Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Gelecek Köklerimizdedir, Köklerimiz Üzerinden Yeniden... - Son Dakika
Genel

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Gelecek Köklerimizdedir, Köklerimiz Üzerinden Yeniden...

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Gelecek köklerimizdedir, köklerimiz üzerinden yeniden ayağa kalkacağız" -Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu tanıtıldıKASTAMONU - 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen Kastamonu'nun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

24.01.2018 19:20

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Gelecek köklerimizdedir, köklerimiz üzerinden yeniden ayağa kalkacağız"

-Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu tanıtıldı

KASTAMONU - 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen Kastamonu'nun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, geleceğin köklerinde olduğunu ve kökleri üzerinden yeniden ayağa kalkacaklarını söyledi.

Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda Kastamonu'nun 2018'de Türk Dünyası Kültür Başkenti olması vesilesiyle düzenlenen tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Vali Yaşar Karadeniz, milletvekilleri, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kastamonu'nun 2018'de Türk Dünyası Kültür Başkenti olması vesilesiyle düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, TÜRKSOY'un tarihçesinden bahsederek, "Kuruluşun amacı Türk Dünyası arasındaki kültürel işbirliği arttırmak, Türk kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak, kültür alanında karşılıklı görüş alışverişini temin etmek, ülkelerin birbirine yakınlaşmasını sağlamak amacıyla kurumuş bir uluslararası bir kuruluş. Bu özelliği ile diyebiliriz ki, kuruluş Türk Dünyası'nın UNESCO'su gibi bir kuruluştur. Umarım daha da güçlenerek, Türk Dünyası'nın bir kültürel kuruluşu olarak ülkenin haklarını, gençlerini, dillerini, gönüllerini birbirine bağlamaya devam eden önemli bir kuruluş olmaya devam edecektir. Bunu sağlayabilmek için ülkelerde bir kenti kültürel başkent ilan ederek, en az bir yıl sürecek etkinlikler kapsamında ülkeleri Kültürel Başkent üzerinden yaklaştırma fikri TÜRKSOY'a hareket kazandırmış ve TÜRKSOY uygulaması ile şimdiye kadar 6 şehir bu unvanı taşımıştır. En sonda Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya hak kazanmıştır. Kastamonu'nun tanınmasına vesile olmuştur. Bu süreç içerisinde çeşitli etkinlikler olacak" dedi.

"Kastamonu, Kültür Başkenti olmayı çoktan hak etmiş bir kentimizdir"

Yıl içerisinde 50'ye yakın faaliyetin planlandığını açıklayan Bakan Kurtulmuş, "Bunların sayısı daha da artabilir. Bir taraftan buradaki yerel faaliyetler düzenlenecek. Bir taraftan Bakanlık olarak biz destek vereceğiz ve faaliyetler düzenlenecek. Uluslararası alanda Kastamonu'nun ve Türk kültürünün tanınabilmesi için çeşitli faaliyetler yapılacak. Kastamonu Kültür Başkenti olmayı çoktan hak etmiş bir kentimizdir. Kastamonu'ya bu unvan son derece yakışıyor. Kastamonu'nun Asya'nın derinlikleri ile de bağı vardır. Hz. Peygamber'den sonra başlayan, İslam'ın 2'nci büyük çıkışı Horasan erenlerinin marifetleri ile Anadolu'ya gelmiş, Hoca Ahmed Yesevi'nin öğretileri bu topraklara kadar Şeyh Şaban-ı Veli ile gelmiş, buradan Avrupa'nın içlerine ulaşmıştır. Şaban-ı Veli'nin düşünceleri Horasan erenlerine kadar gider. Kastamonu bu bağı sürdürebilen önemli şehirlerimizden birisidir. Bu Anadolu topraklarının ebedi topraklarımız olması sadece kılıçlarla değil, gök gönüllü insanların öğretileri ile olmuştur. Bu gök gönüllü insanların öğretileri ile buralar yoğrulmuştur. Şaban-ı Veli Anadolu topraklarının gök gönüllü erenlerinden birisidir. Kastamonu bu ruhun billurlaştığı şehirlerimizden birisidir. Hala bugün son derece canlı bir şekilde bunu taşıyan şehirlerimizden birisidir" ifadelerini kullandı.

Şeyh Şaban-ı Veli Anma etkinlikleri, Kültür Bakanlığı himayesine alındı

Şeyh Şaban-ı Veli Anma etkinlilerinin bu yıldan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesine alındığını açıklayan Bakan Kurtulmuş, "Bundan sonra Konya'daki Şeb-i Aruz gibi Dünya çapında bir tören haline getiriyoruz. Kastamonu yaklaşık 7 bin yıllık bir yerleşim yeri. 900 yıldır da Müslümanların elinde. Kastamonu hiç işgale uğramayan bir bölgemiz. Kastamonu özgürlüğüne düşkün olan bir bölge. Bunu da Kurtuluş Savaşı'nda gösteren bir ilimiz. Kurtuluş Savaşı'nda İstanbul'dan gelen cephaneyi İstiklal Yolu ile Anadolu'ya taşıyan bir ilimiz. İstiklal Yolu'nu açan atalarımızı da rahmetle anıyoruz. İstiklal Yolu'nun gazisi olan Kastamonu, Kültür Başkenti olmayı gerçekten hak eden bir ilimiz. Kastamonu ayrıca diğer bir özelliği birbirinden farklı kültürü, yapıyı bir arada barındırıyor olmasıdır. Hepimiz Kastamonu'nun en iyi şekilde tanıtılabilmesi için gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında faaliyetlerde bulunacağız. Kastamonu'nun Türkiye'nin bir markası olarak tanınmasını sağlayacağız" diye konuştu.

"Kültürel bağımsızlığı olmayan milletlerin, ekonomik ve siyasi bağımsızlığının da olması mümkün değildir"

24 büyük medeniyetin bu topraklarda yaşadığına dikkat çeken Bakan Kurtulmuş, "Bu medeniyetlerden çok güzel kültürel eserler kalmıştır. Bu kültürel zenginliği daha iyi muhafaza edecek ve yeniden üreteceğiz. Bu şekilde özgüvenle hareket ettiğimiz sürece güçlü bir millet olarak yolumuza devam edeceğiz. Kültürel bağımsızlığı olmayan milletlerin, ekonomik ve siyasi bağımsızlığının da olması mümkün değildir. Bizim gibi medeniyetler ev sahipliği yapmış ülkelerin mutlaka kültürel alanda da çok güçlü olması lazım. Bunun içinde önce ne kadar büyük bir zenginliğe sahip olduğumuzu bilelim. Büyük bir özgüvenle hareket edelim. Bizim kimseye ihtiyacımız yok. Bizim kendimizi başka kültürlere benzetmeye ihtiyacımız yok. Bu çerçeve de 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak hem Türkiye hem de Kastamonu için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeyi ümit ediyoruz. Bunun için şehrin tamamının bu etkinliğe sahip çıkmasını istiyoruz. Eğer sahip çıkarsanız, sene sonunda bundan çok iyi faydalandığımızı göreceğiz. Bundan sonrada Kastamonu'nun tanıtımı içinde çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Gelecek köklerimizdedir, köklerimiz üzerinden yeniden ayağa kalkacağız"

Türkiye'nin bölgesinde güçlü bir ülke olması zorunda olduğunu işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Biz bölgemizde güçlü bir ülke olmak zorundayız. Bölgemizde çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu vesile ile Zeytin Dalı Harekatında 3 şehit kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye güçlü olmak zorundadır. Türkiye sadece kendine yapılan hain saldırıları bertaraf etmek için değil, bu coğrafyada oynanan büyük oyunu bozmak için güçlü olmak mecburiyetindedir. Emperyalistler bu coğrafyada Osmanlı yıkıldığından beri büyük bir oyun oynuyorlar. İslam coğrafyasında ve bizim sınırlarımız sorunlu bir şekilde bırakıp gittiler. Halk arasına fitne sokmaya çalıştılar. Şimdi büyük oyunun 2'nci perdesi sahneleniyor. Fakat halkımız ayıramadılar. Bu oyunda etnik köken üzerinden, mezhep üzerinden halkı bölmeye çalışıyorlar. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye'dir. Büyük oyunu bozacağını ilan ettiği için Türkiye'nin başı beladan kurtulmuyor. Güçlü bir Türkiye olmasını istemiyorlar. İslam ülkeleri uzunca bir süredir bir araya gelerek, ortak düşünce ifade edemiyorlardı. Fakat Sayın Cumhurbaşkanımızın sayesinde İslam ülkeleri bir araya gelerek bir bildiri yayınlandı. Bildiriye sadece Donald Trump'ın kararını tanımıyoruz değil, Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni tanıyor ve bunun için mücadele ediyoruz yazıldı. Bu güçlü Türkiye'nin yapabildiği bir iştir. Onun için her alanda güçlü bir Türkiye olacağız. Güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz. Gelecek köklerimizdedir. Köklerimiz üzerinden yeniden ayağa kalkacağız"

"Kültür Başkenti olmakla iş bitmiyor"

Kastamonu'nun Kültür Başkenti olmasıyla işinin bitmediğini söyleyen Vali Yaşar Karadeniz ise, "Karayolu ulaşımından nasibini alan iller ciddi gelişmeler göstermiş fakat Kastamonu bu konuda yeterince nasibini alamamış ve bundan dolayı ekonomik ve sosyal anlamanda diğer illerin gerisinde kalkmıştır. Son yıllardaki yatırımlarla ulaşılamaz ya da son nokta olarak gözüken Kastamonu kolay ulaşılabilir hale gelmiştir. Ilgaz Tüneli'nin açılması ve hava alanıyla her gün uçak seferlerin olması, Kastamonu'yu turizme hazır bir il haline dönüştürmüştür. Taşköprü, Kastamonu ve Araç hattının iyileştirilmesiyle Kastamonu'nun bir başka hedefi daha vardır" dedi.

Vali Karadeniz, "Kültür Başkenti olmakla iş bitmiyor, herkese büyük görevler düşüyor. Özellikle 2018 yılının çok iyi değerlendirmemiz ve Kastamonu'nun en büyük eksiği olan tanıtım eksikliğini gidermeye çalışmaya yönelmeliyiz. Tanıtım için buradaki faaliyetlerimizi iyi planlamamız ve bu faaliyetlerin hem Türkiye'ye hem Türk Dünyasına hem de dünyaya iyi bir şekilde yapmalıyız" diye konuştu.

Berlin Fuarında Kastamonu Mutfağının da tanıtılacağını vurgulayan Vali Karadeniz, "Kültür ve Turizm Bakanımızla yaptığımız görüşmede Berlin Fuarı'nda Kastamonu mutfağıyla da tanıtılacak. Ayrıca yurt dışı fuarlarında Kültür ve Turizm Bakanlığının kendi stantlarında Kastamonu'ya ayrı bir bölüm ayrılması bizim için avantajdır. Kalıcı eserlerle ilgili şimdiden faydalarını görmeye başladık" dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise şehir olarak Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya hazır olduğunu belirterek, "Kastamonu'nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi bizim için büyük bir fırsatıdır. Kastamonu, bu unvana layık bir şehirdir. Biz, tüm dinamikleri ve halkıyla Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını layıkıyla taşıyacağız ve bunun içinde ciddi faaliyetler sürdüreceğiz"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, "Türk Dünyası Başkenti Kastamonu yıl boyunca dünyanın dört bir yanından sanatçıları ve basın mensuplarını konuk edecektir. Yapılan tüm faaliyetler Türk Dünyasına katkı sağladığı gibi, Kastamonu'nun tanıtımına da faydalı olacaktır. Sanatsal ve bilimsel olarak kültürümüzü daha da zenginleştireceğiz. Türk halkları arasındaki kardeşlik bağı daha da genişleyecektir. Manevi ve kültür açıdan zengin bir mirasın barındıran Kastamonu, geçmişte olduğu gibi günümüze de tarihe altın harfler ile yazılacak ve işlere imza atacaktır" diye konuştu.

Konuşmalar öncesinde Kastamonu'nun ve TÜRKSOY'un tanıtım filmleri izlettirildi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından konser verildi. Konserde Türk Dünyasından oluşan birbirinden değerli eserler seslendirildi. Daha sonra Kastamonu Belediyesi Halk Oyunları ekibi, Sepetçioğlu oyununu oynadı. Kastamonu Üniversitesinde okuyan Türk Dünyası öğrencileri de, gösterisini sundu. Gösteriler davetliler tarafından büyük beğeni topladı. Tanıtım toplantısının ardından Bakan Kurtulmuş'a ve Türk Dünyasından gelen ülkelerin temsilcilerine, Kastamonu'nun yöresel ürünlerinden oluşan hediye sepeti ile çeşitli hediyeler verildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Gelecek Köklerimizdedir, Köklerimiz Üzerinden Yeniden...
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: 'Gelecek Köklerimizdedir, Köklerimiz Üzerinden Yeniden... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement