Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 2 yılda yüksek büyüme oranları yakaladığını, ancak bu yıl büyüme hızında bir düşüş olacağını belirterek, "Yüzde 3-4 civarında bir büyüme bekliyoruz. Fakat Avrupa'daki büyümenin yüzde sıfır civarında olduğunu düşündüğümüzde, Türkiye bu yıl da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak" dedi.
Türkiye- Cezayir Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 10. Dönem Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı Hikmet Esen Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantının öncesinde Bakan Yılmaz ile Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Yusuf Yusufi, ikili görüşme yaptı.
Görüşmede, Cezayir'e 2 yıl önce gittiğini anımsatan Yılmaz, ziyaretinde kendisine gösterilen misafirperverlik için konuk Bakana teşekkür etti.
Daha sonra toplantıda konuşan Yılmaz, ikili ilişkilerin ele alındığı KEK toplantılarında bilhassa ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli mesafelerin kat edildiğini söyledi.
Düzenli olarak gerçekleştirilen bu toplantılar ve ikili ziyaretlerle iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının daha da güçlendiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye ile Cezayir arasındaki dostluğun, iki ülke arasındaki çok derin bağlardan kaynaklandığını ifade etti.
Bakan Yılmaz, iki ülke arasındaki sorunsuz seyreden siyasi ilişkilerin, ekonomik ilişkilere yansıtılmasının da en büyük istekleri olduğunu vurguladı.
-"Türkiye bu yıl da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak"-
Türkiye ile Cezayir'in, bölgelerindeki iki önemli devlet olduğunu ve bu iki ülke arasındaki deneyimlerin daha üst düzeyde paylaşılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, AK Parti hükümetinin, yaptığı reformlar, güven ve istikrar sayesinde Türkiye'yi çok farklı bir noktaya taşıdığını söyledi.
Kamu maliyesine büyük özen gösterdiklerini, bankacılık sistemini çok iyi disipline ettiklerini, ülkenin dış borca olan bağımlılığını azalttıklarını ve bir çok alanda önemli yapısal reformlar, dönüşümler sağladıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bunun sonucunda 2002 yılında 230 milyar dolar olan Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız, bugün 774 milyar dolar seviyesine gelmiş durumda. Küresel krizden en hızlı çıkan ve büyüyen ülkelerden biri Türkiye oldu. Son 2 yılda yüksek büyüme oranları yakaladık ancak bu yıl büyüme hızında bir düşüş olacak. Yüzde 3-4 civarında bir büyüme bekliyoruz. Fakat Avrupa'daki büyümenin yüzde sıfır civarında olduğunu düşündüğümüzde, Türkiye bu yıl da Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak. Bu süreçteki en büyük başarılarımızdan biri de istihdamı artırmak oldu. Tabi dünyadaki bu kriz, ülkeler için bir test oldu ve Türkiye, izlediği politikalarla bu testten başarıyla geçti."
-İki ülke arasındaki ticarette yıl sonu hedefi 5 milyar dolar-
Bakan Yılmaz, böyle bir ortamda Türkiye ve Cezayir gibi iki dost ülkenin çok daha fazla işbirliği yapması ve potansiyellerini çok daha fazla harekete geçirmesi gerektiğine işaret ederek, 2001 yılında iki ülke arasında 1,4 milyar dolar olan ticaretin, 2011 yılında 4,2 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
Bunun, önemli bir artış olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "2012 yılında ise 5 milyar dolara ulaşmayı bekliyoruz. Ticaretin daha da artması için önümüzdeki dönemlerde Cezayir'in de uygun olduğu koşullarda ticaretimizin serbestleşmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz. Biz her zaman ülkelere karşılıklı yarar sağlama anlayışı içerisinde hareket ediyoruz. Bazı batılı ülkeler gibi Afrika'ya bir sömürgeci gözüyle veya bir takım farklı yaklaşımlar içinde olan bir ülke gözüyle bakmıyoruz. Eşit ortaklar olarak, karşılıklı yarar sağlamaya dönük bir anlayış içinde bakıyoruz" şeklinde konuştu.
-"Türk firmalarının yatırımları"-
Bakan Cevdet Yılmaz, iki ülke arasında doğrudan yatırımlar alanında da güzel gelişmelerin olduğunu belirterek, Türk firmalarının Cezayir'deki yatırımlarının yıl sonunda 1 milyar dolara yaklaşmasının beklendiğini ifade etti. Yılmaz, "Bu anlamda Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması önem arz etmektedir" dedi.
Enerji alanının, iki ülkenin ortak gündemi olduğunu anlatan Yılmaz, bu alanda 1998 yılında başlayarak süren işbirliğinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini düşündüğünü söyledi.
İki ülkenin teknik heyetlerine de yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Yılmaz, çalışmaların hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
-"İki taraf için de faydalı yatırımlar gerçekleştirmek istiyoruz"-
Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Yusuf Yusufi de iki ülke arasında çeşitli alanlarda ikili anlaşmalar yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye ile Cezayir arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'nın 2006 yılında imzalandığını anımsatan Yusufi, bu anlaşma sayesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini ifade etti.
Yusufi, iki taraf için de faydalı yatırımlar gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Ülkemizde yatırım yapacak iş adamlarının, olumlu imkanlarımızdan faydalanmalarını temenni ediyorum" dedi.
Muhabir: Recep Demir - Necip Fazıl Çevik
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye-Cezayir KEK 10. Dönem Toplantısı Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?