1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi - Son Dakika
Güncel

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi

Kongre Başkanı Yavuzer: "Çocuk ve medya hareketi farkındalık oluşturma, bilinçlendirme, gerekli önlemleri alma hareketidir" Kongrenin çocuk sözcüsü Saral: "Medyayı özgür bir şekilde ku...

14.11.2013 11:00

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocuk ve medya hareketinin farkındalık oluşturma, bilinçlendirme ve gerekli önlemleri alma hareketi olduğunu belirtti.

Yavuzer, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuştu.

Kongrenin medyadan öncelikli olarak etkilenen çocukların görüşü alınarak, çocuk ve yetişkin katılımıyla ilk kez gerçekleştiğini anlatan Yavuzer, kongrenin çocuk ve hereketini de tanıtmayı amaçladığını aktardı. Yavuzer, "Çocuk ve medya hareketi farkındalık oluşturma, bilinçlendirme ve gerekli önlemleri alma hareketidir" dedi.

Çocukları medyanın olumsuz etkilerinden korumak ve medyanın olumlu etkilerinden de yararlandırmak için gereken bilinci oluşturmak istediklerini vurgulayan Yavuzer, "Bildirilerde medya okuryazarlığı kültürünün yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu konuda ebeveyler, öğretmenler ve medyaya önemli görevler düşüyor. Medya aktörlerinin çocuk dostu bir medyayla birlikte, ürünlerini oluştururken uzmanlardan yararalanmalarının önemli olduğunu düşünmekteyim" diye konuştu.

Medyayı akıllı bir şekilde kullanmanın medya okuryazarlığından geçtiğine dikkati çeken Yavuzer, kurgu ile gerçeğin ayırt edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Hareketin anne, baba, öğretmen ve yetişkinlerin sürdüreceği sivil bir hareket olduğunu kaydeden Yavuzer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocukların sizlerle yapacakları sergi, tiyatro, sinema türünden gezilerle ekranı uğraş alanı olmaktan çıkarmaları önem taşımaktadır. Başlatılan bu çocuk ve medya hareketi, kongre sonrasında da sürdürülmesi ve sizlerin de katılımızla sivil denetimin sağlanması hedeflenmektedir. Toplantıların sonucunda hazırlanan Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Strateji Belgesi birinci taslağı da çocuğa saygı ve çocuk hakları temelinde bir çocuk medya ilişkisini için paydaşların sorumluluklarının bilincinde olduğu medya okuryazarı bir Türkiye vizyonu ortaya koymuştur. Alınan ortak karar, vizyon budur. Söz konusu taslak, kongrede tartışıldıktan sonra hayata geçirilmek üzere Aralık 2013'te hükümete sunulacaktır."

"Çocuklar medya karşısında savunmasız bırakabiliyorlar"

Kongre'nin çocuk sözcüsü Aleyna Saral, bugün çocuk ve medyayı konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Çocukların ailelerinin en önemli varlıkları olduğunu belirten Saral, "Aileler çocuklarını gözlerinden bile sakınıyorlar. Çocuklar bazen ilgisizlikten, bazen eğitimsizlikten medya karşısında savunmasız bırakılabiliyor" dedi.

Saral, çocukların kurgu ve gerçeği ayırt edemeyebildiğini ifade ederek, "Örneğin 2000'li yılların başlarında Pokemon adlı kahramanların olduğu bir çizgi film, 4 yaşındaki bir çocuğun 7 kattan atlayarak kaza geçirmesine sebep olmuştur. O küçük çocuk kazayı sadece kırıklarla atlattı. Aynı mantık değişik karekterlerde aynen devam ediyor" diye konuştu.

Çocuklar için tehlikenin sadece çizgi filmlerde olmayıp haber ve programlarda da olduğuna dikkati çeken Saral, şöyle devam etti:

"Haberlerin ve programları çocukların da izlediği düşünülerek hazırlanmadığı için fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlanmamış çocuklarımızı olumsuz etkileyebiliyor. Çocuk, reklam ve tanıtımlarda da bir obje olarak düşünülüyor. Çocuk ya duygu sömürücü bir araç olarak kullanılıyor ya da annesini taklit eden bir kadın olarak görülüyor. Aynı zamanda kendi kültüründen çocuk yaşta koparılıyor. Medyayı özgür bir şekilde kullanmak istiyoruz ama aynı zamanda da kontrol istiyoruz. Tüm bunlar, yanlış ve bilinçsiz kullanımdan kaynaklanıyor."

Saral, medyanın çocuklarında var olduğunu unutmamasını istedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement