Ülker'in Fon Finansal'ını Kuveytli 'Yatırım Evi' Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Ülker'in Fon Finansal'ını Kuveytli 'Yatırım Evi' Aldı

Ülker\'in Fon Finansal\'ını Kuveytli \'Yatırım Evi\' Aldı

Kuveytli Global Investment House, Ülker Ailesine Ait Yıldız Holding İştiraki Fon Finansal Kiralama'nın Yüzde 60'ını, 120 Milyon Dolara Satın Aldı. Daha Önce Suudi Ncb'ye Satılan Türkiye Finans Katılım Bankası ile Görüşme Yapan Global Investment House'un Gözü Halkbank'ta.

19.12.2007 02:29

Kuveytli Global Investment House, Ülker ailesine ait Yıldız Holding iştiraki Fon Finansal Kiralama’nın yüzde 60’ını, 120 milyon dolara satın aldı. Daha önce Suudi NCB’ye satılan Türkiye Finans Katılım Bankası ile görüşme yapan Global Investment House’un gözü Halkbank’ta.

ÜLKER Ailesi’nin ana şirketi Yıldız Holding, iştiraki olan Fon Finansal Kiralama’nın (FFK) yüzde 60’ını, 120 milyon dolara Kuveytli Global Investment House KSCC’ye (GIH) sattı. Daha önce Ülker Grubu’nun ortaklığı bulunan Türkiye Finans Katılım Bankası’nı da almak için görüşmeler yapan Global Investment House, Halkbank özelleştirmesiyle de yakından ilgileniyor.

TAMAMI 200 MİLYON DOLAR: Yıldız Holding ve Global Investment House arasındaki anlaşmaya göre, Global Investment House, Fon Finansal Kiralama’nın yüzde 60’ını toplam 200 milyon dolar değer üzerinden satın alıyor. Yıldız Holding’ten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamaya göre, sözkonusu hisse satışı sonrası Holding’in Fon Finansal Kiralama’daki hisse oranı yüzde 87.38’den, yüzde 27.38’e gerileyecek ve Yıldız Holding azınlık hisse ile yoluna devam edecek. Hisse devri işlemlerinin tamamlanması için gerekli BDDK ve Rekabet Kurulu izin başvuruları, Global Investment House tarafından yapılacak.

GÖRÜŞMELER NİSAN’DA BAŞLADI: Satış işleminde HSBC Yatırım Menkul Değerler Global Investment House KSCC’ye, Standart Ünlü Menkul Değerler ve Bizim Menkul Değerler ise Yıldız Holding’e finansal danışmanlık hizmeti verdi. İki grup arasındaki görüşmeler, Nisan 2007’de başladı. 10 aya yakın devam eden görüşmeler sonrasında yüzde 14’ü İMKB’de işlem gören Fon Finansal Kiralama şirketindeki satış operasyonu ile Global Investment House, hakim ortak konumuna geldi. 2009 yılının 9 aylık döneminde 13.9 milyon YTL net kár açıklayan Fon Finansal Kiralama’da KOBİ’ler önemli müşteri porföyünü oluşturuyor.

TAV’IN YÜZDE 5’İNE DE SAHİP: 6.3 milyar dolarlık fon ve 8.4 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile Körfez bölgesinin önde gelen yatırım bankalarından olan Global Investment House’un Türkiye’de TAV Havalimanları Holding’de de yüzde 5 ortaklığı ile tanınıyor. TAV Havalimanları Holding’de 75 milyon dolarlık yatırımı bulunan Global Investment House’un, Türkiye’de finans ve hizmet sektöründe hızlı bir yatırım planladığı biliniyor.

HALKBANK’LA İLGİLENİYOR: Global Investment House Başkanı ve Yönetim Direktörü Maha K. Al-Ghunaim, daha önceki açıklamalarında Halkbank’ın özelleştirilmesini önemli bir yatırım fırsatı olarak gördüklerini söylemişti. Geçen ay yatırımcı toplantısını İstanbul’da düzenleyen şirketin yöneticisi Al-Ghunaim, "Türkiye’de mortgage, yatırım bankacılığı ve bankalarla ilgileniyoruz. Türkiye Finans Katılım Bankası’nı da almak istedik, olmadı. Halkbank’ın halka açık kısmında bizim hükümetimizin de bir payı var. Bir fırsat olursa onlarla birlikte çalışacağız ve biz böyle bir fırsatı yakalamayı düşünüyoruz" diye konuşmuştu. Al-Ghunaim, Türkiye’ye yatırımlarının 150 milyon doları bulacağını, 2008 sonunda da bunu ikiye katlanacağını belirtmişti.

Hisseler yüzde 16.06 değer yitirdi

YÜZDE 14’ü halka açık olan FFK önceki günkü kapanış fiyatından oluşan toplam 253 milyon dolarlık piyasa değerinin altında bir fiyattan satıldı. Bu da hisselerin borsada hızla gerilesine neden oldu. Hisseler günün tamamında yüzde 16.06 oranında değer yitirdi. Hisseler Global Investment House’un satın aldığı hisse başına fiyatı olan 15.30 YTL’ye doğru hareket etti. 3 ay içinde çağrı yapılması beklenirken, çağrı fiyatının 15.50-16.00 YTL arasında olması bekleniyor.

Al-Ghunaim dünyanın en güçlü 72’nci kadını

KUVEYTLİ yatırım şirketi Global Investment House’un 46 yaşındaki Başkanı ve Yönetim Direktörü Maha K. Al-Ghunaim, Amerikan ekonomi dergisi Forbes’un ’Dünyanın En Güçlü Kadını’ sıralamasında 72’nci sırada yer aldı. Maha K. Al-Ghunaim, San Francisco Devlet Üniversitesi matematik mezunu. 1998’den beri de Global Investment House’un Başkanlığını ve Yönetim Direktörlüğünü yapıyor. Etkili liderliği, vizyonu ve büyük ekonomik etkisi nedeniyle dikkat çeken Al-Ghunaim, görevine başladığında Kuveyt hisse senetleri piyasası, Saddam Hüseyin nedeniyle sorun yaşıyordu. Şu anda 8.4 milyar dolarlık küresel varlığı yönetiyor ve Hindistan, Çin ve Türkiye’de yatırım için 1 milyar dolarlık fona sahip.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ülker'in Fon Finansal'ını Kuveytli 'Yatırım Evi' Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement