnik pazar' dışında kalıcı şekilde var olmayı, Türklerin yanı sıra Almana da İngilize de Fransıza da Türk zeytini yetirmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili Ar-Ge çalışmaları sonuçlanan var, devam eden var. Ürünlerimizin raf ömürlerini de azaltmamak kaydıyla tuz oranlarını minimum seviyeye düşürmeyi amaçlıyoruz. Şimdiden sonuç almaya başladık ve ihracat yaptığımız ülkelerin ulusal market zincirlerinin raflarına girdik. İsviçre'de Penny, Avusturya'da Coop, İngiltere'de Tesco'nun raflarında ürünlerimiz satılıyor. Tesco'ya, ilk partide 6 tır civarında sevkıyat yapıldı, gelecekte daha yüklü miktarlarda satışlar yapacağız."

Asa, Avrupalıların damak tadına uygun ürün ve çeşitleri artıracaklarını, bu çerçevede Avrupa'nın her tarafında tadım çalışmaları yapmayı planladıklarını söyledi.

"Yüzümüzü, Balkanlar'a ve eski doğu bloku ülkelerine çevirdik"

Avrupa ve diğer kıtalardaki mevcut pazarların yanı sıra daha önce ihmal edilen Balkan ve eski doğu bloku ülkelerine de ağırlık vere belirten Asa, şunları kaydetti:

"Şu an itibarıyla yüzümüzü, Balkanlar'a ve eski doğu bloku ülkelerine çevirdik. Buralarda müthiş bir pazar var. Ama maalesef son 2-3 yıl öncesine kadar o pazarı yok saymışız. Orada var olmak için son yıllarda mücadele veriyoruz. Şu anda Rusya ile başladık. Onun yanında Romanya'dan Saraybosna'ya kadar Balkanlar'da var olmak için projelerimizi yürütüyoruz."

Asa, Marmarabirlik'in 2009'da 160 milyon lira olan cirosunun 2013'te 245 milyon liraya ulaştığını sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Zeytinini 43 Ülkeye Yedirip, İhracat Patlaması Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement