Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyanın hızlı bir değişim yaşarkenTürkiye'nin yerinde saymadığını, her geçen gün geliştiğini ve değişime daha fazla uyum sağladığını belirterek, "Bu değişim gücünü ise inovasyondan alıyoruz" dedi.
TİM'in düzenlediği "Türkiye İnovasyon Haftası"nda konuşan Büyükekşi, 1993'te dünya ekonomisinin büyüklüğünün 25 trilyon dolar, dış ticaret hacminin ise 4 trilyon dolar olduğunu belirterek, 2012 yılı itibariyle dünya toplam milli gelirinin 72 trilyon dolara, dış ticaret hacminin de 18 trilyon dolara yükseldiğine dikkat çekti.
Dünya hızlı bir değişim yaşarken,Türkiye'nin yerinde saymadığını, her geçen gün geliştiğini ve değişime daha fazla uyum sağladığını kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Bundan 20 yıl önce Türkiye'nin milli geliri 242 milyar dolar, dış ticaret hacmi 45 milyar dolardı. 2012 itibariyle milli gelirimiz 800 milyar dolara, dış ticaret hacmimiz 400 milyar dolara yaklaştı. Milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan pay binde 5 bile değilken, yüzde 1'lere yaklaştı. Şimdi aklınıza şöyle bir soru gelmiştir. Neden 20 yıl önce? Çünkü TİM 20 yıl önce kuruldu. Kurulduğumuz 1993 yılından bu yana, biz de bu değişim rüzgarında, uluslararası rekabette ülkemize önemli katkılar sağladık. 20 yıl önce ihracatçı firma sayısı 20 bin ve ihracat 15 milyar dolarken, bugün ihracatçı firma sayısı 57 bin, ihracat 153 milyar dolara yükseldi. TİM olarak 20 yılda değişime öncülük ettik. Bu değişim gücünü inovasyondan alıyoruz. İnovasyonla koşuyoruz, koşmanın yetmediği yerde inovasyonla uçuyoruz.
İnovasyon Haftası etkinliklerinin süreceği 3 gün boyunca 500'den fazla lider tasarım ve Ar-Ge projesi, 50'den fazla Ar-Ge merkezinin sergileneceğini belirten Büyükekşi, Ar-Ge ve inovasyona verdikleri bu önemle şirketlere inovasyon kültürünü aşıladıklarını kaydetti.
Üniversite ve sanayiyi aynı çatı altında buluşturduklarını, yenilikçi projeleri sanayiye kazandırdıklarını, etkinliklerde, nano-teknolojiden, marka yönetimine, dijital pazarlamadan, yenilenebilir enerjiye, her alanda inovasyon gücünün dünya çapındaki konuşmacıların ele alacağını dile getiren Büyükekşi, "Teknolojinin, Ar-Ge'nin ve tasarımın farklı alanlarından çok üst düzey bir konuşmacı grubunu programa davet ettik, tüm katılımcıların ilgisini çekeceğini umuyoruz" dedi.
Şehir, bölge planlamada da inovasyonun gündemde olduğunu, Marmaray'ın bile sistemiyle çok ileri bir teknolojiyi barındıran inovasyona sahip olduğunu ifade eden Büyükekşi, İnova-TİM Projesi'ni başlattıklarını belirterek, "Proje için bütün öncü üniversitelerde stand kurarak başvuruları almaya başladık. Seçilen başarılı öğrenciler,bizimle çalışmaya hak kazanacak ve üniversitelerdeki temsilcilerimiz olacak. Daha sonra bu yapılaşmayı üniversiteleri inovasyon kulüpleri ile birleştireceğiz" dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Warwick University işbirliğinde "Uluslararası İnovasyon ve Teknoloji" atölyesinin açılışını yaptıklarını da bildiren Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:
"İki üniversite arasındaki ortak eğitim ve serfikasyon programında 30 öğrenciye burs veriyoruz. Ekonomi Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Hayal Ortakları Derneği ile İnovasyon Atölyesi protokolünü imzaladık. İmkanları kısıtlı 50 ilköğretim okulunda İnovasyon Atölyeleri kurduk. Her yıl 1.200, 10 yılda 12 bin inovatif lider yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl inovasyon endeksi projesinin startını verdik. 3 yıla yayılacak projeyle inovasyona değer veren şirketlerimizi yarıştıracağız. 2014 Türkiye İnovasyon Haftası'nda ilk İnovasyon Endeksi sonuçlarına göre tüm sektörlere uygulanabilecek bir Türkiye İnovasyon Ligi ve Endeksi geliştireceğiz"
İnovasyonun gücüyle 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak istediklerini ve bunun için Türkiye'deki iş adamlarına, gençlere güvendiklerini kaydeden Büyükekşi "Buradan aldığımız güçle çok daha büyük işler başaracağımıza inanıyoruz" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?