Ulusal Süt Kayıt Sistemi'ni "İhraç" Ettik - Son Dakika
Ekonomi

Ulusal Süt Kayıt Sistemi'ni "İhraç" Ettik

Ulusal Süt Kayıt Sistemi\'ni "İhraç" Ettik

Necip Fazıl Çelik - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Başkanı Ali Koyuncu, Ulusal Süt Kayıt Sistemi'nin, Kırgızistan'ın Çüy Bölgesi'nde kurulacağını bildirdi.

06.04.2013 13:20

Necip Fazıl Çelik - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Başkanı Ali Koyuncu, Ulusal Süt Kayıt Sistemi'nin, Kırgızistan'ın Çüy Bölgesi'nde kurulacağını bildirdi.

Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Kayıt Sistemi'nin, Türkiye'deki şekliyle hiçbir ülkede uygulanmadığını söyledi.

AB ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nden gelen yetkililerin inceledikleri sistemi ülkelerinde kurmayı teklif ettiklerini anlatan Koyuncu, ilk olarak Kırgızistan ile anlaşma yapıldığını, Türkiye'nin artık sütte sistem ihraç eden ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Sistemin ilk olarak Kırgızistan'ın Çüy Bölgesi'nde kurulacağını belirten Koyuncu, Çüy Bölgesi için yaklaşık 6 milyon, ülke geneli için ise 15 milyon liraya mal olacağını bildirdi.

-"Türkiye'ye maliyeti 130 milyon lira"-

Koyuncu, Ulusal Süt Kayıt Sistemi kurulmadan önce Türkiye'de ne kadar süt üretilip satıldığının bilinmediğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak yürüttükleri çalışma sonrası geliştirilen yazılımla artık bunun tespitini yapabildiklerini ifade eden Koyuncu,

"Türkiye'nin neresinde ne kadar inek, koyun, keçi ve manda sütü üretiliyor, kim üretiyor, kaça satıyor, hangi firmaya satıyor, bu sistemle bunların hepsini görebiliyoruz" diye konuştu.

Haksız yere alınan desteklerin de önüne geçildiğini belirten Koyuncu, sistemin Türkiye'ye maliyetinin yaklaşık 130 milyon lira olduğunu kaydetti.

-Anlık Süt Kayıt Sistemi geliyor-

Ali Koyuncu, sistemi ileri bir boyuta taşıyarak, "anlık kayıt" sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda Anlık Süt Kayıt Sistemi'nin alt yapısını oluşturduklarını anlatan Koyuncu, artık Türkiye'nin neresinde, ne kadar süt üretildiğini anlık görebilme imkanına sahip olacaklarını söyledi.

Koyuncu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Anlık Süt Kayıt Sistemi'ne geçilmesine karar vermesi durumunda yeni sistemi uygulayacaklarını bildirdi.

Yayıncı: Necati Keleş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ulusal Süt Kayıt Sistemi'ni 'İhraç' Ettik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement