Yeni Dijital Dünya Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Dijital Dünya Zirvesi

Yeni Dijital Dünya Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu: "Dünyada 7 milyarın üzerinde insan var. Ama 10 milyarın üzerindeki eşya internete bağlı. Buna bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları dahil değil. 2020 yılına kadar bu rakamın 100 milyarı geçmesi bekleniyor" "Hareketli olan ve belli bir değeri.

26.12.2013 12:22

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve Bilgi Ekonomisi Derneği (BİLGE-DER) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, dünyada 7 milyarın üzerinde insan olduğunu belirterek, "Ama 10 milyarın üzerindeki eşya internete bağlı. Buna bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları dahil değil. 2020 yılına kadar bu rakamın 100 milyarı geçmesi bekleniyor" dedi.

Kavranoğlu, "Yeni Dijital Dünya Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, dünyanın son 30 yılda çok değiştiğini ama değişimlere bakılarak daha hiç bir şeyin görülmediğinin söylenebileceğini kaydetti.

İnterneti bu kadar vazgeçilmez yapan şeyin bedava olması ve bütün dünyayı ayrımsız olarak birbirine bağlaması olduğunu aktaran Kavranoğlu, bilgisayarın icadı kadar internetin ortaya çıkması ve herkese açık hale gelmesinin, dünya ve bilim tarihinin en önemli ve etkili hadiselerinden birisi olduğunu dile getirdi.

İnternetin bütün dünya ekonomisini sırtlayan bir omurga halini aldığını, Steve Jobs'un Apple ile donanım üretmenin halen önemli ve çok kazançlı bir iş olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Kavranoğlu, aynı şekilde Samsung'un da Apple'a meydan okuyan büyümesi ve mobil cihazlar konusundaki atağını ilgiyle izlediklerini ve bundan ders almaya çalıştıklarını ifade etti.

Başlangıçta sadece ses için kullanılan mobil cihazların SMS'in endüstriyel hale gelmesiyle şekil değiştirmeye başladığının altını çizen Kavranoğlu, "GPRS ve 3G alt yapılarının ortaya çıkmasıyla gittikçe daha fazla öne çıkmaya ve önem kazanmaya başladı" dedi.

20-30 yıl önce ancak bilim kurgu filmlerinde görülebilecek uygulamaların artık hayatın bir parçası haline geldiğini anlatan Kavranoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu, sadece vatandaşların davranışlarını değiştirmedi. Ekonomiye etkisi oldu, bazı sektörleri ortadan kaldırdı, yeni sektörler ortaya çıkardı. Basın, müzik, film, kitapçılık ve fotoğrafçılık gibi sektörleri düşünecek olursak tümüyle dijital hale geldiler. Buna ayak uyduramayanlar oyun dışı kaldı. Sahneye yepyeni oyuncular çıktı. Dijital dünya, toplumların, ülkelerin ve yönetimlerin de gündemine girdi. Bilgilendirme ve katılım sağladı. Aynı zamanda protestoların organize edilmesi için sosyal medya kullanıldı. Yalnızca Arap Baharı ve ülkemizde yaşanan gösteriler değil, G-8 ve G-20 gösterileri için de haberleşme aracı sosyal medya oldu."

"Para piyasaları tümüyle online hale geldi"

Para piyasalarının tümüyle online hale geldiğini, klasik görülen endüstrilerin bile dijital dünyanın nimetlerinden yararlandığını aktaran Kavranoğlu, dünyada 7 milyarın üzerinde insan olduğunu ama 10 milyarın üzerindeki eşyanın internete bağlı olduğunu kaydetti.

Buna bilgisayarların, tabletlerin ve cep telefonlarının dahil olmadığını vurgulayan Kavranoğlu, 2020 yılına kadar bu rakamın 100 milyarı geçmesinin beklendiğini dile getirdi.

Hareketli olan ve belli bir değeri olan tüm eşyaların dijital hale geleceğini ve internete bağlanacağını anlatan Kavranoğlu, "Bu, yeni endüstrilerin oluşmasını sağlayacak, hizmet kalitesini artıracak ve yaşam koşullarını iyileştirecek" ifadelerini kullandı.

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama'nın sosyal medya danışmanı Roger Fisk de zirveye video konferansla katıldı.

Obama'nın seçim çalışmalarında kullandıkları yöntemlere ilişkin sunum gerçekleştiren Fisk, birinci ve ikinci seçim kampanyalarında farklı metodlar izlediklerini, bu süreçte halka mesajları iletmek için görüntüler kullandıklarını ve gazetelere demeçler verdiklerini kaydetti.

Kampanyada sosyal medyanın büyük bir rol oynadığını aktaran Fisk, sosyal medya aracılığıyla yapılan kampanyaları kişiselleştirerek daha fazla insanla iletişime geçmeyi ve yüksek katılım sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Fisk, ayrıca seçim sürecinde sosyal medyayı etkin kullanmanın Başkan Obama'ya avantaj sağladığını da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yeni Dijital Dünya Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement