Türkiye-Yemen Ticaret Hacminde Hedef 5 Milyar Dolar - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Yemen Ticaret Hacminde Hedef 5 Milyar Dolar

Türkiye-Yemen Ticaret Hacminde Hedef 5 Milyar Dolar

Türk-Yemen İş Konseyi Başkanı Sadık Yıldız, iki ülke arasındaki ticaret hacminde önümüzdeki yıl 700 milyon dolar, 2014 yılında da 1 milyar dolar seviyesini yakalamayı hedeflediklerini belirterek, "1 milyar dolar sınırını aştıktan sonra arkası"...

16.05.2012 17:35

Türk- Yemen İş Konseyi Başkanı Sadık Yıldız, iki ülke arasındaki ticaret hacminde önümüzdeki yıl 700 milyon dolar, 2014 yılında da 1 milyar dolar seviyesini yakalamayı hedeflediklerini belirterek, "1 milyar dolar sınırını aştıktan sonra arkası gelecek, 2-3 milyar dolarları, hatta 5 milyar dolarları göreceğiz" dedi.

Türk-Yemen İş Konseyi 1. Ortak Toplantısı'nda konuşan Yıldız, Türkiye ve Yemen özel sektöründe enerji, inşaat, altyapı, sağlık, tekstil, gıda, bilişim ve teknoloji firmalarının karşılıklı iş olanaklarını görüşmek için toplandıklarını söyledi.

Yemenli ve Türk şirketlerin, değişik projelere imza atacağını ümit ettiğini anlatan Yıldız, iki ülkenin ticaret hacminin olması gerekenin çok altında olduğunu ifade etti.

Yıldız, "Krizden önce yıllık 400 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, geçen sene Yemen Baharı etkisiyle 275 milyon dolara düştü. Hedefimiz, bu rakamı tekrar eski seviyesine getirmek. Bu yıl bunu başaracağımızı umuyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacminde önümüzdeki yıl 700 milyon dolar, 2014 yılında da 1 milyar dolar seviyesini yakalamayı hedefliyoruz. Ümit ediyoruz ki bu 1 milyar dolar sınırını aştıktan sonra arkası gelecek, 2-3 milyar dolarları,hatta 5 milyar dolarları göreceğiz" diye konuştu.

-"Mevcut ticaretin yüzde 90'ı demir-çelikten"-

Kısa vadede ticareti demir çelik tekelinden de çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Yıldız, mevcut ticaretin yüzde 90'ının demir çelikten oluştuğunu, bunun mutlaka çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda başka bir handikabın da tek taraflı ticaret olduğunun altını çizen Yıldız, Türkiye'nin Yemen'e ihracat yaptığını, ancak Yemen'in Türkiye'ye çok sınırlı ihracatı olduğunu belirtti.

Bu durumun da değişmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Yemen'in Türkiye'ye olan ihracatında gözle görülür artışı sağlamamız gerekiyor ki, bu işbirliğimiz dengeli bir zemine otursun. Uzun vadeli olsun ve kazan-kazan prensibiyle işlesin. Yemen'de Türk şirketlerinin hangi sektörlerde işbirliği yapabileceğine baktığımızda, benim görüşüme göre inşaat ve altyapı önemli bir sektör. Enerji Yemen'in sıkıntı çektiği bir sektör ve yatırıma ihtiyaçları var. Su ve çevre de Yemen'in çok sıkıntı yaşadığı alanlar. Ayrıca turizm ve gıda sektörleri de öne çıkan başlıklar" şeklinde konuştu.

-"Yemen'in kapısı Türkiye'ye sonuna kadar açık"-

Yemen Ticaret ve Sanayi Bakanı Saad Bin Talib de, şunları kaydetti:

"Yemen'in havaalanı, su, elektrik, petrokimya, modern hastaneler, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, altyapı, konut, turistik tesislere ihtiyacı var. Turizm açısından Yemen'in geleceği parlaktır. Yılda en fazla turist geldiğinde sayı 150-170 binlere kadar varabilmektedir. Ancak sayı bu kadarken bile, turistler konaklama açısından sıkıntı çekmektedirler. Eğer ileride ülkeye gelen turist sayısı 500 binlere çıkarsa, konaklama yetmeyecektir. Bu da Yemen'de otel yatırımı yapanlara avantaj sağlar. Türkiye de turizm konusunda çok profesyonel bir ülke olduğu için, Yemen Türkiye'den turizm alanında yatırımlar bekliyor."

İnşaat sektöründe de Yemen'de fırsatların sınırsız olduğunu dile getiren Talib, Yemen'de enerji sıkıntısı söz konusu olduğunu, sahip oldukları doğalgaz kaynaklarını kullanabilmek istediklerini söyledi.

Taşımacılık konusunda ise Yemen'in bölgedeki deniz taşımacılığının merkezi konumunda olduğunu, hatta Dubai'nin bile Yemen ile "rekabet edemediğini" savunan Talib, "Bu alanda da Yemen'de büyük yatırım alanları mevcut. Ancak Yemen'in gelişebilmesi için her şeyden önce siyasi istikrarın sağlanması gerekiyor. Yemen'in dünyanın dört bir yanında tanınmış başarılı iş adamları var. Hiçbir Yemen vatandaşının Türkiye'ye karşı olumsuz bir düşüncesi yoktur, kapılarımız Türkiye'ye sonuna kadar açık" diye konuştu.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Yemen Ticaret Hacminde Hedef 5 Milyar Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement