Japon Halkı 'Para'yı Seçti - Son Dakika
Finans

Japon Halkı 'Para'yı Seçti

Japon Halkı \'Para\'yı Seçti

Dünyanın en büyük 3. ekonomisinde genel seçimleri daha fazla parasal genişleme yanlısı Liberal Demokratlar kazandı

17.12.2012 09:15

Dünyanın en büyük 3. ekonomisinde genel seçimleri daha fazla parasal genişleme yanlısı Liberal Demokratlar kazandı

Japonya'daki seçimleri 50 yıllık iktidarlarına 3 yıl ara vermiş olan Liberal Demokrat Parti ezici üstünlükle kazandı.

Shinzo Abe'nin genel başkanlığında bulunduğu Liberal Demokrat Parti (LDP) 16 Aralık'ta yapılan seçimlerden 480 koltuklu parlamentoda 294 koltuğa hak kazanarak lider çıktı. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda'nın Japonya Demokrat Partisi sahip olduğu koltukların 4'te 3'ünü kaybetti. Noda'nın koltuğuna gelecek olan 58 yaşındaki Abe, sağlık sorunlarından ötürü bıraktığı başbakanlık koltuğuna 5 yıl sonra geri dönüypr.

Abe'nin deflasyonu aşmak üzere parasal ve mali teşvikleri genişleteceği beklentileri, yeni, dolar karşısında 20 ayın en düşüğüne zayıflatırken, hisseleri de 8 ayın zirvesine taşıdı. Japonya'nın 7 6 yıl içindeki 7. başbakanı, halen 2011'deki deprem ve nükleer krizden toparlanmaya çalışan ve Çin ile diplomatik kriz yaşayan resesyondaki bir ekonomiyi devralıyor.

Gerekli müdahalelerde bulunmaması ve gerekenden fazla tepki göstermesi halinde Abe'nin popülaritesinin çabuk azalacağını öngören Tokyo'daki Waseda Üniversitesi'nin siyaset bilimi profesörlerinden Aiji Tanaka, Eğer sakin davranır ve durumu iyi idare ederse, Temmuz'da parlamentonun üst kanadında yapılacak seçimlere kadar hızı koruyabilir dedi. DPJ'nin artık orta ölçekli bir parti olduğuna dikkat çeken Tanaka, DPJ'nin çok kötü performans göstererek, herkesi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Kyodo News'in haberine göre Abe, eski başbakan Taro Aso'yu 26 Aralık'ta açıklanacak Bakanlar Kurulu'nda maliye bakanlığına getirebilir.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Finans Japon Halkı 'Para'yı Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement