Koç Üniversitesi-Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Ekonomik Araştırma Forumu tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'de sendika yoğunluğu ve toplu pazarlık kapsamının Avrupa ortalamalarının gerisinde olduğu belirtildi.
Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Anıl Duman tarafından hazırlanan "İşgücü Piyasası Kurumları, Politikaları ve Performansı: Türkiye'de Esneklik ve Güvence" başlıklı rapor, işgücü piyasasıyla ilgili verileri analiz ederek işgücü piyasasının performansını geliştirmeye yönelik kurumsal ve politikalar temelinde öneriler sunmayı amaçlıyor.
Raporda, kurumsal temelde, ücret koordinasyonu ve toplu pazarlık, sendikal yoğunluk ve devletin ücret belirlemeyle ilgili düzenlemeleri incelendi. Politikalar anlamında ise, istihdamı koruma düzenlemeleri ve katılıklar, işsizlik ödenekleri, aktif-pasif işgücü piyasası politikaları ve işgücü üzerindeki vergi yükü gibi konular ele alındı. İşsizlik, istihdam oranları, işgücünde aktif olmayanların oranı, işgücü maliyetleri ve kayıtdışılık gibi göstergeler üzerinden işgücü piyasası performansının da değerlendirildiği raporda, Türkiye ile diğer gelişmekte olan ülkeler güvence ve esneklik düzenlemeleri bakımından karşılaştırıldı ve politika önerileri sunuldu.
Raporda, Türkiye işgücü piyasasıyla ilgili bulgu ve değerlendirmeler şöyle:
"Türkiye'de sendika yoğunluğu ve toplu pazarlık kapsamı Avrupa ortalamalarının gerisindedir ve daha ziyade gelişmekte olan ülkelerdeki düzeye benzemektedir. Uluslararası resmi sıralamalarda Türkiye'de iş güvencesi konusundaki mevzuatın oldukça katı olduğu görülmektedir. Bununla birlikte Türkiye gibi ülkelerde yasaları uygulamada birçok sorunla karşılaşılmasından dolayı, uygulamanın esnek olduğu söylenebilir. İşsizlik sigortasının yürürlüğe girmesine ve çıkarılan istihdam paketlerine rağmen Türkiye'de aktif ve pasif işgücü politikaları halen sınırlıdır. Türkiye işgücü piyasası kayıtlı ve kayıt dışı olmak üzere ikili bir yapıya sahiptir ve kayıtdışı sektörün kayıtlı sektöre göre maliyet avantajı söz konusudur. Türkiye'de ortalama işsizlikte bir düşüş vardır fakat kriz dönemlerinde ani yükselişler de yaşanmıştır. Kadınların i?gücüne katılım ve istihdam oranları 2008'den bu yana küçük miktarlarda artsa da hem OECD hem de yükselen ekonomilere göre bir hayli aşağıda seyretmektedir.
"Sonuç olarak, diğer yükselen piyasa ekonomileri ile karşılaştırıldığında Türkiye'de esneklik ve güvence arzu edilen seviyelerin çok uzağındadır" denilen raporda, Türkiye i?gücü piyasalarındaki kayıtiçi ve kayıtdı?ı ayrımı esneklik ve güvencenin refah arttırıcı bileşkelerini mümkün kılmadığı ifade edildi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'de Esneklik ve Güvence' Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?