Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Bu yıl verimin düşük olması nedeniyle Antep fıstığı fiyatları yüksek seyretmektedir" "Fıstığımızın sulanması, kültürel işlemlerin gereği gibi yapılması, bol ürün veren ağaçlara sahip ABD ve ...

06.11.2013 10:56

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl Antep fıstığındaki yüksek fiyatların verimdeki düşüşten kaynaklandığını ifade etti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Antep fıstığının anavatanının Güneydoğu Anadolu olduğunu ve günümüzde bölgede yaşayan on binlerce kişiye istihdam ve gelir sağladığını belirtti.

Antep fıstığı yetiştiriciliğine yeterince önem verilmediğini kaydeden Bayraktar, geçmişte Türkiye'den Antep fıstığı götürerek üretime başlayan ABD'nin günümüzde üretiminin Türkiye'den fazla olduğunu bildirdi.

Türkiye Antep fıstığında dünyada 3.

Bayraktar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2011 verilerine göre, Türkiye'nin dünya Antep fıstığı üretiminde 3. sırada olduğuna dikkati çekerek, dünyada toplam 942 bin 970 ton Antep fıstığı üretiminin yüzde 50,06'sını (472 bin 97 ton) İran'ın, yüzde 21,36'sını (201 bin 995 ton) ABD'nin, yüzde 11,88'ini (112 bin ton) Türkiye'nin, yüzde 7,85'ini (74 bin ton) Çin'in, yüzde 5,90'ını (55 bin 610 ton) Suriye'nin gerçekleştirdiğini bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumunun 2012 yılı verilerine göre, Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin yüzde 37,49'unu Gaziantep'in, yüzde 32,82'sini Şanlıurfa'nın ve yüzde 11,65'ini Siirt'in karşıladığını belirten Bayraktar, Antep fıstığı verimini artırmak için kültürel işlemler ve sulama yapılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de Antep fıstığı veriminin ABD gibi gelişmiş ülkelere göre düşük olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bizdeki verim olması gerekenin çok altında ve ağaç başına 4 kilogram civarında kalıyor. Çünkü, elverişsiz, diğer ürünlerin yetişmesine uygun olmayan, sulanamayan taşlı ve kireçli topraklarda yetiştiricilik yapılıyor. Diğer ülkelerdeki fıstık bahçelerinin sulanabilir olması, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi kültürel uygulamaların daha etkin yapılması nedeniyle ağaç başına verim ülkemize göre çok daha yüksek."

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile sulamaya açılan alanlarda yapılan kapama fıstık bahçelerinin Antep fıstığında verim ve kalitenin artmasını sağlayacağına işaret eden Bayraktar, "Fıstığımızın sulanması, kültürel işlemlerin gereği gibi yapılması, bol ürün veren ağaçlara sahip ABD ve İran karşısında uluslararası pazarda geride kalan Antep fıstığının hak ettiği yere gelmesini sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Rekolte düşük

Bayraktar, Antep fıstığında 2 yıl üst üste rekoltenin yüksek olmasının, ağaçlarda fizyolojik yorgunluğa neden olduğunu ve rekolteyi düşürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl birim alandan alınan verimin düşük olması üretim maliyetlerini yükseltmiştir. Bu nedenlerle bu yıl fıstık fiyatları yüksek seyretmektedir. Bu durum üreticimizin düşük verimden kaynaklanan zararını bir nebze önlemiştir. Güneydoğu Anadolu bölgemizde fıstık hasadı devam ediyor. Hasat zamanına dikkat edilmeli. Erken hasat yapılması halinde randıman düşük kalır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement