Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Ortağı Serdar Aksoy, "Yurt dışında varlık sahibi olan gerçek ile tüzel kişiler, yurt dışında varlığa sahip olan ve bunu Varlık Barışı Kanunu kapsamında yurda getirmek isteyen, mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiler de yasadan faydalanabilecek" dedi.
Deloitte Türkiye'nin düzenlediği, "varlık barışı ve e-fatura" konulu toplantı, Holiday INN Otel'de gerçekleştirildi. Seminerde konuşan Aksoy, Yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde hayata geçecek e-fatura ve e-defter uygulamalarının, şirketlere başta iş gücü ve zaman olmak üzere kağıt, baskı, arşivleme ve defter tasdiki gibi birçok alanda tasarruf sağladığını anlattı.
Aksoy, varlık barışının, işletmelerin öz kaynakları içinde görünmeyen ancak kayıt dışı olarak sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet, taşınmaz gibi iktisadi varlıkların kayıt altına alınması olduğunu ifade etti. Türkiye'de gelir vergisinin yüzde 35, kurumlar vergisinin yüzde 20 olarak uygulandığını hatırlatan Aksoy, yapılacak düzenlemeyle yurt dışında bulunan ve kayıt dışı bırakılan para, altın, döviz, menkul kıymet ve taşınmazların, rayiç bedelleri üzerinden yüzde 2 vergi ödeyerek kayıt altına alınabileceğini söyledi.
Aksoy, uygulamayla, varlıkları anaparaya ekleyip sermaye yapısının düşük maliyetle güçlendirebileceğine dikkati çekerek, yurt dışından getirilen varlıklar dolayısıyla "nereden buldun?" sorgulamasına, vergi tarhiyatına ve incelemesine de maruz kalınmayacağını dile getirdi. "Acele edin, son başvuru tarihi 31 Temmuz" diyen Aksoy, yasada belirtilen yurt dışı varlıkların, vergisiz olarak Türkiye'ye getirilebileceğini vurguladı. Aksoy şöyle konuştu:
"Varlık Barışı Kanunu, 15.04.2013 tarihi itibarıyla sadece yurt dışında bulunan ve sahip olunan ancak kayıt dışı bırakılan; para, altın, döviz, taşınmazlar, sermaye piyasası araçlarını kapsamakta. Yurt dışında varlık sahibi olan gerçek ile tüzel kişiler, yurt dışında varlığa sahip olan ve bunu Varlık Barışı Kanunu kapsamında yurda getirmek isteyen, mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiler de yasadan faydalanabilecek."
E-fatura
Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Uzmanı Tolga Büyükdeğirmenci de şirketlerin 01.09.2013 tarihine kadar e-faturaya geçiş için başvuru işlemlerini tamamlamış olmaları gerektiğini belirterek, düzenlemenin; mali müşavirleri, yeminli mali müşavirleri, muhasebe müdürlerini, idari ve mali işler müdürleri ile kapsam dahilindeki şirketlerin yöneticilerini ve yazılımcıları da yakından ilgilendirdiğini söyledi. Büyükdeğirmenci, e-fatura'nın kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere ve sonuçlara sahip olduğuna işaret ederek, sistem üzerinden gönderilen ve alınan faturaların, mali mühür ile imzalı özelleştirilmiş dokümanlar şeklinde olması gerektiğini ifade etti.
E-fatura uygulamasıyla, işletmelerde operasyonel etkinlik ve verimliliğin artacağı, uluslararası standartlara uyum sağlanacağı, elektronik arşivleme olanağı ile arşivleme maliyetlerinde düşüş meydana geleceği ve matbu fatura basım ve gönderim masraflarında azalma sağlanacağını kaydeden Büyükdeğirmenci, "Sistemin, işletmelere finansal avantajlar getirmesi, ödeme süreci takibini kolaylaştırması, Vergi Usul Kanunu'nda (VUK) mevcut muhafaza ve ibraz ödevlerine uyulmamasının getirdiği cezalara katlanılma riskinde azalma sağlayacağı, uyuşmazlık çözümlerini hızlı gerçekleştirmesi ve elektronik denetim için uygun altyapıyı oluşturması bekleniyor" diye konuştu.
Büyükdeğirmenci, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB), uygulamaya seçimlik veya zorunluluk nedeniyle kayıtlı olacak mükelleflere e-fatura portalı, e-fatura entegrasyonu ve özel entegrasyon seçenekleri sunduğunu ifade etti.
Seçenekler hakkında bilgi veren Büyükdeğirmenci, şöyle konuştu:
"E-fatura portalı, genel olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler için tasarlanmış. E-fatura uygulaması, entegrasyon yolu ile kullanma konusunda yeterli alt yapıya sahip olmayan ve az sayıda fatura düzenleyen ve kullanan mükelleflerin uygulamadan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirildi. Entegrasyon yöntemini tercih edenler ise bilgi işlem kapasiteleri yeterli olan, yüksek sayıda fatura düzenleyen ve kullanan mükellefler, belirlenen standartlara uygun entegrasyonu sağlamaları koşulu ile e-fatura uygulamasını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığı ile kullanabilecekler. Özel entegrasyon yöntemi de e-fatura gönderme ve alma işlemlerini teknik yeterliliğe sahip, GİB'ndan özel entegrasyon izni almış özel entegratörlerin bilişim teknolojileri sistemleri vasıtasıyla da e-fatura işlemleri gerçekleştirilebilecek."
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan VUK genel tebliği ile e-fatura ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirmişti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › 'Varlık Barışı ve E Fatura' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?