1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Güncel

1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu Başladı

1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu Başladı

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı işbirliğiyle düzenlenen "1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu" başladı.

02.10.2012 15:49  Güncelleme: 15:48

Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı işbirliğiyle düzenlenen "1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu" bugün başladı. Sempozyuma, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül telgraf gönderdi.

CAMİLER ENGELLİ VATANDAŞLARIMA GÖRE YENİDEN YAPILANDIRILMALI

4 gün sürecek olan sempozda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bazı camilerin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ele alınarak yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Yetkilerinin camilere kadro atamakla sınırlı olduğunu dile getiren Görmez, konuşmasında camilerin yapılış sürecinde kendilerine yetki ve sorumluluk verilmesini istedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, sempozyumun da toplumsal ortak bir bilinç oluşturmak için yapıldığını ifade etti.

Görmez, Türkiye'de 8 milyon engelli vatandaşın bulunduğunu ancak camilerin engellilere uygun yapılandırılmadığını ifade etti. Her ilde ve ilçede camilerin erişilebilir hale gelmesi için kampanya başlattıklarını dile getirdi. Mehmet Görmez, "Camilerimiz 8 milyon engelli vatandaşımıza büyük oranda kapalı. Ülkemizin her ilinde ilçesinde bir veya birkaç camiyi engelsiz erişilebilir cami haline getirebilmek için bütün belediye başkanlarımızı, hayırsever vatandaşlarımızı bu kampanyaya destek vermeye davet ettim" dedi.

MİMARİ GÜÇ GÖSTERİSİ

Görmez konuşmasından cami-iktidar bağlamında ki tartışmalara da değinerek, caminin büyüklüğü ve gösterişinin dolaysız yönden güç gösterisi olarak algılandığına değindi. MEhmet Görmez, "Devletler elbette mimari üzerinde güçlerini sergilemeye meyyaldirler ve bu çerçevede bir çok ülke, inşa ettiği binaların ve sair yapıların, örneğin barajların büyüklüğü ve ihtişamıyla devletin egemenliğini ve gücünü sembolize etmektedirler. Elbette büyük bir camiyi inşa etmeye karar alan bir devlet erki, aynı zamanda kendi gücünü somutlaştırma emelinde olabilmektedirler. Ancak bu, sonuçta mimari bir eser olan camiyi sadece bir gücün sembolü olmaya hapsetmez" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement