Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit edilmesine ilişkin, "Bilinsin ki bu milletin sadece fiili ve fiziki mevcudiyetine değil, imanına, yüreğine ve bu topraklara sirayet etmiş kardeşlik bilincine saldıran bu teröristler, hedeflerine hiçbir zaman ulaşamayacaklar." dedi.
Davutoğlu, Konya'da bir otelde Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "1. Şehir ve Alimler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, bugün tedavi gördüğü hastanede şehit düşen Kaymakam Safitürk'e Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
"Bilinsin ki bu milletin sadece fiili ve fiziki mevcudiyetine değil, imanına, yüreğine ve bu topraklara sirayet etmiş kardeşlik bilincine saldıran bu teröristler, hedeflerine hiçbir zaman ulaşamayacaklar." diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Nasıl Moğol istilası döneminde bu şehir bütün bir maneviyatıyla ayağa kalkmış ve istilacılara karşı ilimle, irfanla, hikmetle direnmişse, nasıl bu ülke İstiklal Harbi'nde istilacılara karşı direnmişse, bugün ve yarın da kıyamete kadar bu toprakların gerçek sahipleri olan bu ülkenin çocukları, teröre ve her türlü ihanete karşı dimdik ayakta duracaktır."
"Medeniyet son dönemde üzerinde tefekkür edilen bir kavram"
Sempozyuma değinen Davutoğlu, "şehir ve alim" konusunu işlerken şehir, medeniyet ve bilgi ilişkisinin de ele alınması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, medeniyet kavramının son dönemde üzerinde tefekkür edilerek daha da sağlam zeminlere oturtulma ihtiyacı hissedilen bir kavram olduğuna belirtti.
Bütün medeniyetlerde, önce varlık telakkisiyle ilgili yeni bir çerçevenin çizildiğini anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Daha sonra bu varlık telakkisinden beslenen bir ilim anlayışı geliştirilir. Medeniyetler, varlık ve bilgi telakkilerini değerle sosyal hayata yansıtır. Varlık, bilgi ve değer etrafında yeni bir zihniyet alt yapısı kurmak, medeniyetlerin oluşum sürecindeki en önemli aşamadır. Medeniyet kurulduktan sonra bir şehrin ruhu aktarılarak başka bir yere taşınır. Bunun tarihimizdeki örneği Anadolu ve Balkan şehirleridir. Çünkü Orta Asya'dan, Horasan'dan hareket eden insan topluluğunun kendisiyle hareket ettirdiği kültür, bilgi, irfan ve hikmet, yeni bir coğrafyaya taşınır ve oradaki şehirleri yeni kimliklerle buluşturur. Alimlerin o şehri teşrifleriyle de o kültür, orada yeni bir aşı ile büyüyor. Konya'da yaşamış birçok alim, Anadolu'nun ruhunu zapt edebilmek için şehrin ruhunu korumaya çalışmıştır. Çünkü Konya ruhu demek Anadolu ruhu demektir."
Sempozyumun ardından Konya Şehit Aileleri Derneğini ziyaret eden Davutoğlu, bir süre şehit yakınları ile sohbet etti.
Son Dakika › Güncel › 1. Şehir ve Alimler Sempozyumu - Davutoğlu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?