Tydta'dan Banco Popular Espanol ile Mutabakat Zaptı - Son Dakika
Ekonomi

Tydta'dan Banco Popular Espanol ile Mutabakat Zaptı

Tydta\'dan Banco Popular Espanol ile Mutabakat Zaptı

(TYDTA) ile Banco Popular Espanol, İspanya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımların desteklenmesine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

11.12.2012 13:29

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı

(TYDTA) ile Banco Popular Espanol, İspanya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımların desteklenmesine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

İmza töreninde konuşan Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, kısa süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki bir heyet ile İspanya'nın ziyaret edildiğini ve iki ülke arasında stratejik iş birliğine ilişkin görüşmeler yapıldığını anımsattı.

Türkiye pazarını iyi tanıyan ve İspanya'nın en önde gelen 5 bankası arasında yer alan Banco Popular ile imzalanan mutabakat zaptının önemine işaret eden Aycı,

"Banco Popular, Türkiye pazarının daha yakınından içinde bulunmak istiyor" dedi.

İspanyol şirketlerinin 2006'dan sonra ağırlıklı olarak Türk pazarında görüldüğünü anlatan Aycı, birçok İspanyol firmanın yanı sıra bu yıl BEFESA ile birlikte çevre yatırımı yaptıklarını hatırlattı.

Bu firmaların Banka Popular'in müşterileri olduğunu söyleyen Aycı, "Banco Popular, o firmaların Türkiye'deki faaliyetleri sırasında bankacılık perspektifi açısından yardımcı olacak. Banco Popular'in varlığı iki ülke adına ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından önemli faydalar getirecek. Daha ulaşmamız gereken çok yatırımcı var. Türkiye'ye doğrudan yatırım anlamında yapmamız gereken çok iş var" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "İlk defa mı bu nitelikte bir anlaşma imzalanıyor" sorusuna Aycı, "Bir Japon bankasıyla bu nitelikte bir şey yapmıştık ama farklı bir şekilde sonuçlandı. Şu anda lisans alma süreci devam ediyor. Türkiye'deki istikrar ve güven ortamı devam ettikçe bu tür anlaşmalar imzalayacağız" yanıtını verdi.

-"Türkiye, İspanya'nın AB dışında en çok iş yaptığı ikinci ülke"-

Banco Popular Espanyol S.A Uluslararası Bankacılık Bölüm Başkanı Juan Echanojauregui Soloaga da, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin oldukça eskiye dayandığını hatırlatarak, "Türkiye İspanyol şirketleri açısından bir hedef ülke, Banco Popular de bu şirketlerden biri. İspanya açısından Türkiye geçtiğimiz yıl AB dışında ABD'den sonra ikinci iş yaptığımız ülke haline geldi" diye konuştu.

Geçen yıl İspanyol şirketlerinin Türkiye'ye 4,5 milyar Avro mal ihraç ettiğini belirten Echanojauregui, "2012'de toplam ithalat-ihracat hacminin 8 milyar Avro olması bekleniyor. Türkiye hükümeti rakamlarına göre bu rakamın 2'ye katlanması bekleniyor. 2017'ye gelindiğinde 16-17 milyar Avro'luk kombine ticaretten bahsediyor olacağız. Bu bizim için neredeyse Çin ile gerçekleştirdiğimiz bir rakam" dedi.

-"Türkiye, Avrupa'daki en cazip finansal sistem"-

Türkiye'nin son derece güvenilir bir altyapısı olduğunu vurgulayan Echanojauregui, "Türkiye'nin finansal sistemi, Avrupa'daki en cazip finansal sistem. Finansal sektörde büyümesine izin verilen miktarda büyüme olması gerekiyor. Bunu yapmadığınız takdirde çok büyük zorluklara düşersiniz ki, Avro Bölgesi'nde bunun örneklerini görüyoruz. Türkiye, önemli rating kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir notu aldı. Türkiye son iki yılda önemli büyüme gerçekleştirdi. Ekonomi geçtiğimiz 10 yıl içinde yüzde 5,5 büyüdü. GSYH'sı 3 bin 500 dolardı, şu an 10 bin 500 dolardan bahsediyoruz. Türkiye güvenli bir yatırım ülkesi" şeklinde konuştu.

KOBİ'lerin İspanya ekonomisinin bel kemiği olduğunu söyleyen Echanojauregui, şunları kaydetti:

"Onlar gelip bize Türkiye'ye girmek istediğini söylediler. İspanya KOBİ'lerinin bir talebini yerine getiriyoruz. Banco Popular, Türkiye'de bir temsilcilikle mevcudiyetini sürdürüyor, muhabir bankamız var. Finansal desteğimiz önemli olacak. Biz şu aşamada, bir şube açmak ya da banka kurmak niyetinde değiliz. İspanya'daki büyük ve küçük şirketlerin, Türkiye'ye kanalize ettiği işlere yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Banco Popular, hem Türkiye'ye gelmek isteyen İspanyol şirketlere hem de İspanya'da bulunmak isteyen Türk şirketlere referans olmak istiyor. Biz 15 yıldır bu ülkedeyiz. Sendikasyon kredilerine katılımımızla varlığımızı gösterdik. Portföyümüzde 10 banka var, bu sayı artacak."

-"Türkiye'de 100 İspanyol şirketi faaliyet gösteriyor"-

Echanojauregui, Türkiye'de 100 İspanyol şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek, bunların yarısından fazlasının ise Banco Popular'in müşterisi olduğunu anlattı.

Herkesin isteğine uygun finansal çözümler sağlayacaklarını ifade eden Echanojauregui, "Banco Popular'in şirketleri Marmaray Tüneli, Ankara İstanbul hızlı tren, Ankara metro, petrol rafinerisi ve birçok ileri mühendislik projesinde birlikte çalışıyor. Yerel bankalarla çok mükemmel ilişkilerimiz var. Şirketimiz Türkiye'yi uluslararası gelişmemizin stratejik bir yönü olarak görmektedir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Türkiye'de şube açmayı düşünüyor musunuz-" sorusuna Echanojauregui, "Türkiye, bence yapılacak yeniliklerde ilklerden biri olacak. Şu aşamada biz Polonya'da da bir ofis açtık. Orasıda ilginç bir yatırım yeri, Türkiye de bizim için çok ilginç. Banka olarak gelmek daha büyük bir yatırım yapılmasını gerektiriyor" yanıtını verdi.

Echanojauregui, 15 yıldan uzun bir süredir zaten Türkiye'de olduklarını aktararak, "Yaptığımız temsilcilik yatırımı gayet mütevazi bir yatırım. Maliyeti 100 bin Avro civarında. Portekiz'de 1 milyar Avro'luk bir bankayı satın aldık ve ABD'de de yatırım yaptık. Ama bu tür yatırımlar hemen alınan kararlar değildir" bilgisini verdi.

Hangi alanlardaki müşterilerin Türkiye pazarına girmek istediğine ilişkin soruya da Echanojauregui, "İhracatlarını arttırmak istiyorlar. Metal sanayi imalatı, ev aletleri, bazıları tekstil makinaları alanlarından talep geliyor. Türkiye'yi önemli bir destinasyon olarak görüyorlar" diye konuştu.

Echanojauregui, "Türkiye'yi uzun vadede nasıl değerlendiriyorsunuz-" sorusuna da, "Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi gayet iyi yönetiliyor. Enflasyon ve öz kaynak risklerinden çok fazla etkilenmeyecek olarak görülüyor" cevabını verdi.

Bu arada, Echanojauregui'nin "Polonya ve Türkiye'nin kendileri için önemli bir strateji olduğunu " ifade etmesi üzerine Aycı, "O zaman rakibimiz belli oldu" esprisini yaptı.

Konuşmaların ardından Aycı ile Echanojauregui, mutabakat zaptını imzaladı.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tydta'dan Banco Popular Espanol ile Mutabakat Zaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement