Marmara Üniversitesi (MÜ) Fen- Edebiyat Fakültesince düzenlenen ve 3 gün sürecek "10 . Bilim ve Kültür Günleri" başladı.
Üniversitenin Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan MÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, içinde bulunulan bilgi çağının en önemli sermayesinin bilgi, teknoloji ve yetişmiş insan gücü olduğunu belirterek, "Bunların üretildiği yerler ise üniversitelerdir. Bu noktadan bakıldığında üniversitelerin, ülkelerin kalkınmasında son derece önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir." dedi.
Arat, 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren, gelişmiş ülkelerde bilgi toplumuna geçişin başladığını ve bilgi ekonomisi adı verilen yeni bir küresel ekonomik yapı oluştuğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yeni yapıda bireylerin ekonomik gücü bilgi ve öğrenim düzeyleri ile ülkelerin rekabet gücü ise beşeri sermayeleri ile ölçülür duruma gelmiştir. Bu süreç, bilginin üretilmesi ve paylaşılmasında birinci derece sorumlu olan üniversitelerden beklentilerini artırmış ve yüksek öğretim, hemen her ülkede toplumların temel bilgi odağı olmuştur. Küreselleşen dünyada, yüksek öğretim de giderek ülkelere özgü bir etkinlik olmaktan çıkıp küresel etkinlik haline gelmiştir. İşte bu noktada milletlerin 'milli' vasıflarını gelecek yüzyıllara taşıyabilmeleri için, beşeri sermayelerinin ve bunu işleyecek sosyal bilimlerin önemi son derece önemlidir.
Eğitim, bilim, teknoloji, sanat ve sporda öncü bir üniversite olmak vizyonu ile eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetleri ile küresel düzeyde liderlik eden, ürettiklerini insanlığın yararına sunan, etik değerlere saygılı, yaratıcı, bağımsız ve eleştirel düşünceye sahip bireyler yetiştiren bir üniversite misyonuna sahip olan üniversitemizin, bu misyon ve vizyonu gerçekleştirme konusunda Fen-Edebiyat Fakültesinin rolü inkar edilemez."
"Bilim ve kültür bir toplumun en önemli iki temel unsuru"
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sebahat Deniz de bilim ve kültürün, bir toplumun en önemli iki temel unsuru olduğunu ifade ederek, "Bilim, bir milleti muasır medeniyetler seviyesine ulaştıran güç; kültür, bir milleti var eden, ayakta tutan ve diğer milletlerden ayıran güçtür. Bir millet, eğer kültürü bilimle taçlanırsa güçlüdür. Eğer bilim de sağlam bir kültürel zeminde gelişirse milletin gücünü daha iyi ortaya koyar, gücüne güç katar. Böyle bir gücü ise ilahi güç haricinde hiçbir gücün yıkması veya hegomanyası altına alması mümkün değildir. Ülkemizin zor durumlardan geçtiği şu günlerde bunu çok daha iyi idrak etmiş bulunuyoruz. Her türlü tahribata rağmen sağlam bir kültürel alt yapıya sahip olan Türk milleti, bu gücünü ortaya koymayı başarmıştır." diye konuştu.
Bilimsel manada da daha da güçlenmeye ihtiyaç olduğuna işaret eden Deniz, bunun ekonomik gücü de beraberinde getireceğini ve o zaman Türkiye'nin dünyanın sayılı devletlerinden biri olacağını kaydetti.
Deniz, fen-edebiyat fakültelerinin de bu manada bilim ve kültür yuvaları olduğunu sözlerine ekledi.
"10. Bilim ve Kültür Günleri", 2 6 Ekim'de sona erecek.
Son Dakika › Güncel › 10. Bilim ve Kültür Günleri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?