Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonda çiftçinin sorumlu olmadığının ortaya çıktığını belirterek, "Tarımda üretici fiyatları, Haziran'ın ardından Temmuz ayında da geriledi. Haziran ayında yüzde 0.18 gerileyen tarımda üretici fiyatları, Temmuz'da da yüzde 0.73 düştü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatlar, Haziran ayında yüzde 0.36, Temmuz ayında yüzde 0.30 artmıştı" dedi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, Temmuz ayında tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0.73, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 0.74, balıkçılıkta yüzde 1.42, ormancılık ürünlerinde yüzde 0.06 gerilediğini bildirdi. Üretici fiyatlarının, Temmuz ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde tarımın genelinde yüzde 6.32, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.04 arttığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Temmuz ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 5.97, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6.95, ormancılık ürünlerinde 31.82, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9.47 artış oldu. Balıkçılıkta Temmuz ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde fiyatlar yüzde 4.16 geriledi. On iki aylık ortalamalara göre, balıkçılıkta fiyatlar yüzde 6.96 arttı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde, Temmuz ayında enflasyon yüzde 0.30, Temmuz itibarıyla son bir yıllık enflasyon yüzde 12.56, on iki aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 11.11 olmuştu. Tüketicide gıda ve alkolsüz içeceklerde Temmuz itibarıyla son bir yılda fiyat artışı yüzde 12.56'yı bulurken, tarım ve avcılıkta yüzde 5.97'de kaldı. Balıkçılıkta fiyatlar ise bir yıllık dönemde yüzde 4.16 geriledi."
-"İTHALAT SÖYLEMLERİ ŞU AN İTİBARIYLA YERSİZ"-
Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığının ortaya çıktığının altını çizen Bayraktar, "İthalat söylemlerinin şu an itibarıyla yersiz olduğu görülüyor. Bugün için ithalata gerek yok. Çiftçimiz, ürettiği ürünü Haziran'da da Temmuz'da da daha düşük fiyata satmak zorunda kaldı. Bu durumda çiftçimizin fiyatlarda istikrar istemesinden daha doğal ne olabilir ki? Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor" dedi.
Tarımın doğal afetler nedeniyle bu yıl zor bir dönem geçirdiğini, başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyvelerde ve buğday, arpada önemli oranda rekolte düşüşü beklendiğine dikkati çeken Bayraktar, "Çiftçimiz, üreticimiz bin bir emekle ürününü üretiyor. Maliyetler ortada. Buna rağmen ürettiği ürünü ederinden satamayınca ümitsizliğe düşüyor. Sıkıntıya giriyor" dedi.
-FİYATI ARTANLAR-
Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, fiyatı artan ve azalan ürünlere ilişkin şu bilgilere yer verdi:
"Temmuz ayında fiyatlar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 2.36, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1.49, çeltikte yüzde 0.99, pirinç dışındaki tahıllar, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrularda yüzde 0.90, lifli bitkilerde yüzde 0.06 arttı. Temmuz ayında fiyatlarda, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 1.16, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0.82, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0.49 artış oldu.
-FİYATI DÜŞENLER-
Fiyatlar, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 5. 97, canlı kümes hayvanları ve yumurtada yüzde 2.48, yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 2.15, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 1.42, koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 0.85, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 0.42, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0.06, yağlı meyvelerde yüzde 0.01 geriledi. İşlenmemiş tütünde ve içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyatlar değişmedi."
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Enflasyonun Sorumlusu Çiftçi Değil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?