Üretimi ve Hazırlanmasında Alkol Kullanılan Gıdaların Etiketinde "Alkol İçerir" Uyarısı Yer Alacak - Son Dakika
Ekonomi

Üretimi ve Hazırlanmasında Alkol Kullanılan Gıdaların Etiketinde "Alkol İçerir" Uyarısı Yer Alacak

Üretimi ve Hazırlanmasında Alkol Kullanılan Gıdaların Etiketinde "Alkol İçerir" Uyarısı Yer Alacak

Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, "alkol içerir" ifadesi etiket üzerinde yer alacakGıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende...

03.09.2013 11:41

Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, "alkol içerir" ifadesi etiket üzerinde yer alacakGıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, "alkol içerir" ifadesi etiket üzerinde yer alacak. Gıdada bileşen veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyors a "Domuzdan elde edilen içerir" ifadesi gıdanın adı ile aynı yüzde bulunacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugünden itibaren yürürlüğe giren yönetmeliğe göre hazır ambalajlı gıdalarla ilgili olarak; gıda işletmecileri; son tüketiciye yönelik olan, ancak toplu tüketim yerleri haricinde son tüketiciye satılmadan önceki bir aşamada piyasaya arz edilen, toplu tüketim yerlerine yönelik olan ve hazırlama, işleme, parçalama, bölme veya doğrama işlemleri için toplu tüketim yerlerine arz edilen gıdaların ambalajının üzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde veya gıda ile ilgili ticari belgelerin üzerinde zorunlu olan bilgilerin bulunmasını sağlayacak. Bilgilerin ticari belgeler üzerinde bulunması durumunda; bu belgeler, gıdanın beraberinde yer alacak veya teslimattan önce ya da teslimat sırasında gönderilecek. Gıda işletmecileri her durumda, zorunlu etiket bilgilerinin, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde de yer almasını sağlayacak. Bu bilgiler hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi üzerinde bulunuyorsa ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve kolayca görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek olmayacak. Gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi, kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde üretilen veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarası zorunlu etiketin üzerinde yer alacak. Bakanlıkça onay şartı getirilen gıdaların etiketinde "gıda onay numarası"nın yazılması zorunlu olacak.

-GIDALARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN ETİL ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİ BİLEŞENLER LİSTESİNDE YER ALACAK-

Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, etil alkol veya alkollü içkinin adı bileşenler listesinde bildirilecek. Gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi uygun ifadeler kullanılarak belirtilecek. İthal ürünlerde gıda işletmecisi "ithalatçı" olarak yazılacak.

Gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarası, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun olarak ve "İşletme kayıt no: " şeklinde belirtilecek. Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmecisinin birden fazla işletmesi var ise; üretimin veya ambalajlamanın yapıldığı işletmenin kayıt numarası açık bir şekilde işaretlenmek şartıyla diğer işletmelere ait kayıt numaraları da etikette yer alabilecek.

İşaretlemenin yapılamadığı durumlarda, gıdanın üretildiği işletmenin işletme kayıt numarasıyla birlikte uygun bir kodlama sistemi kullanılabilecek.

-ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ-

Yönetmeliğin "ürün takip sistemiyle" ilgili 45. Maddesine ise ek yapıldı. Buna göre Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları ile uygulama süresi Bakanlık tarafından belirlenerek Bakanlık internet sitesinde yayımlanacak.

-ETİKETTE "ŞEKER VE TATLANDIRICI İÇERİR "İFADESİ KULLANILACAK-

Yönetmeliğin ekinde yer alan "İlaveZorunlu Bilgiler Bulunması Gereken Gıdalar" tablosunda değişikliğe gidildi. Buna göre Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdaların etiketinde "tatlandırıcı içerir" veya "tatlandırıcılı" ifadesi gıdanın adının yanında yer alacak. Hem ilave şeker hem de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdaların etiketinde, "şeker ve tatlandırıcı içerir" veya "şekerli ve tatlandırıcılı" ifadesi gıdanın adının yanında yer alması gerekecek.

-"YÜKSEK MİKTARDA KAFEİN İÇERİR" UYARISI YER ALACAK-

Adında "kahve" veya "çay" ifadesi yer alan ve kahve, çay veya kahve ya da çay ekstraktı bazlı içecekler hariç olmak üzere; Değiştirilmeksizin tüketimi amaçlanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecekler; konsantre veya kurutulmuş formda olan ve tüketime hazırlandıktan sonra hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içeceklerin etiketinde, "yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez" uyarısı etiket üzerinde ürünün adı ile aynı görüş alanı içinde yer alacak. Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez içinde ve bu Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasına uygun şekilde mg/100 mL olarak bildirecek.

-BİLEŞİMİNDE ETİL ALKOL VEYA ALKOLLÜ İÇKİ BULUNAN GIDALAR-

Bileşiminde etil alkol veya alkollü içki bulunan gıdaların etiketleri hakkında da düzenlemeye gidildi. Buna göre gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa "alkol içerir" ifadesi etiket üzerinde yer alacak. Gıdada bileşen veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa "domuzdan elde edilen içerir" ifadesi gıdanın adı ile aynı yüzde bulunacak.

-TAVSYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ-

Tavsiye edilen tüketim tarihi, "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya " tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir." şeklinde belirtilecek. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alacak. Tavsiye edilen tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere "Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT): " şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde "TETT: " kısaltması kullanılarak tavsiye edilen tüketim tarihi bildirilecek. Ürünün muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken koşullar varsa, tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisini takiben belirtilecek." Son tüketim tarihi, "son tüketim tarihi" ifadesi kullanılarak veya " tarihine kadar tüketiniz" şeklinde belirtilecek. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alacak. Son tüketim tarihi için etiket üzerinde başka bir yere "Son tüketim tarihi (STT): " şeklinde atıfta bulunuluyorsa atıf yapılan yerde "STT: " kısaltması kullanılarak son tüketim tarihi bildirilir. Bu bilgileri takiben, uyulması gereken muhafaza koşulları belirtilecek.

-TURTANIN PORSİYONU 65 GRAM-

Yönetmelikle fırın ürünleri kategorisindeki gıdalar listesine ek yapılarak, porsiyon büyüklükleribelirlendi. Buna göre tart veya turta çeşitlerinin porsiyon büyüklükleri 65 gram, çörek çeşitlerinde 30 gram olarak belirlendi.

29 Aralık 2011 tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri, ürün takip sistemiyle ilgili düzenleme dışında bu Yönetmelik hükümlerine 31 Aralık 2013 tarihine kadar uyacak. 3 Eylül 2013 tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri, etiketlerin üzerinde bulanan bilgilerle ilgili zorunlulukları, zorunlu etiket bilgilerinde zorunlu olarak üreticinin veya ambalajlayıcının veya ithalatçının veya dağıtıcının adı veya ticari unvanı, adresi ile kayıt işlemine tabi olan üreticinin veya ambalajlayanın işletme kayıt numarasını; gıdaların üretimi ve hazınlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, etik alkol veya alkollü içkinin ardının bileşenler listesinde yazılmasında, ticari unvan ve adresin yazılmasında, işaretlemenin yapılamadığı durumlarda gıdanın üretildiği işletmenin işletme kayıt numarasıyla birlikte uygun bir kodlama sistemiyle kullanımına geçilmesi konusunda 31 Aralık 2014 tarihine uyum süreci tanınacak.

29 Aralık 2011 tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecilerinin 1 Temmuz 2012 tarihinden önce piyasaya arz ettikleri veya etiketledikleri gıdalar hariç olmak üzere bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaksızın 31 Aralık 2013 tarihinden önce piyasaya arz edilen veya etiketlenen gıdalar 31 Aralık 2014 tarihine kadar piyasada bulunabilecek. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Üretimi ve Hazırlanmasında Alkol Kullanılan Gıdaların Etiketinde 'Alkol İçerir' Uyarısı Yer Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement