Karaismailoğlu: "Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacak" - Son Dakika
Ekonomi

Karaismailoğlu: "Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yarın Yusufeli Barajı'nda 69 kilometre toplam yol içerisinde 56 kilometre tünel ve 2 bin 500 metre uzunluğunda viyadüklerin açılışını yapacaklarını belirterek, "Ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi...

21.11.2022 14:31  Güncelleme: 21:01

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yarın Yusufeli Barajı'nda 69 kilometre toplam yol içerisinde 56 kilometre tünel ve 2 bin 500 metre uzunluğunda viyadüklerin açılışını yapacaklarını belirterek, "Ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi Viyadüğünün açılışını gerçekleştireceğiz." dedi.

Bakan Karaismailoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının ve ilgili kuruluşların 2023 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, Türkiye'nin, havalimanları toplam yolcu trafiği sıralamasında dünyada altıncı, Avrupa ülkeleri içerisinde ikinci sıraya yükseldiğini söyledi.

Karaismailoğlu, Yozgat Havalimanı ve Bayburt Gümüşhane Havalimanı projelerinin çalışmalarına hızla devam ettiklerini vurgulayarak, "Çukurova Havalimanını Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçiriyoruz, yapımı hızla devam ediyor. Şubatta açmayı planlıyoruz. Kayseri ve Malatya'ya yeni terminal binaları kazandırıyoruz. İstanbul havalimanı bu yıl 10 ayda ağırladığı toplam 54 milyon yolcu, 351 bin uçuşu ve hizmet kalitesiyle dünyanın en iyi havalimanları arasında 1 numaraya yükseldi." diye konuştu.

Karayollarında ise bölünmüş yol uzunluğunu 28 bin 816 kilometrenin üzerine çıkardıkları bilgisini veren Karaismailoğlu, 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatının devam ettiğini söyledi.

Ülke genelinde 2003 öncesi 50 kilometre toplam karayolu tüneli bulunduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, yarın itibarıyla su tutmaya başlayacakları Yusufeli Barajı çevresinde sadece 56 kilometrelik tünel yaptıklarını bildirdi.

Karaismailoğlu, "Yarın Yusufeli Barajı'nda 69 kilometre toplam yol içerisinde 56 kilometre tünel ve 2 bin 500 metre uzunluğunda viyadüklerin açılışını yapacağız. Ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi Viyadüğünün açılışını gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Toplam tünel uzunluğunu 663 kilometreye çıkardıklarını belirten Karaismailoğlu, 458 kilometre uzunluğundaki 127 karayolu tünel çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

" Avrasya Tüneli'nden 67,7 milyon araç geçti"

Bakan Karaismailoğlu, Marmara Bölgesi'nde oluşturulan otoyol ringinin önemli bir parçası olan 400 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu ile transit ve yük trafiğini İstanbul- Kocaeli Sakarya şehir merkezinden uzaklaştırmış olduklarının altını çizdi.

Avrasya Tüneli'nden bugüne kadar 67,7 milyon araç geçtiğini vurgulayan Karaismailoğlu, günlük 130 bin aracın geçtiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve günlük 60 bin aracın geçtiği Avrasya Tüneli olmasaydı, İstanbul trafiğinin "tamamen kilitlenmiş, kıpırdamaz halde" olacağı değerlendirmesini yaptı.

Karaismailoğlu, İstanbul- İzmir Otoyolu yapılmasaydı, eski yolun kapasitesini doldurması sebebiyle, seyahat hızının saatte 40 kilometrenin altına düşeceğini ve seyahat süresinin 8,5 saatten 14 saate çıkacağını aktardı.

Günde ortalama 55 bin aracın geçtiği Osmangazi Köprüsü yapılmasaydı, saatler süren feribot yolculuğunun dahi yüzde 80'inin gerçekleştirilemeyeceğinin altını çizen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Yol güvenliği ve kesintisiz ulaşım için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar da araç filomuzu sürekli yeniliyor, vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat güvenli ulaşımını sağlamak için özverili bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Kısa bir zaman sonra otonom araçlarla yollarda seyretmeye başlayacağız. Biz de ulaşım planlamamızı ortaya çıkan ve gelişen teknolojik gelişmelere göre şekillendiriyoruz. U-ETDS Projesi ile ülkemizde karayolu taşıma faaliyetinde bulunan firmaların yaptıkları faaliyetlerin anlık olarak elektronik bir şekilde takip edilebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi sağlanmıştır."

"Yatırımların toplam istihdama etkisi yıllık ortalama 995 bin kişi"

Karaismailoğlu, 2003-2021 yılları arasında yapılan 183,7 milyar dolarlık yatırımlara ilişkin de "2003- 2021 döneminde bu yatırımların GSYH'ye toplam 548,5 milyar dolar ve üretime 1 trilyon 139 milyar dolarlık etkisi oldu. Bu yatırımların toplam istihdama etkisi de yıllık ortalama 995 bin kişi olarak gerçekleşti. Yatırımlarımız sayesinde ülkemizin hem beşeri hem de maddi kaynaklarının verimli kullanılması sonucu yılda 28 milyar dolar tasarruf elde edilmektedir. Emniyetli ulaşım altyapılarıyla ölümlü kazaların azalması sayesinde yılda ortalama 13 bin 100 hayat kurtardık." bilgilerini paylaştı.

Ulaştırma ve altyapı yatırımlarının, Türkiye gibi hızlı gelişen, büyüyen bir ekonominin temelini oluşturduğunu dile getiren Karaismailoğlu, açılışını yaptıkları her projeyle gurur duyduklarını, 10 yıllar sonrasını planladıklarını ve halka hep daha iyisini ve faydalısını sunmak için çalıştıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, Ulusal Yeşil Mutabakat Eylem planı çerçevesinde, sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık, yeşil denizcilik ve yeşil liman uygulamaları ile demir yolu taşımacılığının daha da geliştirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

"Türkiye Yüzyılı"nın yapı taşını oluşturan ulaştırma sektörünün, lojistik, dijitalleşme ve mobilite odağında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Güçlü, Büyük Türkiye" hedefine ulaşacağını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizin adını dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yazdırmak için karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme sektörlerimizde Master Planlarımız çerçevesinde kısa (2023), orta (2035) ve uzun (2053) vadede belirlediğimiz çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2053 hedef yılına geldiğimizde, taşınan yük miktarı artmasına karşın, karayolunun yıllık yük taşımacılığı payı yüzde 72'den yüzde 57'ye düşecek, akıllı ve otonom teknolojilerle donatılmış, hızlı, emniyetli yol altyapısı ile kaza oranları daha da azaltılacak, karayollarında fosil yakıt yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanımı daha da artacaktır. 2053 yılına kadar otoyol uzunluğunu 8 bin 325 kilometreye, bölünmüş yol uzunluğunu 38 bin 60 kilometreye ulaştıracağız."

"210 milyon olan yolcu sayısı 2053'te 344 milyona yükselecek"

Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çalışmaları kapsamında, hatların tamamını elektrikli ve sinyalli hale getirecek, demiryolunda enerji verimliliğini artıracak, hızlı tren ağını yurt geneline yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Lojistik merkezlerin demiryolu entegrasyonlarını hayata geçireceklerini belirten Karaismailoğlu, sürdürülebilir, serbestleşen, ekonomik olarak karlı, demiryolu sektörünün gelişeceğini ve sektördeki değişen mega trendlerle uyumlu ve sektör dinamiklerini esas alan demiryolu altyapısı oluşturulacağını dile getirdi.

Adil Karaismailoğlu, havayolu sektöründe ise hayata geçirdikleri projelerle havalimanı ağını ülke geneline yaygınlaştırdıklarını vurgulayarak, "Sektör de başarılı KÖİ uygulamalarına devam edeceğiz. 210 milyon olan yolcu sayısı 2053 hedef yılında 344 milyona yükselecektir." dedi.

Denizyolu Sektöründe ise dünyada büyüyen ve gelişen, Türkiye üzerinden geçen ekonomik ulaşım koridorlarını geliştirecek Kanal İstanbul gibi denizyolu ve liman atılımları gerçekleştirileceğini belirten Karaismailoğlu, Türk gemi sanayisi rekabet gücünün ve marka değerinin artıracak adımlar atılmaya devam edileceğini kaydetti.

Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar çeşitli liman genişletme projelerinin yanı sıra liman tesisi sayısı 217'den 255'e çıkarılacağını duyurdu.

"Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacak"

Haberleşme sektöründe etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesi sağlanarak, ülke genelinde yaygın Fiber ve Genişbant altyapısının kullanımı hedeflendiğini vurgulayan Karaismailoğlu, yenilikçi haberleşme teknolojilerinde yerli ve milli üretim destekleneceğini ve siber güvenliğin geliştirilmesinin önceliklendirileceğini bildirdi.

Karaismailoğlu, 2053'te 5G teknolojisiyle yüzde 100 nüfus kapsaması sağlanacağını ve 6G altyapısı hazırlanmış olacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fiber hat uzunluğu tüm ülke sathında yaygınlaşmış olacak. Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacaktır. Siber güvenlik alanında dünya genelinde bir marka haline gelinecek, genişleyen uydu filosu ve uluslararası iş birlikleriyle Türkiye, küresel ölçekte hizmet verebilen dünyanın en büyük 10 uydu operatöründen birine dönüştürülecektir. Tüm bu hedeflerimiz için oluşturduğumuz yatırım planı doğrultusunda Türkiye'nin geleceği için 198 milyar dolarlık yatırım planladık. Bu yatırımlar sayesinde milli gelire 1 trilyon dolar, üretime 1 trilyon 935 milyar dolar, istihdama 27 milyon kişi katkı sağlayacağız."

Karaismailoğlu: "Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacak"
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Karaismailoğlu: 'Fiber hat uzunluğu 1,5 milyon kilometreye ulaşacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement