Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirimi, yabancı basın tarafından "sürpriz bir adım", "beklenenden önce gelen bir karar" gibi karşılanırken kararın "lirayı sevindirdiği" de belirtiliyor.
Buna karşın, Merkez Bankası'nın "siyasi baskılara karşı koymakta vazgeçtiği" yönündeki yorumlar da yapılıyor.
WSJ: MERKEZ ARTAN SİYASİ BASKILARA KARŞI KOYMAKTAN VAZGEÇTİ"
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal Merkez Bankası'nın ekonomik büyümeyi güçlendirmek için faiz indirimine gittiğini söylediği haber analizinde "Türkiye'nin Merkez Bankası, Perşembe günü artan siyasi baskılara karşı koymaktan vazgeçerek bir yıllık aradan sonra ilk defa faiz oranlarını indirdi. Sürpriz adım, lirayı rekor düşük düzeye sürükleyen piyasa satışlarından sonra yapılan acil faiz artırımlarından sadece dört ay sonra geldi" diye yazıyor.
Merkez Bankası'nın kararının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında yaptığı faiz indirimi çağrısından sonra geldiğini kaydeden gazete, bankanın, Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, ekonomik büyümenin güçlendirilmesine katkıda yapmaya hazır olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Bu arada, WSJ tarafından 13 iktisatçının katılımıyla gerçekleştirilen bir anketin, katılımcıların sadece üçünün "politikanın gevşeteceğini" tahmin ettiğine de dikkat çekildiği haberde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın sıkı para politika yaklaşımının süreceği yönünde verdiği güvencelerle ilgili olarak "birçok iktisatçının kuşku dile getirdiğini" de belirtti.
FARKLI GÖRÜŞLER
Gazeteye göre, faiz kararını değerlendiren Radobank'ın yükselen piyasa ekonomisti Christian Lawrence'nın "Bu hükümetten devamlı bir baskı kokusunu veriyor ve bence Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin soru işaretlerini yaratıyor" görüşünü öne sürerken Societe Generale'nın yükselen piyasalar strateji bömümü başkanı Benoit Anne ise, "Türkiye Merkez Bankası cesur bir politika adımı attı" şeklinde konuştu.
FAİZ İNDİRİMİ LİRAYI "SEVİNDİRDİ"
WSJ, "Faiz indirimi lirayı sevindirdi" başlığını kullandığı diğer bir haber analizinde "Ancak yıllık fiyat artışlarının, Mayıs ayında yüzde 10'a ulaşacağı tahminleri varken atılan adım Merkez Bankası Başkanının ünlü "alışılmamış' politika çerçevesine dönüşüne işaret ediyor" değerlendirmesini yapıyor.
Merkez Bankası kararının ardından liranın tırmandığını, tahvil faizlerinin gerilediğini, borsanın yükseldiğini anlatan gazete iktisatçıların ise bölündüğünü belirten gazeteye göre, Londra'daki Capital Economics'ten William Jackson, "Merkez Bankasının Türkiye'nin dış kırılganlıkları ve yüksek enflasyon oranına rağmen faizlerini düşürmesi, muhtemelen hükümetin para politikasını gevşetmesi yönündeki baskılarına boyun eğdiği kaygılarını yaratacak" görüşünü de dile getiriyor.
FİNANCİAL TİMES: "İNDİRİM KARARI ENFLASYON UYARILARINA RAĞMEN GELDİ"
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, Merkez Bankası'nın faiz indirimini "sürpriz bir adım" olarak nitelerken "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında yaptığı borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi çağrısını takip eden karar ayrıca, Merkez Bankası'nın Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi enflasyon uyarılarına rağmen yavaşlayan ekonomik büyümeyi desteklemeye istekli olduğuna işaret ediyor" yorumunu yapıyor.
Perşembe günü alınan kararın "beklenenden erken geldiğini" de söyleyen gazete, haberinde faiz indirimi kararının ardından Standard-Poor's'un Türkiye'nin görünümüne ilişkin notu değiştirmeyecek "negatif" olarak tuttuğunu anlatırken şirketin kararının gerekçesi olarak da "ülkenin politika ortamının "daha az öngörülür' hale geldiğini, bunun da dış şoklara direnme gücünü azaltacağını ve uzun vadeli büyümeye zarar vereceğini gösterdiğine" dikkat çekti.
Son Dakika › Ekonomi › Yabancı Basın: Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi Sürpriz Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?