Van'ı Süt Ürünü Markası Yapıp Tezekten Elektrik Üretecekler - Son Dakika
Ekonomi

Van'ı Süt Ürünü Markası Yapıp Tezekten Elektrik Üretecekler

Van\'ı Süt Ürünü Markası Yapıp Tezekten Elektrik Üretecekler

Van Ticaret Borsası Tarafından Kurulan "Van Organize Hayvancılık Bölgesi" Önemli Bir Başarıya İmza Atacak.

19.06.2007 03:03

Van Ticaret Borsası tarafından kurulan "Van Organize Hayvancılık Bölgesi" önemli bir başarıya imza atacak.

9 bin 600 dönüm arazi üzerinde kurulan bölgede, tezekten elektrik üretilip, VOTAŞ markasıyla süt ürünleri yapılacak. 20 milyon YTL’lik projede elma ve kestane ağaçları da bulunuyor.

VAN Ticaret Borsası, tarafından 9 bin 600 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan "Organize Hayvancılık Bölgesi" ilginç projelere imza atacak. 2004 yılında başlanan projede Doğu Anadolu’da hayvancılığın teşvik edilmesi hedeflenirken bölgede kurulan süt işleme tesisleriyle de süt ve sütlü ürünlerde VOTAŞ markası yaratılacak. Bunun yanı sıra Van Ticaret Borsası Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek tezekten elektrik üretecek. Proje kapsamında 20 bin inek yetiştirilecek. Van Ticaret Odası Başkanı Feridun Irak, bölgede son yıllarda hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çekerek, "Bölgede hayvan yemi çok pahalıydı. Ancak biz bu projeye başlarken kendi yemimizi üretmeyi amaçladık. Nitekim 9 bin 600 dönüm arazi üzerinde hayvanların yemi de karşılanacak" dedi.

HAYVANCILIK BİTİYOR: Feridun Irak, Doğu Anadolu’daki girişimcilere örnek bir çalışma yaptıklarını ifade ederek proje hakkında şu bilgileri verdi: "Son yıllarda Türkiye’de hayvancılık çok büyük yaralar aldı. Yem fiyatları yüksek olduğu için birçok hayvan yetiştiricisi üretimden çekildi. Özellikle bizim bölgemizde böylesine büyük bir kalkınma projesine ihtiyaç vardı. Bu proje iki yılda yatırım tutarı kadar para kazanacak ve günde 80 ton süt işleme kapasiteli bir de tesis olacak. Bu tesisle de VOTAŞ markasını yaratacağız. Belki ileride Ortadoğu’ya da ihracat yaparız."

ELMA VE KESTANE:: Feridun Irak, çevresi 7 kilometre olan Van Organize Hayvancılık bölgesinde meyvecilik yapmaya hazırlandıklarını da belirterek, "Bölgede elma yetiştirme gibi bir çalışmamız daha var. 7 kilometrelik arazinin çevresine 11 bin elma ağacı dikiyoruz" dedi. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde sözü geçen Van’ın kestane ağaçlarını tekrar canlandırmak istediklerini de belirten Irak, "Bölgede çok güzel kestaneler yetiştirilebilir. Şimdi mühendislerimizle birlikte arazi üzerinde kestane dikmek için çalışmalar yapıyoruz. Eğer uygun görülürse 9 bin 600 dönüm üzerinde kestane de yetiştireceğiz" diye konuştu.

TEZEKTEN ELEKTRİK: TÜBİTAK’ın da yakından ilgilendiği tezekten elektrik üretme projesi hakkında bilgi veren Feridun Irak, 2 bin hayvanın tezeğinden günde 440 kilovatlık elektrik üretimi gerçekleştireceklerini söyledi. Irak, şöyle konuştu: "Türkiye’nin enerji açığı gün geçtikçe büyüyor. Bugün tezekteki biyogazı elektrik enerjisine dönüştürmek mümkün. Bizde Organize Hayvancılık Bölgesi’nde kuracağımız biyogaz tesisi ile Türkiye’deki elektrik enerjisine fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye’de bir ilk olacak bu proje Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde yıllardır uygulanıyor. Umarım bizde başarıya ulaşırız."

Van Gölü’nde mavi yolculuk başlıyor

SON yıllarda Van’daki turizmde büyük düşüş kaydedildiğini anlatan Van Ticaret Odası Başkanı Feridun Irak, bölgedeki turizmin kalkınması için "Mavi Yolculuk" projesini hayata geçirmeye hazırlandıklarını kaydetti. Geçtiğimiz dönemde Bodrum’dan getirilen büyük bir tekne ile bölgedeki çalışanlara teknik eğitimler verdirdiklerini söyleyen Irak "Van’da profesyonel bir kaptan ve tekne sahibi yoktu. Bodrum’dan getirdiğimiz ve yıllık 60 bin Euro’ya kiraladığımız bu tekne ile bölgedeki girişimcilere ders veriyoruz. Tüm bunların sonunda Van Gölü’nde Mavi Yolculuk projesini başlatacağız. Bölgedeki turizm potansiyeline katkı sağlamak için hayata geçirdiğimiz bu proje daha şimdiden yoğun ilgi görmeye başladı."

Üniversiteden izin almayan Van kedisini ziyaret edemez

DÜNYACA ünlü Van Kedilerinin son yıllarda ırkının tükenmek üzere olduğunu anlatan Van Vali Yardımcısı Osman Ahsen, bölgede 400 kayıtlı kedi kaldığını bildirdi. Van 100’üncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından kurulan kedi evinde ırkın devam ettirilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildiren Ahsen, "Van Kedisi’ni görmek için üniversitenin izni olması gerekiyor. Ancak bazı girişimciler turistik bir bölge kurup Van Kedilerini burada da ziyarete açmak istiyor" dedi.

Doğu Anadolu’da 4 il AB’den 30 milyon Euro’luk fon aldı

AVRUPA Birliği (AB) tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Kalkınma Projesi Yürütücüsü ve Van Vali Yardımcısı Osman Ahsen, Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerindeki girişimcilerin 30 milyon Euro’luk fondan yararlandığını açıkladı. Kobilerden, köylüye kadar birçok kesime önce proje hazırlamayı öğrettiklerini anlatan Ahsen şöyle konuştu: "Bugün birçok kobi ve köylü hazırladığı projeye 100 bin Euro aldıysa 100 bin Euro’da kendisi ekledi ve bölgede toplam 46 milyon Euro’ya yakın yatırım hayata geçti."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Van'ı Süt Ürünü Markası Yapıp Tezekten Elektrik Üretecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement