Yavaşlayan Büyüme Çin'in Ekonomisini Yeniden Şekillendirmesi İçin Bir Fırsat - Son Dakika
Ekonomi

Yavaşlayan Büyüme Çin'in Ekonomisini Yeniden Şekillendirmesi İçin Bir Fırsat

Yavaşlayan Büyüme Çin\'in Ekonomisini Yeniden Şekillendirmesi İçin Bir Fırsat

Xian Jiaotong Liverpool Üniversitesi öğretim üyesi Göncü."Çin önümüzdeki beş yılda yıllık ortalama yüzde 7.5 civarında büyüyecektir.

30.05.2013 13:11

Xian Jiaotong Liverpool Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Göncü, Çin'in önümüzdeki beş yılda yüzde yıllık ortalama 7.5 civarında büyüyeceği öngörüsünde bulunarak, bu rakamın aynı zamanda Çin'in beş yıllık kalkınma planında da belirtilen büyüme tahmini olduğunu belirtti.

IMF'nin Çin ekonomisine ilişkin 2013 büyüme tahminini yüzde 8'den yüzde 7,75'e, 2014 büyüme tahminini ise yüzde 8,2'den yüzde 7,75'e düşürmesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Göncü, "IMF, Çin ekonomisinin 2013 ve 2014 yılı büyüme tahminlerini yüzde 7.75 seviyesine çekti. Bunun yansıra Moody's, Çin'in 2017'ye kadar yüzde 7-8 civarında büyüyeceğini tahmin ediyor. Bunlar zaten çok beklenen gelişmeler" diye konuştu.

Çin'in önümüzdeki beş yılda yüzde 7.5 civarında büyüyeceği tahmininde bulunan Göncü, "Bu rakam aynı zamanda Çin'in beş yıllık kalkınma planında da belirtilen büyüme tahmini. Yüzde 7 ila 8 arası büyüme Çin için bir risk teşkil etmez, sebebi ise bütçe durumunun iyi oluşu ve yüksek miktardaki yabancı döviz rezervleri..." değerlendirmesinde bulundu.

"Her ne kadar Çin'deki ihracat sanayii Avrupa ve Amerika'nın durumundan oldukça etkilenmiş olsa da, Çin'in büyüyen iç pazarı bunu telafi etmeye yetecektir" öngörüsünde bulunan Göncü, "Bazı emek yoğun sektörler kaçınılmaz olarak gerilese de, sermaye yoğun endüstriler ve hizmet sektörü hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Bunun yansıra inşaat sektöründe de fazla bir yavaşlama gözlenmiyor, elbette bazı eyaletlerde emlak piyasasında aşırı şişme var, fakat bunun tüm ülke genelinde olduğunu ve en azından kısa vadede krize yol açacağını söylemek çok zor" dedi.

Çin'in zaten ekonomisini yavaşlatması gerektiğinin uzun suredir konuşulmakta olduğunu söyleyen Göncü, şunları kaydetti.

"Aslında yavaşlayan büyüme Çin'in ekonomisini yeniden şekillendirmesi için bir fırsat olarak görülmekte. Yeni hükümet büyümenin kalitesine daha çok önem vereceğini açıkladı. Bunu açıkça belirtmekle beraber bundan sonra Çin'deki eyalet yöneticilerini sadece büyüme rakamlarına odaklanmamaları konusunda uyardı."

Yavaşlayan ekonomide bazı sektörlerdeki karlılığın doğal olarak düştüğünü söyleyen Göncü, bunun da sermayenin daha yüksek getirisi olan ve devlet tarafından da desteklenen yüksek teknoloji ürünlerin üretimine kaymakta olduğunu anımsattı.

"Gelişen iç piyasa önümüzdeki on yılda Çin'in büyümesini devam ettirecektir"

Yüzde 7 ila 8 civarındaki büyüme rakamlarının Çin için bir risk oluşturmayacağını tekrar vurgulayan Göncü, "Ancak, Çin için esas devam eden risk lokal olup, emlak sektöründeki aşırı yatırımların olduğu eyaletlerdir. Fakat orada da hane halkının tasarruflarının çok yüksek olması ve merkezi hükümetin borç oranlarının düşüklüğü emlak piyasasındaki durumun kontrolden çıkmasını engellemekte. Bunun yansıra türev piyasalar olmadığı için yine lokal olabilecek iflasların ekonominin tümüne yayılması pek mümkün değil. Daha da önemlisi mevcut durumda Çin'in sürekli gelişen ve büyüyen bir iç piyasası var. Bu gelişen iç piyasa önümüzdeki on yılda Çin'in büyümesini devam ettirecektir" yorumunda bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yavaşlayan Büyüme Çin'in Ekonomisini Yeniden Şekillendirmesi İçin Bir Fırsat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement