Türkiye, Ceviz İthal Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, Ceviz İthal Ediyor

Türkiye, Ceviz İthal Ediyor

Dünya ceviz üretiminin yüzde 66'sını karşılayan Çin, ABD ve İran'ın ardından gelen Türkiye, ceviz ithal eden ülkeler arasına girdi.

26.11.2011 11:50

Dünya ceviz üretiminin yüzde 66'sını karşılayan Çin, ABD ve İran'ın ardından gelen Türkiye, ceviz ithal eden ülkeler arasına girdi. Türkiye İstastik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2000 yılından 2009'un son çeyreğine kadar ithalat sürekli arttı.

Balıkesir'in Kepsut İlçesi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından çiftçilere 3 bin 900 ceviz fidanı dağıtıldı. İlçe Müdürlüğü'nce hazırlanan 'ceviz fidanı dağıtımı' projesi ile şeftali diyarı olarak bilinen Kepsut'ta, hava muhalefeti nedeniyle ağaçların kuruması, üretimin bitme noktasına gelmesi ve şeftalinin pazarlanması konusunda yaşanan sıkıntılar üzerine meyve yetiştiriciliğinde ağırlığın cevize verilmesi planlandı. Bu çerçevede de 3 bin 900 ceviz fidanı dağıtıldı. Düzenlenen törene Kepsut Kaymakamı Mehmet İlidi, Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Kemal Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erol Ziyadoğlu, İl Genel Meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

İl Müdür Yardımcısı Kemal Yalçın, ilçenin şeftalinin pazarlanması açısından sıkıntılı bir dönem geçirdiğini belirtti. Türkiye'nin ceviz ithalatında ciddi bir artış olduğunu belirten Yalçın, "Ülke olarak kullanım alanı hayli geniş olan cevizi ithal eder konuma geldik" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erol Ziyadoğlu da ceviz yetiştiriciliğini ekonomik açıdan geliştirmek amacıyla toplam 113 çiftçiye 3'er dekar alana dikmesi için 3 bin 900 'Şebin' ve 'Bilecik' türü fidan verdiklerini söyledi.

TÜİK verilerine göre, 2000 yılında 116 bin ton olan ceviz üretimi, 2009 yılında 177 bin 298 tona yükseldi. 2000 yılında Türkiye 2 bin ton ceviz ithal ederken, bu rakam 2009 yılında 46 bin tona çıktı. - Balıkesir/ Kepsut

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, Ceviz İthal Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement