Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

"Ekmeklik buğday fiyatında 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar artış oranı yüzde 1'dir.

21.08.2014 11:42

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ekmeklik buğday fiyatında 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar artış oranının yüzde -1, son altı aylık artış oranı yüzde 3, son bir yıllık artış oranı yüzde 19,8 olduğunu, buğday fiyatlarına bağlı olarak ekmek fiyatlarında yeni bir artışa gerek olmadığını belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, buğdayda yüzde 30 fiyat artışı olduğu, fiyat artışının yüzde 50'yi bulabileceği iddiasını anımsatarak, ekmeklik buğday fiyatında 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar artış oranının yüzde -1, son 6 aylık artış oranının yüzde 3, son bir yıllık artış oranı 19,8 olduğunu ifade etti.

Ekmeklik buğday fiyatlarında son dönemde iddia edildiği oranda bir fiyat artışının söz konusu olmadığına dikkati çeken Yetkin, son bir yılda ekmek fiyatlarının yüzde 15.7 zamlandığını, buğday fiyatlarındaki artışa dayalı olarak yeni bir ekmek zammına gerek olmadığını kaydetti.

Buğday üreticisinin piyasaya ürün vermediği ve stokçuluk yaptığı iddiasına da değinen Yetkin, "Biz buğday istiyoruz, çiftçi bize buğdayını vermiyor. Çiftçi milletin efendisi biliyorduk ama çiftçi maalesef bazı aracı birliklerin telkinleriyle, spekülatörlerin, stokçuların efendisi oldu" iddialarının cari tarih itibariyle buğday hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, 18 milyon ton buğday hasadının edildiğini ve bunun 13 milyon tonunun piyasada işlem gördüğünü bildirdi.

"Türkiye'nin buğday üretimi tüketimini karşılayacak düzeyde" -

Üreticinin hasat ettiği ürünün 13 milyon tonunu, sanayiciye ve tüccara sattığını belirten Yetkin, şunları kaydetti:

"Hasadın başladığı günden bugüne kadar ülkemizin ihtiyacının 4 milyon ton civarında olduğu düşünülürse, piyasa ihtiyacından çok daha fazla buğday üretici tarafından piyasaya arz edilmiştir. Dolayısıyla buğday üreticisinin piyasaya ürün vermediği ve spekülatif amaçlı stokçuluk yaptığı iddiası doğru değildir. Ayrıca üretilen tüm buğdayın kısa sürede yoğun bir şekilde piyasaya arzı piyasa dengeleri açısından her zaman istenen bir durum değildir."

Sanayicinin yaşamak adına bu zamları yapacağı iddiasını da hatırlatan Yetkin, bir yıl önce Türkiye'de ortalama kilogramı 2,80 lira olan ekmek fiyatının 20 Ağustos'ta ortalama kilogramının 3,24 lira olduğunu ifade etti.

Ekmek fiyatındaki yıllık artış oranının 15,7 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Yetkin, buğdayın ekmek maliyeti içindeki payının ise yüzde 21 civarında olduğunu, bu nedenle, Türkiye'de buğday fiyatlarında artışın ekmek fiyatlarına yansıtıldığını bildirdi.

Buğday fiyatlarına bağlı olarak ekmek fiyatlarında yeni bir artışa gerek olmadığına dikkati çeken Yetkin, Türkiye'nin buğday üretiminin tüketimini karşılayacak düzeyde olduğunu kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement