Vakıf 1 Milyar Dolar Yatırdı 700 Milyon Dolarlık Malı Var - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Vakıf 1 Milyar Dolar Yatırdı 700 Milyon Dolarlık Malı Var

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
Vakıf 1 Milyar Dolar Yatırdı 700 Milyon Dolarlık Malı Var

Sabancı Vakfı'nın 34 Yılda 1 Milyar Doların Üzerinde Yatırım Yaptığını ve Bugün 700 Milyon Dolarlık Mal Varlığına Ulaştığını Söyleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bu Toprağın Bize Verdiklerini, Bu Toprağın İnsanıyla Paylaşma Felsefesi İçerisinde Hareket Ediyoruz" Dedi.

Sabancı Vakfı’nın 34 yılda 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını ve bugün 700 milyon dolarlık mal varlığına ulaştığını söyleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bu toprağın bize verdiklerini, bu toprağın insanıyla paylaşma felsefesi içerisinde hareket ediyoruz" dedi.

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nın Sabancı Üniversitesi dahil 34 yılda 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını söyledi. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ’Dünyada Vakıfların Değişen Rolü’ konulu seminerde yaptığı konuşmada, değişen dünyada uluslararası vakıfçılığın yapısının da değiştiğini, bu hızlı değişim içinde yeni rollerin ortaya çıktığını kaydetti. Bu yılın başından itibaren Sabancı Vakfı’nın hangi noktaya götürülmesi, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda bir çalışma içinde olduklarını anlatan Sabancı, ’bu toprağın bize verdiklerini, bu toprağın insanıyla paylaşma’ felsefesi çerçevesinde faaliyet yürüttüklerini vurguladı.

700 MİLYON DOLARLIK VARLIK: Vakıf olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 120 kalıcı eser yaptıklarını belirten Sabancı, vakıf olarak 700 milyon dolar civarında mal varlığına sahip olduklarını bildirdi. Sabancı, günümüzde şirketlerin üzerinde ciddi bir sosyal sorumluluk projesi yapma baskısı bulunduğunu, şirketlerin bu faaliyetlerini severek ve isteyerek yaptığını söyledi. Sabancı, sosyal sorumluluk projelerin sosyal duyarlılığın bir parçası olduğunu vurguladı. Güler Sabancı, vakıf faaliyetlerine ilişkin olarak da, "Sabancı Vakfı, 34 yılda 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Buna Sabancı Üniversitesi dahil" dedi.

MODA BÜROKRATİK OLMAK: Ford Vakfı Emekli Başkan Yardımcısı Barry Gaberman ise, gönüllü bir şekilde özel zenginliğin kamu yararına kullanılması olan ’filantropi’ (hayırseverlik) kavramının üzerinde durarak, bu anlamda kurulan vakıfların kár etme zorunluluğunda olmadıklarını, bunların sürdürülebilir olmayacak faaliyetler yapabileceklerini söyledi. Vakıfların toplumun özel bir bölümüyle ilgilenebildiklerini ve esnek yapıları bulunduğunu, hızlı hareket edebildiklerini, bağımsız politika analizi yapabildiklerini anlatan Gaberman, "Ancak vakıfların her zaman niteliklerine uymama ihtimalleri vardır. Bazen risk almaktan çekinebilirler. Bazen modaya da kapılabiliyorlar, çok fazla bürokratik olabiliyorlar. Böyle durumlarda esneklikleri azalır" diye konuştu.

ABD’DE MİLLİ GELİRİN YÜZDE 10’U: Gaberman, ABD’de sivil toplum alanında 2 milyon organizasyon, 300 bin topluluğun söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "Bu organizasyonların bütçesini bir araya koyduğumuzda 800 milyar dolara ulaşıyor. Bu, ABD’nin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10’u civarında" dedi. ABD’de 72 bin filantropi vakfı bulunduğunu ve Gates Vakfı’nın 35 milyar dolarlık varlığı ile en zenginini oluşturduğunu kaydeden Gaberman, Ford Vakfı’nın mal varlığının ise 13 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi. Günümüzde artık organize vakıf modellerine bakıldığında bunların bir yerde küresel bir vakıf hareketi halini almaya başladığını vurgulayan Gaberman, "Bu, küresel bir yapı. Yalnızca ulusal düzeyde büyük fırça vuruşları söz konusu değil, daha uluslararası hareket var" dedi.

Çek veren değil rol oynayan olun

ALMAN Marshall Vakfı Başkanı Craig Kennedy de, insanların artık vakıfları daha farklı gördüklerini belirterek, "Yalnızca çek veren yerler değil, toplumun gelişmesinde daha fazla rol oynayan yerler olarak düşünüyorlar" dedi. Vakıflar arasındaki işbirliği ile yaratılan kaynaklara dikkati çeken Kennedy, vakıfların artık bölgesel sorunların çözümünde bile katkısı olduğunu, bu kapsamda 5 yıl önce demokrasi tröstünü oluşturduklarını anlattı. Oluşturulan ortak bir havuzla örneğin Balkanlar’daki etnik çatışmaların önlenmesine katkıda bulunmanın söz konusu olabildiğine işaret eden Kennedy, "Havuz fonları oluşturmak son derece avantajlı. Bireysel yapıların başaramadıklarını başarabiliyor. Karadeniz tröstünü de oluşturduk. Ayrıca iklim değişikliği konusu da var" dedi.

Kaynak: DHA