Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan Aylık Ekonomik Görünüm Raporu-Mart 2014 kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, Türkiye ekonomisinin girdiği yüksek enflasyon, yüksek dış açık, düşük büyüme döneminin sürdüğü, ufukta bu konjonktürün yerel seçimlerden sonra da değişeceğine ilişkin herhangi bir emare gözükmediği belirtildi.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, iş çevrelerine kendi kontrollerindeki riskleri mümkün olduğunca aşağı çekmeleri önerisinde bulundu. Ümit İzmen, Zuhal Özbay Daş ve Yasemin Özbal tarafından hazırlanan TÜRKONFED raporunun giriş bölümünde şu ifadelere yer verildi:
"İç talepteki yavaşlama, uluslararası likiditenin azalmasından kaynaklanan ilave riskler, 17 Aralık soruşturmalarının yarattığı şaşkınlık, ses kayıtlarının neden olduğu hükümet sıkıntısı, önümüzdeki seçimlerin taşıdığı belirsizlikler, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinin yol açabileceği enerji fiyatlarındaki artış ve bölgesel dengeler üzerindeki olası etkileri, öngörülebilir gelecek için senaryo alternatiflerini çok genişletmiş durumda. Ukrayna'daki gelişmelerin Türkiye'nin jeo-stratejik önemine muhtemel olumlu etkileri bir tarafa bırakıldığında, diğer senaryolar geleceğe ilişkin çok da parlak bir tablo ortaya koymuyor."
-"BEKLE-GÖR POLİTİKASI"-
Son ayda açıklanan verilerin, olumsuz risklerin ekonomik konjonktüre yansımamış olduğunu gösterdiği belirtilen raporda, dış ticaret açığının düzeldiği, kamu maliyesinin sağlam olduğu, ekonominin üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ettiğine işaret edildi. Raporda, seçim sonrasına ilişkin olarak da şu vurgu yapıldı:
"30 Mart'tan sonra siyasette suların durulacağı buna bağlı olarak da piyasaların normalleşeceği beklentisiyle şimdilik 'bekle-gör' politikasını tercih edenlerin seçim sonrası dönemde bu beklentilerinin karşılanmaması ve kararlarını gözden geçirmeleri, üretim artışının yavaşlamasına ve buna bağlı olarak istihdam yaratma kapasitesinin zayıflamasına yol açabilecektir."
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça raporla ilgili açıklamasında üretimde yavaşlama yaşanmamasının, seçim sürecinde kamu maliyesinde bozulma eğiliminde olmamasının sevindirdiğini belirterek, "Ekonomik verilerde tablolar iç açıcı değil. Böylesi bir durumda risklere dikkat ederken moral bozmadan verimliliği artıracak hamlelerle yolumuza devam etmek zorundayız" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Ekonomisinin Girdiği Yüksek Enflasyon Seçim Sonrası da Ümit Vermiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?