Konfederasyonlarımızla beraber önce içişleri bakanlığımızdan daha sonra başbakandan talep ettiğimiz bir randevu var. En kısa zamanda kendileriyle görüşerek, burada bir engel olmadığını kendilerine anlatacağız" dedi.
1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Taksim'deki Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Türk-İş Teşkilatlandırma Genel Sekreteri Nazmi Irgat ve İnsan Hakları aktivisti avukat Arzu Becerik, TMMOB üyesi Mimar Mücella Yapıcı ve sendika temsilcileri katıldı.
"DİSK'E BAĞLI SENDİKALAR BARBOROS ANITI ÖNÜNDE TOPLANIP TAKSİM'E DOĞRU YÜRÜYECEK"
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Türk-İş Teşkilatlandırma Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Taksim Meydanı'nı komite olarak iki kere incelediklerini ve 1 Mayıs Birlik, Beraberlik ve Mücadele Gününün Taksim'de kutlanması için herhangi bir engel olmadığını söyledi.
25 Nisan'da İstanbul Valiliği'nde yapılan toplantıda hiç beklemedikleri bir sonuçla karşılaştıklarını ifade eden Irgat, " 25 Nisan'da bizim talebimiz üzerine valiliğimiz başkanlığında toplantı yapıldı. Ancak orada hiç beklemediğimiz bir sonuçla karşılaştık. Sayın valimiz, 'Hukuken güvenlik endişesi olan yere izin verilmez' ifadesi ve başka alanları Kadıköy veya Kazlıçeşme gibi alanları verebileceklerini,Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının miting şeklinde yapılamayacağını bize ifade ettiler. Biz gelinen bu noktada yayalaştırma projesi kapsamında yapılan inşaat alanlarını da dikkate alarak, Taksim Meydanı'nda yapılmasının yollarını hala açılmasını halen değerlendiriyoruz. Biz Türk-iş olarak çağrımızı yaptık. Tüm sendikalarımızla Beşiktaş Barbaros Anıtı önünde toplanıp Taksim'e doğru yürüyüşe geçeceğiz" diye konuştu.
KESK GENEL BAŞKANI ÖZGEN: HÜKÜMET İNATLAŞMA ZİHNİYETİNDEN VAÇGEÇMELİDİR
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de konuşmasında hükümete seslenerek önlerine sürülen suni engellerden vazgeçilmesini, birlik ve beraberlik anlayışı içinde 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istediklerini söyledi. Taksim'de fiziki koşulların 1 Mayıs'a engel olmadığını kaydeden Özgen, "Biz bu ülkenin işçileri, emekçileri, ezilenleri bütün devrimciler ve sosyalistler bir arada 1 Mayıs'ı birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak, Taksim'de kutlamak istiyoruz. İstanbul Valiliği'yle 1 Mayıs'a ilişiki yaptığımız değerlendirmelerde Taksim diye bir sorun yoktu. Sadece inşaatın fiziki koşullarından kaynaklı bazı kaygılar vardı. Bu kaygıları da nasıl beraberce en aza indirgeyip 1 Mayıs'ı bütünlük içinde Taksim'de yapma olanaklarını yaratmak için çaba gösterirken son anda İstanbul Valisi'nin tezat bir açıklama ve değerlendirmesiyle yasakçı bir zihniyetle 1 Mayıs alanı işçilere emekçilere kapatılmak isteniyor. Buradan şunu açıkça ifade etmek istiyorum; alanın fiziki koşulları Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamaya engel değildir. Buradan hareketle hukuki koşullarda ortadadır. Son bir kez hükümete seslenmek istiyorum; önceki yıllardan kalma klasik ben bilirim, inatlaşma, yaparım zihniyetinden vazgeçmelerini istiyoruz. Halen daha zaman var" diye konuştu.
DİSK GENEL BAŞKANI BEKO: ALINAN KARAR SİYASİ BİR KARAR
Taksim'de inşaat çalışmasının yapıldığını kabul eden DİSK Başkanı Kani Beko, "Taksim'de 1 Mayıs kutlaması yapılmasına herhangi bir engel yok. Karar siyasi bir karar. 1 Mayıs'ın bizim için 1977 yılında bu alanda 36 arkadaşımız kutlamalar yapılırken katledildi. Biz Taksim alanının 1 Mayıs Birlik ve Beraberlik alanı olduğunu ve verilen mücadeleler sonrasında kazandığımızı bunun bizim için bir hak olduğunu ve almış olduğumuz bu hakkı 1 Mayıs günü tekrar burada sizlerle beraber yan yana omuz omuza birlikte göstereceğiz" dedi.
1 Mayıs'da Taksim'de olacaklarını vurgulayan Beko, "1 Mayıs sabahına kadar diplomatik alanda girişimlerimizi yapacağız. Konfederasyonlarla birlikte Başbakan ve İçişleri Bakanlığı'ndan istediğimiz randevular var. Taksim'de fiziki anlamda çalışma var ama 1 Mayıs ile ilgili bir engel olmadığını kendilerine anlatacağız" ifadelerini kullandı.
"TAKSİM MEYDANI ŞU HALİYLE DİĞERLERİNDEN DAHA FAZLA ALANA SAHİPTİR"
Taksim Meydanı'nın inşaat çalışmalarına rağmen İstanbul'un en büyük meydanı olduğunu söyleyen TMMOB üyesi Mimar Mücella Yapıcı, Taksim'in Çağlayan, ve Kadıköy meydanlarından daha büyük olduğunu ifade ederek, "Şu anda Taksim Meydanı'nda büyüklük konuşuluyor. Taksim'de 63 bin metrekare alan bulunmaktadır. Polis metrekareye 4 kişi düştüğünü düşünmekte. Sadece inşaat alanı dışındaki alan 260 binden fazla emekçiyi barındırabilir. Şu anda Taksim'e 6 erişim noktası var. Kadıköy Meydanı şu haliyle 14 bin 300 metrekaredir ve iki erişim yolu vardır. 15 bin kişi kapasiteli Çağlayan Meydanı'na ise üç erişim noktası vardır. Şu haliyle bile Taksim hepsinden daha fazla alana sahiptir. Ama bundan da öte Taksim'in ayrı bir anlamı vardır. Taksim'deki fiziki çekinceler, inşaat bitince de var olacaktır. Taksim alanındaki mücadele bizim için çok önemlidir" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › 1 Mayıs Tertip Komitesi, Taksim Meydanı'ndan Vazgeçmiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?