Yapay Göz Teknolojisi Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Yapay Göz Teknolojisi Türkiye'ye Geliyor

Yapay Göz Teknolojisi Türkiye\'ye Geliyor

Cam, Metal ve Kağıt Gibi Yüzey Tarama Sistemlerinde Dünya Lideri Olarak Görülen, Yapay Görme Konusunda İse Dünyanın En Büyük İlk Beş Şirketi Arasında Yer Alan ve Sahibi Bir Türk Olan Alman Isra Vısıon Ag, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytül Erçil Tarafından Kurulan Teknoloji Şirketi Vistek'in Sahibi Oluyor.

08.12.2009 18:52

Cam, metal ve kağıt gibi yüzey tarama sistemlerinde dünya lideri olarak görülen, yapay görme konusunda ise dünyanın en büyük ilk beş şirketi arasında yer alan ve sahibi bir Türk olan Alman ISRA VISION AG, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytül Erçil tarafından kurulan teknoloji şirketi VİSTEK’in sahibi oluyor.

İstanbul Alman Lisesi mezunu olan ve 37 yıl önce üniversite eğitimi için Türkiye’den ayrıldığını belirten ISRAYönetim Kurulu Başkanı Enis Ersü, “ Türkiye aynı zamanda Ortadoğu ve Arap Yarımadası’na ve Asya pazarlarına açılmada da bizim için anahtar bir rol oynayacak. Bir anlamda Türkiye bizim için bu anlamda stratejik bir Pazar olacak.”görüşünü ifade etti.

Cam, metal ve kağıt gibi yüzey tarama sistemlerinde dünya lideri olarak görülen, yapay görme konusunda ise dünyanın en büyük ilk beş şirketi arasında yer alan ve sahibi bir Türk olan Alman ISRA VISION AG, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytül Erçil tarafından kurulan teknoloji şirketi VİSTEK’in hisselerinin yüzde 24’ünü satın aldı.

İki şirket arasında yapılan anlaşma uyarınca, gelecek birkaç yıl içinde, ISRA VISION AG’nin, VİSTEK’in hisselerinin tamamını satın alacağı açıklandı. ISRA-VİSTEK adını alan yeni ortaklık sayesinde, Türkiye’nin önemli bir konuma geleceği, iki şirketin Yakın ve Ortadoğu pazarlarının yanı sıra Arap Yarımadası’nda ve Asya pazarlarında da büyümeyi amaçladığı, ayrıca Türkiye’de bu alanda üretilen ve geliştirilen teknolojilerin de dünya pazarlarına açılmasının planlandığı bildirildi.

Ortaklık anlaşmasının duyurulması için düzenlenen basın toplantısına ISRA CEO’su Enis Ersü, VİSTEK’in kurucusu Prof. Dr. Aytül Erçil’in yanı sıra Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Prof.Dr. Aytül Erçil, Türkiye’de girişimcilik için uzun vadeli düşünmenin ve çok sabırlı olmanın gerekli olduğu bilinciyle hareket ettiklerini, ancak küreselleşme sürecinde tek başına bir yere varılamayacağına inandıkları için ISRA ile stratejik bir ittifak gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Erçil, Vistek’in tamamının devredilmesinden sonra da ISRA içinde yer almaya devam edeceğini belirterek, “Şimdi amacımız Türkiye’de geliştirdiğimiz teknolojileri ISRA kanalıyla dünyaya buluşturmak” dedi.

“YAPAY GÖZDE DÜNYA LİDERİYİZ”

ISRA’nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Enis Ersü, de yaptığı konuşmada, Almanya merkezli ISRA’nın 2008 cirosunun 70 milyon Euro olduğunu, dünya genelinde 5 kıtada ve 15 farklı lokasyonda yaklaşık 400 kişilik bir çalışan kadrosuyla hizmet verdiğini söyledi.

Ersü ISRA’nın kalite kontrol ve üretim otomasyonu ve verim arttırıcı üretim karar bilgisi sunan yapay görme ürünlerinin dünya çapında 2 bin 500’ün üzerinde noktada kurulu olduğunu belirterek “ ISRA düz cam, ekran camı, solar camı , demir-çelik levha, kağıt gibi yüzey kalite denetleme sistemlerinde global pazar ve teknoloji lideri durumunda. 3 boyutlu yapay görme ve robot yönetme çözümlerinde en önemli tedarikçi. Avrupa’da ise yapay görme endüstrisinin öncüsü konumunda. ISRA ürünleri bugün otomotivde, ambalajda, plastik ve baskı ambalajda demir çelik ve diğer metal iş kollarında, cam sanayinde dünyanın en büyük kuruluşları tarafından kullanılıyor. Türkiye’de de Şişecam, Erdemir gibi büyük müşterilerimiz var ” diye konuştu.

TÜRKİYE STRATEJİK BİR PAZAR OLACAK”

İstanbul Alman Lisesi mezunu olan ve 37 yıl önce üniversite eğitimi için Türkiye’den ayrıldığını belirten Ersü, Türkiye’yi seçme nedenlerini açıklarken, kendisinin Türk olmasının tek neden olmadığını, Türkiye’nin hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip olmasının belirleyici olduğunun altını çizdi ve “ Türkiye aynı zamanda Ortadoğu ve Arap Yarımadası’na ve Asya pazarlarına açılmada da bizim için anahtar bir rol oynayacak. Bir anlamda Türkiye bizim için bu anlamda stratejik bir Pazar olacak. Bu nedenle bu satın alma anlaşmasında 1+1’in iki değil, üç dört edeceğini düşünüyoruz” görüşünü ifade etti.

“YAPAY GÖZ OLMADAN DÜNYADA REKABET ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Enis Ersü, Vistek’i satın alırken Vistek tarafından Türkiye’de üretilen teknolojiler ile ISRA’nın uluslararası gücünü entegre ederek bu teknolojilerin dünyaya açılmasında ISRA’yı köprü bir şirket olarak konumlandırmayı amaçladıklarını olduğunu belirterek, “ Bizim kontrol sistemlerimiz normalde insan gözüyle görülmesi imkansız olan üretim hatalarını yapay göz teknolojisi ile saptama işlevini görüyor. Artık dünyada tüm gelişmiş ülkelerde üretim süreçleri yapay göz teknolojileri ile denetleniyor” dedi.

Ersü, Türkiye’de yapay göz teknolojisini değerlendirirken de “ Uluslar arası alanda iş yapan ve rekabet eden firmalar yapay göz teknolojilerini kullanmak zorundalar. Şişecam ve Erdemir örneğin bu ürünleri kullanıyor. Ancak Türkiye’de henüz bu ürünlerin kullanımı çok yaygın değil. Bu bilincin oluşması yanı sıra uluslar arası pazarlara ürün verebilmek açısından da yapay göz teknolojilerinin kullanımı bir mecburiyet haline geldi. Aksi halde dünya firmalarına mal satabilmek söz konusu olamaz. Ancak ilk etapta bu teknolojiler pahalı olduğu için firmalar kaçınıyor” diye konuştu.

Ersü, ISRA’nın baskı ve banknot kağıdı alanında da dünyada önemli bir konumda bulunduğunu ifade ederek “ Rusya, Çin, ve Fransız Merkez Bankalarının kullandığı banknot kağıdının denetimini de ISRA yapıyor” dedi. Satın alma için ödenen bedeli açıklamayan Ersü “ Vistek için ödenen para şirkete sermaye olarak ilave edilecek. Amaç üç dört yıl içinde Vistek’i yıllık 5-6 milyon Euro’luk bir ciroya ulaştırmak. O yüzden bugüne değil Vistek’in gelecek birkaç yıl içinde sahip olacağı değere odaklanmak gerek” diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yapay Göz Teknolojisi Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement